Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Widowiskowe trawy 00:06, 09 gru 2010

Do góry
Jak wyrośnie wiosną, pokazę ją na zdjęciach w tych szparach. Muszę poszukać czy nie mam fotek z tego roku. Zadziwiła mnie jej zdolność odradzania się. Posadziłam te siewki na ulicy po przeciwnej stronie u Kasi, bo tam jest południowy-zach, a u mnie pd-wsch. Powinna tam też się wysiać, suche kwiatostany wystają ponad śniegiem.
Tojeść orszelinowata - Lysimachia clethroides 00:03, 09 gru 2010

Do góry
Teraz rozumiem, a ja tak sobie myślę, że posadzę ją w doniczce dużej. Tego jeszcze nie próbowałam.
Kompozycje na balkony, parapety i balustrady 00:02, 09 gru 2010

Do góry
Stwierdziłam, że tytoń nadaje się też do półcienia. Nawet nieźle sobie radził.
mirbogród 00:00, 09 gru 2010

Do góry
Mirku, lubisz mocne kolory, dzięki temu ogród jest wesoły. Napisz troszkę o ogrodzie, jaką ma powierzchnię i czy to ogród przydomowy, czy "rancho" gdzieś w Polsce.
mirbogród 23:58, 08 gru 2010

Do góry
MiroslawBorek napisał(a)

Jedne z pierwszych roślinek w moim ogrodzie. Hehe.... To 2005 rok.

Witam serdecznie i od razu oglądam z wielką ciekawością, jak tam u Ciebie w ogrodzie. Rojniki w korzeniu wsadziłeś? Bardzo to naturalnie wygląda.
Testowe dodawanie zdjęć 23:56, 08 gru 2010

Do góry
Brawo, udało się.
Narzędzia do pielęgnacji trawnika 23:55, 08 gru 2010

Do góry

Filmik poproszę Ronina to może powstanie na wiosnę, bo inaczej nie da się tego przedstawić. Rowek się po prostu zrusza pazurkami. Kółko kosiarki jedzie trochę dalej po korze (jedna strona) a druga po trawniku, wtedy nie ścina krawędzi do zera. Metodą prób i błędów dojdziesz do właściwej pozycji.
Ogród Sylwii od początku :) 23:42, 08 gru 2010

Do góry
Już Sylwio odpisuję

Prunus cerasifera "Nigra" ma bordowe liście, podobnie jak te które wymieniłaś i właściwie nie ma różnicy, którą kupisz.

Ważne jest aby miała wyprowadzony pień i dopiero wyżej koronę

Prunus cerasifera "Nigra"

Ginkgo biloba "Mariken" jesienią jest żółty, wiosną ma małe listeczki

Za kaczorem po lewej Ginkgo biloba "Pendula"

Tutaj za bukiem szczepionym, a w pierwszym planie zwykły miłorząb

Miłorzęby są takie szlachetne, uwielbiam je, a nabardziej jak puszczają młode listki

Co do platana, ja bym wsadziła, to duży ogród, poza tym można go ciąć. Może dać w trawniku jako soliter?

Narzędzia do pielęgnacji trawnika 23:15, 08 gru 2010

Do góry
gardenarium napisał(a)
Proste linie wytyczamy sznurkiem, potem kładziemy deskę, albo listwę i tniemy naciskając stópką, wyjmujemy, przesuwamy w sposób ciągły aby nie powstały ząbki. Jak powstaną, to potem można poprawić. Potem pazurki z dziobem a nie drucikamii uderzamy od strony kanta w stronę rabaty, aby ziemia nie ubrudziła nam trawnika i wyrywamy darń. Powstaje zagłębienie i ostra krawędź. I o to chodzi. Jeśli jesteś praworęczna, przesuwamy się do tyłu, a cięcie od lewej do prawej. Przećwicz w gorszym miejscu. Można i szpadlem , ale ostrym i żeby nie zniszczyć roboty. Tu precyzja i wyczucie jest ważne.

Potem pazurkami można nieco zruszyć i posypać kory, albo nagarnąć z rabaty, jak starcza.
Chyba muszę zrobić o tym artykuł.

Danusiu, to kiedy się można spodziewać szczegółów robienia cud-obrzeży?bo ja już prawie zwarta i gotowa, sprzętu tylko nie mam i brzuch troszkę przeszkadzaa i M muszę przeszkolić, no i drobnostka, poczekać aż śniegi stopniejąale poważnie, napisz!

ciekawi mnie ciągle jedna rzecz czy chwaściory faktycznie po takim zabiegu nie rosną?czy co jakiś czas i tak trzeba przejechać motyczką?ubija się jakoś ten rowek?bo ja jak zacznę robić te kanty i wytyczać nowe granice to wiesz...trochę mi to zejdzie

Oświetlenie ogrodu 23:11, 08 gru 2010

Do góry
Jest równie ważne jak ogrodowa architektura, pozwala podkreślić urodę roślin, wydobyć magię, ale też jest potrzebne ze względów bezpieczeństwa.
Schody, krawędzie tarasów, czy nad wodą ciemnośći są niebezpieczne.

