Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Nasz przydomowy ogródek 23:32, 09 gru 2010

Do góry
Zbyszku, obiecaj, że nie zmienisz tego zdjęcia na leżaku, tak mnie cieszy za każdym razem, jak na Ciebie patrzę. "Gęba" mi się śmieje od ucha do ucha.

Możesz dać tego dużego rododendrona i dosadzić ze trzy małe np. R.yakushimanum (ten z omączonymi liśćmi) one mniejsze i zwarte rosną.
Jeszcze wrzośce można dać tylko sporo, co najmniej 15 szt i tylko w jednym kolorze. I dopiero begonie.
Spróbuj narysować kolejną propozycję. Uczysz się projektowania.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:26, 09 gru 2010

Do góry
Gleba w dołek w czasie sadzenia mieszanka próchnicy kwaśnej, torfu kwaśnego i kory trochę sosnowej.
Ściółka gruba 5-10 cm z kory. Plus oczywiście Magiczna Siła do różaneczników. Ha,ha, jakbyś nie wiedziała co ja leję pod wszystko od jakiegoś czasu.
mirbogród 23:21, 09 gru 2010

Do góry
Jodła koreańska u Ciebie to rzadka odmiana "Silberlocke".

No i oczko chyba wszystkich zaskoczyło, bo na rancho nie spodziewałam się takiego cudeńka>
mirbogród 22:46, 09 gru 2010

Do góry
Ta sosna z prawej to może być Pinus nigra (sosna czarna). Ładnie opowiadasz i widać pasję i przyjemność czerpaną z ogrodu.
Za skalniakiem zauważyłam też hortensję Annabelle. Piękny krzak wyrósł. U mnie na ulicy więdnie jak cieplejszy miesiąc, a jak u Ciebie skoro rzadko bywasz na działce.
Czy miałeś z nią problemy ?
Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 22:34, 09 gru 2010

Do góry
Już szykujemy butelki i zakąskę.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:33, 09 gru 2010

Do góry
Jakby co będę Ci zbierać przed przyjazdem M do W-wy.

Czerwone Rh są, a jakże.

Prymulki sadzę na ulicy na rabatę pod murem.
Ale z Ciebie pasjonatka.
U Justyny 22:23, 09 gru 2010

Do góry
Potwierdzam, rododendrony "Cunningham's White" u mnie tez powtarzają kwitnienie.
Nasz przydomowy ogródek 22:21, 09 gru 2010

Do góry
Zbyszku, niezła ta koncepcja, ale ja bym begonii nie sadziła tym rządkiem tylko nieregularna plamą. Przed jałowcem przesadzić może różaneczniki?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:47, 09 gru 2010

Do góry
gardenarium napisał(a)
Rzuciliśmy się w wir przycinania

.

a mnie tam nie bylo z siateczka na szczepeczki

Danusiu, Twój ogród powinien się nazywać "Biały-jak niebiosa"cudo na wiosnę, naprawdę czułabym sie u Ciebie jak w niebie

Różanecznik cudna biel...ach się rozmarzyłam...
mi sie uwidziły 2 rh przed wejściem do domu, tyle, że czerwone takie az karminowe, sa takie?one bardziej lubia cień, prawda?więc to byłoby dla nich dobre miejsce.Już sobie planuję linie przy domu, waz z nasadzeniami, ale z resztą nie wiem jak się wyrobie na wiosnę-ale szkoda mi likwidować ta dużą rabatę-widać ją z okna jadalni, gdzie dzieci siedzą wpatrując się w karmnik i ptaszki-zobaczę jeszcze, ale ta linia przy domu, która zaproponowałaś na bank zrobię, a resztę(tą główną linie ogrodu napewno "wykantuję"co wg mnie polepszy ich widok

wiesz co?mam świetny pomysł:a może zrobimy"machniom" na ogrody, co?widzę jak potakujesz glową, ale nie widze w którą stronę

Hortensja biała-wspaniała oczywiście!czy prymulki wsadzasz do gruntu po przekwitnięciu?

