Wczoraj ogromne nawałnice przeszły nad powiatem, a dziś nawałnica dotarła do mnie
Zapowiedzią były wprost czarne chmury - zrobiło się bardzo ciemno i wiedziałem, że będzie coś poważnego
No i było...
Nie było prawie nic widać. Drzewa przechylały się pod naporem silnego wiatru
Burza nadeszła bardzo szybko i przyniosła obfity deszcz. Pierwszy raz zalało nam aż tak garaż - na szczęście szybko udało mi się podnieść narzędzia, a kosiarki wywieźć
Teraz już ucichło, ale trawnik nadal tonie w wodzie
u mnie nie ma auchana, obi itp najbliższy jest w Białymstoku -80km lub Warszawa -120km. troszkę mniejsze od tych które Danusiu pokazałaś kupowałam na obwódkę w szkółce po 8zł. Te które kupilam teraz są na pniu (40cm) i mają okrągłą główkę (40cm) wsumie mają prawie 80cm wysokości. Oglądałam bukszpany formowane w pod warszaawskiej szkółce i stożek na oko okolo 1metra kosztowal 220zł, kulki takie 40- 50cm - 180zł ;
Tutaj juz naniesiona drewutnia na projekt. szary prostokąt po lewej.
Lewą stronę działki chcę zagospodarować na warzywnik i drzewka owocowe. Prawą ze względu na wyjście tarasowe na część rekreacyjną z pięknymi obsadzeniami. Ale czy to dobra wizja.
Pokażę Wam jak wygląda moja działka i co na niej w tej chwili rośnie.
po lewej : 30 tuj Smarag (nie od początku działki, ponieważ miejsce zostawione na śmietnik), oraz 6 brzózek z odstępami (samosiejki). w rógu sąsiad ma domek dla osła i barana. w tym roku planuję dosadzić do końca smaragdy.
pomóżcie mi kochani na tej działce z umiejsowaniem małej drewutni na drewno kominkowe- chciałabym aby ona znalazła się chyba też na tej lewej stronie zaraz przy płacie sąsiada, ale nie wiem dokładnie w jakim miejscu.
myślałam żeby drewutnię postawić po lewej stronie przy siatce sąsiada jak się kończą u mnie pierwsze brzozy a zaczyna kolejna brzózka. myślicie że to dobry pomysł?
Byłam, widziałam, naprawdę warto tam przyjechać, jednym słowem: Perła, jakich mało w Polsce
Nie widziałam niestety pałacu w środku ze względu na długi czas oczekiwania na wejście (wcześniej były grupy wycieczkowe)- przyjadę z pewnością w innym terminie
powozownia, muzeum socrealizmu i wystawa czasowa - ok
polecam bardzo, więcej powiedzą zdjęcia
Witajcie
znalazłem to forum dzięki temu, że szukałem w google obrazków kompostowników z palet
3 tygodnie temu kupiłem działkę na ROD i właśnie się urządzam. Poprzedni właściciel miał kompostownik na zasadzie plastikowej skrzyni z nawierconymi otworami, więc postanowiłem coś z tym zrobić. Miałem do dyspozycji 4 palety z których skleciłem coś takiego.
To moje pierwsze doświadczenie z takimi konstrukcjami, wylewaniem zaprawy murarskiej i w ogóle działka to dla mnie nowość...
Zachęcona instruktażem Jagny ukorzeniam na balkonie lawendę
Tu na balkonie będę ją "miała na oku" , więc liczę na efekty
Lubię takie eksperymenty ogrodnicze, rośliny z własnego wysiewy,ukorzeniania, rozsady cieszą mnie chyba bardziej niż kupione w sklepie
No pięknie!!! Masz rację, roślinki z własnej produkcji cieszą najbardziej
Danusiu, wiele roślin u mnie jest "od nasionka" lub ma własną historię.
Nie znam ich nazw własnych, ale wiem np., że:
milin jest "od Bożenki"z Jej ogrodu - dostałam kawałek gałązki z piętką
bodziszek z łąki jak wracałam z nad morza
wiciokrzew z odłamanej gałązki u Uli
...
kiedyś może opiszę niektóre historie moich roślin
W tym roku cieszą mnie wysiewane z nasion jednoroczne: tytonie, zatrwiany wrębne, bodziszki, cynie, astry,aksamitki, ...
czekam jeszcze na kwitnienie kobei, nasturcji, wilców ...