Zbyszek pytał o oświetlenie ogrodu.
Wg mnie lepiej zastosować lampy na 220, bo do tych 24 V potrzebne są transformatorki.

Aby podświetlić świerk od dołu można zastosować albo reflektor, albo jeszcze lepiej 'tubę" tzn. taką lampę z szybką. Spróbuję znaleźć zdjęcie.
Dla oszczędzania energii dać po prostu żarówkę energooszczędną.

reflektorki

tuba

U Justyny 00:25, 08 gru 2010

Do góry
Kolor z przodu musi się różnić. To wiesz, hortensje o białych kwiatach chyba mogłyby być.
Ogród Sylwii od początku :) 00:13, 08 gru 2010

Do góry
Śliwa wiśniowa 'Nigra" oczywiście szczepiona na pniu.
Niebieski z lawendy i świerków bardzo mnie cieszy. Ja też bym tak zrobiła.
Nie musisz dokonywać wyboru, możesz tylko odrzucić te, których nie lubisz od razu, ale skoro wybrałaś mnie i ogród o konkretnej nazwie, to pomyłki nie będzie, ja po prostu dam takie same rośliny, tylko w nieco innym układzie, ale trzymając się stylu.
W końcu ogród ma być inny, ładniejszy niż miał być wg starej propozycji i taki będzie.
Asy zaznaczę edytując tekst i dodając "x"
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 00:00, 08 gru 2010

Do góry
Mirku, na pewno uda Ci się stworzyć ogród. A czy masz już działkę? Pokaż cokolwiek nawet w doniczce. To też już ogród.
Tojeść orszelinowata - Lysimachia clethroides 20:52, 07 gru 2010

Do góry
gardenarium napisał(a)
Niekoniecznie wieś, miasto też może być.

Problem w tym, że tam nie wylicza się każdego metra kwadratowego ziemi,jak przy moim domku, tylko taka dla mnie różnica, tam można by było poszaleć
U Justyny 20:35, 07 gru 2010

Do góry
gardenarium napisał(a)
A może po prostu zrobić żywopłot strzyżony, ciąć w poziomie i w pionie? Będzie taka żółta prosta linia?

Danusiu, ta wersja druga chyba wolę robić tło, tylko teraz już wiem, że głęboki ciemny kolor, np cisów oddaliłby optycznie, a ten mój żółty działa odwrotnie..
I następna kwestia, czy to w ogóle będzie wtedy tło dla nasadzeń w bliższym planie?
Planuję mało gatunków, w tym głównie hortensje,jeśli portfel wytrzyma Kiedyś rosły tam świerki, tuje, jałowce, jest stanowisko zakwaszone. Trawnik tam w tej chwili (po mokrym lecie) przypomina jakiś "mechownik". Do usunięcia...
Kompozycje na balkony, parapety i balustrady 20:19, 07 gru 2010

Do góry
Swego czasu sadziłam zielony, ładnie pachnie, chyba najmocniej ze wszystkich kolorów tytoniu.
Kompozycje na balkony, parapety i balustrady 20:13, 07 gru 2010

Do góry
Ja już mam tzw. "skrzywienie zawodowe" nie patrzcie na mnie)
Kompozycje na balkony, parapety i balustrady 19:56, 07 gru 2010

Do góry
gardenarium napisał(a)
Bogda, zastanów się nad kolorystyką, do jednej donicy kup kilka- kilkanaście kwiatków i po prostu sadź. Natura zrobi resztę.

no właśnie chyba tak zrobię-myślałam też o różach, ale jak pojadę do ogrodniczego to wszystko mi się spodoba!ale narazie mam inne plany na wiosnę, hehe...
Ogród Sylwii od początku :) 19:55, 07 gru 2010

Do góry
Łacina w nazwach roślin to obowiązujący język międzynarodowy. Jak wpiszecie po łacinie w Google, ukaże się więcej obrazów dla tego hasła. Łatwiej jest wtedy analizować.
U Justyny 19:53, 07 gru 2010

Do góry
A może po prostu zrobić żywopłot strzyżony, ciąć w poziomie i w pionie? Będzie taka żółta prosta linia?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies