Przypominam wizję mojego ogrodu wg Pawła - postaram się jej trzymać jak najwierniej. Ale tam, gdzie przewidział świerki serbskie mamy małą górkę (ok 50cm) która była tu przed nami i ma zostać Rośnie na niej modrzew i dwie sosenki i chwasty, które znikną. Aby nie obsuwała się i była ugrzeczniona, chcemy otoczyć ją ceglanym murkiem. Tylko jaki powinien mieć on kształt, żeby nie zepsuć kompozycji? Przypominam, że taras w przyszłości tez będzie okolony murkiem z cegły w kształcie litery L - czy zatem murek ma być również kanciasty?
Oto wysepka:
Witaj,
a jak bardzo jest to północno-zachodnia strona (skarpa). Jałowce w cieniu się nie sprawdzą - to krzewy lubiące słońce. A ze względów praktycznych - zanim urosną będziesz miała urwanie głowy z chwastami.
Czy ten łańcuszek z lewej strony to połączone rabaty? Powiem wprost jak mawia mój znajomy Albańczyk "nie mi się podoba". Raczej powinna to być rabata bylinowa o płynnej linii oparta na ogrodzeniu. Tło moga stanowić wyższe krzewy
Skarpa jest od północno-zachodniej strony - niestety. Więc chyba rzeczywiście muszę poszukać czegoś co lubi wilgoć i półcień i szybko zadarni powierzchnie, bo koszenie trawy tam to chwilami kaskaderka.
Jeśli chodzi o ten łańcuszek z przodu działki to od strony ogrodzenia zamierzam w przyszłości zlikwidować jak wymyślę co by sie sprawdziło do szybkiego zadarnienia. Na razie eksperymentuje (w pierwszym kółku od lewej) z dąbrówką rozłogową o pięknych bordowo-fioletowych liściach. Mógłby też być barwinek o ciemnozielonych liściach.
Na zdjęciu po 3 tuje szmaragd, 2 pęcherznice Diabolo a przed nimi po 3 tawuły. Mają w przyszłości stworzyć szpaler od ulicy.
Pomyślę o żwirku, ewentualnie jeszcze mogą być kamienie, których trochę zostało.
W kwestii ścieżek: ostatnio robiłem przymiarki do chodnika w kwiatki, o którym już pisałem na tym wątku. Na razie na sucho, ale zapowiada się ciekawie Kocie łby będą wkopane na równo z trawnikiem a w oczkach w środku będą kępy macierzanki
obok widać już wymienioną ziemię pod kwatery bukszpanowe. Niestety pogoda strasznie przeszkadza i prace stoją w miejscu ;(
Wyskoczył pięknie z tego śpiącego oczka,ale chyba czegoś ma za dużo ,albo czegoś za mało.Na młodych listkach są jasne przebarwienia ,żółtawe .Nie dawałam ani siarki,ani innych nawozów poza tym kompostem ekologicznym.Wycięłam suche badylki,do zdrowej tkanki.
Witam się z nową ogrodniczką!
Pięknie obsadziłaś te donice i beczki fajowskie
Witaj, Elu !
Mam nadzieje, że będę mogła liczyć na twoje opinie i pomysły dotyczące mojego (niedokończonego) amatorskiego projekciku ogrodu:
W części frontowej [1] wokół posadzonych tuj i magnolii gwiaździstej (białej) wymyśliłam sobie kule z bukszpanu, między kulami żurawki o bordowych liściach, przed nimi tojeść, a całkiem pod ścianą i wokół magnolii hosty.
Zmorą staje się sąsiadująca za rogiem skarpa [2] (murek zostanie zlikwidowany i teren tu lekko bedzię opadał).
Może mogłabym ją obsadzić jakimś zielonym jałowcem płożącym (aby powstał taki zielony dywan) - grunt by było zimozielone. Niżej może tawuły albo trzmielina. Chciałabym jakoś nawiązać do części frontowej: może ułożone w lekkim łuku żurawki albo hosty?
Wybaczcie - musze sie najpiewr w tych wszystkich watkach polapac
Super . Oczywiscie na to wszystko potrzeba pogody- moze sierpien, wrzesien bedzie cieplejszy i da sie cos z tym zrobic.
Oczywiscie po przeczytaniu troche watkow na tym forum - juz wiem ze agro.. idzie do usuniecia. Jak dowiaza wiecej ziemi to uda sie ja troche zlagodzic.
Mam pytanie o ta siatke - czy to jest jakas konkretna siatka- rozciagnac ja na calej dlugosci skarpy? Czy jest to tego typu siatka:
tylko w moim wypadku do srodka pojdzie ziemia z roslinkami a nie kamienie?
Chcialam dac na koncu tej skarpy takie cos pojedzyncze, troche wkopane w ziemie i w srodku posadzic rowniez roslinki:
lub ewentualnie zrobic murek z kamieni.
Tej irgii "Ursynow" mam na tej skarpie az dwie sadzonki- koniecznie to musze zmienic!
AA i jeszcze jedno czy dalej przeciac ja w pol czy raczej zlagodzic i zrobic jeden poziom?.
O sadzenie roslinek narazie nie pytam- musi sie zrobic pogoda, musze nawiezc ziemi, wtedy pokaze kolejne zdjecia i wtedy bede prosila o pomoc jak gesto sadzic sadzonki itd. Najwazniejsze jest dla mnie teraz zeby ja wyrownac , wzmocnic a roslinki dodadza jej tylko ladnego wygladu.
dzięki Ania i Marta, lubię tę ławeczkę - aby chwilę tam posiedzieć....
Bogusiu, wg życzenia - umieszczam następne zdjęcia ( no, miejsca jest sporo, można fotografować ...)
dwa pierwsze - od strony wsch. domu i widok na fragm. tarasu (trawnik) oraz na rabatę bezpośrednio przy ścianie wsch., która właśnie urządzam ( i tak dobieram rośliny aby mogły w tych warunkach się rozwijać ), proszę o ewentualne rady...
następne od str. pd z widokiem na mur i zach. z widokiem na lawendy i fragment tarasu przy domu...
trawniki wymagają skoszenia, wiem...