Piszesz o Broniszach, hmmm...mój M ostatnio bywa w stolicy więc na wiosnę wyślę go tam z listą-jak już ją zrobię-tylko się wykosztuję, albo kupię malizny kolejne!sama bym tam z chęcia [pojechała, ale czy bym wyszła po paru gozinach, chyba nie

przegladam lektury ogrodowe i natknełam się(wcześniej nie będąc na forum tego nie wiedziałam, a tak zwraca się uwagęna zdjęcia Twojego ogrodu!fajnie...
aha, przypomniała mi sie śmieszna historia:moja 4latka oglądała gazetkę z programem i opowiada patrząc na zdjęcia filmów i programów tam umieszczonych kto co w naszej rodzinie ogląda i ja ją pytam"a mama co ogląda?" a ona mi na to:"nic, tylko Maję Popielarską i Pana Wicia(Rok w ogrodzie)" i dodaje po chwili"...aha i Ogrodowisko"Niezła mała

pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:53, 09 gru 2010

Do góry
Tak, to on.

I jego kwiaty

Wilczomlecze - poznajmy nasze gatunki 19:52, 09 gru 2010

Do góry
Euphorbia griffithii 'Fireglow'

Euphorbia characias subsp. wulfenii

Klon palmowy - Acer palmatum 19:37, 09 gru 2010

Do góry
Klony palmowe lubią glebę lekko kwaśną. Nie ma specjalnych nawozów, można stosować Florovit zmieszany z Pinivitem (do iglaków). To ten sam producent.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:13, 09 gru 2010

Do góry
No i zaczęła się kwiatowa eksplozja

U Justyny 19:03, 09 gru 2010

Do góry
One są śliczne, ale ja bym nie dawała przy żółtych tujach, tylko w tle raczej zieleń. A przd żółtymi tujami lepiej będzie dać białe Rh lub hortensje.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:00, 09 gru 2010

Do góry
Jak widać bluszcz na murze dopiero zaczął się nieco wspinać po tynkowaniu.
A bluszcz na ścianie domu przy garażu jak widać też ucierpiał sporo. Nie było ani jednego żywego liścia.

Potem zrobiło się bardziej żółto i niebiesko, a co tam !

U Justyny 18:42, 09 gru 2010

Do góry
Białe różaneczniki u mnie są w ogrodzie, popatrz.
Nazywają się "Cunningham's White" albo nieco bardziej zwarty "Schneekrone".

Żólte wcale nie są cmentarne, są wesołe i już. Daj białe Rh w razie czego , albo wielkie kule bukszpanowe.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:38, 09 gru 2010

Do góry
Jak tylko stopniały śniegi poleciałam rano na Bronisze po kwiatki i już mam wiosnę, chociaż w gruncie tylko krokusy no i wrzośce.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:27, 09 gru 2010

Do góry
Wiosna była na całego, kwitły już pierwsze kwiaty w donicach i krokusy w gruncie

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:19, 09 gru 2010

Do góry
Rzuciliśmy się w wir przycinania

To był bardzo ciężki dzień.
Ale ja nie umiem płakać nad straconą rośliną, kupuję drugą, a wiem już żeby jej inwestorowi nie sadzić. Eksperymentuję na swojej skórze.
A swoją drogą za równowartość tej magnolii można by było obsadzić całkiem spory ogródek. Mówi się trudno, chciałam spróbować, ale nie wyszło.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:10, 09 gru 2010

Do góry
Laurowiśnia doznała także objawów przemarznięcia, ale wisona poobcinałam jej te brązowe liście i potem była już ładna

Ostrokrzewy tylko nieznacznie "przyłapało" ale nic im nie było. Teraz rosną w donicach więc dla pewności zabieram je zimą do garażu.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies