Sylwio, wydrukowałam zdjęcia i wszystkie materiały, które są dostępne.
Jutro będzie gotowy podkład z Twoim domem i zaczynam projekt. Jeśli lubisz moją realizację Ogród miłośników roślin i chcesz abym zrobiła podobny, to fajnie, bo ja też go lubię.
Pisałaś o kolorystyce niebiesko, żółto, czerwonej. Ja za nią nie przepadam, bo czerwień jest agresywna.
Jednak biorę również pod uwagę kolory nie tylko kwiatów, bo one szybko przemijają, lecz przede wszystkim kolory liści, bo one są cały rok.
Twoja ulubiona kolorystyka czerwony-żółty-niebieski.
Zastanawiam się nad czerwienią, czy masz jakieś ulubione rośliny, czy mogą być np. dodatki begonie wiecznie kwitnące , tak jak w mojej realizacji
http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-w-stylu-angielskim
U miłośników roślin jest zamiast czerwieni - różowy kolor w postaci kwiatów rododendronów, jeżówek, wrzosów i wrzośców, rozchodników okazałych.
Proszę mi podsunąć pomysły na rośliny czerwone ulubione, albo może potraktować jako czerwień (właściwie purpurę) liście żurawek, śliwy wiśniowej i innych krzewów mających czerwone liście? (wajgele, berberysy i wcześniej wspomniane)?
A może czerwone rododendrony?
Ja bym jednak trzymała się czerwonych liści, bo kolor będzie długo.
Sen z powiek mi spędza ta skarpa przy tarasie. Na podkładzie będzie widać, ile tam jest miejsca.
Rozumiem, że murki są mile widziane, może tu coś wymyślę. Wydaje mi się, że tę skarpę albo trzeba poszerzyć, a rabatę w tym miejscu zwężę, albo wymurować murki. Albo przynajmniej dać tam inne rośliny.
Ja jednak nie przepadam za nadmiarem kamieni, delikatne dodatki, murki i podkreślenia rabat, ewentualnie kamienne płyty, poprzerastane trawą.
Przykłady begonii czerwonych w
Ogrodzie w stylu angielskim, jednej z moich ulubionych i znanych realizacji
Rabaty wyspowe z wymurowanymi murkami też byłyby ładne, tylko czy z tego kamienia? Czy macie wykonawcę, który by to ładnie zrobił?
murki
Czy nie projektować murków?