Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 18:29, 03 cze 2011

Do góry
Dzisiaj byłam u moich Rodziców na działce. Aż trudno uwierzyć, że kiedyś - grubo ponad 10 lat temu - to było pole kapuściane bez grama trawy czy kwiatów i.... "poszło na zmarnowanie" (tak się wyrazili poprzedni właściciele) co oznacza ni mniej ni więcej to, że powstał ogród )) Postanowiłam pokazać trochę zdjęć z tego ogródka, bo się nim dzisiaj zachwyciłam i nawet nie wiedziałam i trochę zapomniałam jakie tam są piękne rośliny, za którymi ja się zabijam i nie wiem skąd wziąć

Panie i Panowie, zapraszam na krótką wycieczkę po ogródku

Na początku jest chaos 18:17, 03 cze 2011

Do góry
Na klombie różanym kwitnie jeszcze taka kruszynka, kupiona na All...

i taka podejrzanie wyglądająca róża szczepiona na pniu ( wygląda jak dzika)

A to kolejny zakup internetowy z ubiegłego roku. Ta piwonia miała być żółta . Nie było jak zareklamować ponieważ kupowana była w formie kłącza wiosna a zanim zakwitła minęło kilka miesięcy.

Mam jeszcze lilie azjatyckie " czerwone" od tego samego "super sprzedawcy", zrobię foto jak zakwitną, no chyba że kolor się w tym roku naprostuje
Na początku jest chaos 18:02, 03 cze 2011

Do góry
Dziś rozkwitła Austinka Nawet grad wielkości ziaren fasoli nie zepsuł jej urody.
Nasturcja 17:10, 03 cze 2011

Do góry
Przepiękna i jadalna.

rewelacyjna jednoroczna roślina okrywowa, bardzo szybko się rozrasta, może się wspinać po siatce lub zwisać z murków, a na talerzu wygląda zjawiskowo
Ogródek Hanusi po zimie 17:06, 03 cze 2011

Do góry
KOchani,pierwsze -Spotkanie z Marią- mam zaliczone!

I to gdzie?! Musiałam perpedes na swoją górę się wdrapać,żeby spotkanie się odbyło.
Niestety ,z pośpiechu,pstrykacz został w domu, i tylko na Maryjkowy aparat liczę,ze to spotkanie będzie uwiecznione.
Ale umówiłyśmy się na następne już na plaży w Sarbinowie - mamy do wyboru 10 dni..
Cieszę się z poznania tak miłej serdecznej dziewczyny.
Dla wszystkich od nas dwóch -pozdrowienia znad morza!

To będzie zaczarowany ogród 16:48, 03 cze 2011

Do góry
greglis napisał(a)
Proszę Państwa oto Shirley Temple, moja Pierwsza Kwitnąca Peonia

piękna! swoją droga kto dzis pamięta kto to był Shirley Temple
Rajski ogród Ani 16:44, 03 cze 2011

Do góry
Podpatrzone dzisiaj

Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 16:37, 03 cze 2011

Do góry
Moje plany legły w gruzach. Leje jak z cebra.

dojrzewają pierwsze owocki

Pogaduchy skowronków 15:57, 03 cze 2011

Do góry
U mnie na rabatkach bałagan ale kolorowo.Ciągle coś przesadzam i dosadzam ale tak bez planu.Marta, dziękuję za pozdrowienia. Muszę się śpieszyć, bo nadciąga burza.

Ogródek Hanusi po zimie 14:48, 03 cze 2011

Do góry
Gratuluję Haniu setuchny
ogrodoweimpresjejolki 13:23, 03 cze 2011

Do góry
jotka napisał(a)

piwonie piękne wstyd się przyznać ale ja mam tylko jedna stareńką ponad 30 letnią! dwie jakie kupiłam kiedyś zmarzły ta stareńka (po teściowej) nie tez bym się cieszyła z obdarowania piwoniami miejsca ci u mnie dostatek

zapisałam w kalendarzu notatkę (w sierpniu , ale na wszelki wypadek przypomnij się

Kubusiowo 12:15, 03 cze 2011

Do góry
Sebek dzięki

Dobra teraz potrzebuję pomocy.... Będę robiła ta rabatę:

I teraz tak... chcę dac stróżki po obu stronach krzewu, phloxa, rozchodniki, astry i miskanta. Po prostu po prawej i lewej chcę to samo Rabata ma 4x2 metra (oczywiście na oko, bo nie zmierzyłam ) Ile czego sadzić? Nie musi być efekt od razu... ja tam moge poczekać

I drugi problem.... W opisie tej rabaty są sloneczniki bylinowe, dzielżany. Powiedzcie mi gdzie niby ona są na tym rysunku??? Bo ja nie moge dojrzeć.....

HELP!
Ogród zmyślony 11:11, 03 cze 2011

Do góry
No więc tak Myszorku, nie prowadzę niestety sprzedaży wysyłkowej, bo nie mam dostępu do specjalnych pojemników do wysyłki (takie które by mnie satysfakcjonowały). Znalazłam takie w Holandii, ale są okropnie drogie i niestety musiałam na razie plany o sprzedaży wysyłkowej odłożyć. A u mnie rośliny są dość duże i ciężko by im było przetrwać, tak sądzę, wysyłkę. A na zadowoleniu klientów najbardziej mi zależy i chyba nie potrafiłabym wciskać małych roślinek za takie same pieniądze co duże "wypakowane".

Co do obwódki:
1. Obwódka z Tawuły japońskiej 'Little Princess' jest zawsze niska, całą wegetację zielona i w dodatku w czerwcu kwitnie na jasno różowo. Potem się ją ścina i znów wypuszcza mnóstwo młodych liści. Szybki efekt

2. Również Tawuła japońska 'Magic Carpet' niska ale ma zółte liście z bardzo ciekawym młodym przyrostem (młode pędy mają kolor bordowy ale w innym odcieniu niż u 'Goldmound'). Szybki efekt.

3. Bardzo niziutka do 15 cm Tawuła 'Golden Carpet', która ma zawsze złote i bardzo drobne listki, ale cena odstrasza (około 8 zł bo to "R"). Szybki efekt.

4. Klasyczny bukszpan. Zawsze na miejscu. Elegancki i ponadczasowy. Od małej sadzonki dłużej musimy poczekać na efekt.

5. Sałata? świetny pomysł! Tylko krótkotrwały. Albo zjesz, albo zakwitnie. Można ją wykorzystać może w innych miejscach. Pokażę świetny przykład z sałatą, którą sfotografowałam na Wystawie w Schwerin BUGA 2009. Z resztą możesz trochę poszaleć z warzywkami wśród roślin ozdobnych. Koper, szczypiorek wieloletni (pięknie z resztą kwitnie), kalarepa, brokuły i kolorowe buraczki.

6. Berberys 'Atropurprea Nana', tak nie lubiany ze względu na kolce, a dla mnie super roślina, bo koty, psy nie włażą, a że czasem się pokłuję przy cięciu to nic. No i jaki kolor!

7.Lawenda! Polecam z nowych odmian 'Blue Scent' świetnie zimuje i nic się jej nie dzieje. Robię ją od 3 lat i co roku zwiększam jej produkcję, bo klienci są zadowoleni. Po zimie ścina prawie do ziemi i świetnie odbija. Kępki są gęste a jednocześnie nie bujają. Bardzo obficie i długo kwitną. I pożytek dodatkowy: zapach, trochę odstrasza komary, można suszyć, oj niezliczona ilość zastosowań. Tylko w bardzo deszczowe lato trzeba pamiętać o ochronie przed szarą pleśnią.

Obwódka z Tawuły: po zewnętrznej stronie 'Golden Princess' a w środku 'Little Princess'

Sałata !!! z BUGI.

I jeszcze warzywka, wśród ozdobnych. Pamiętam,że jeszcze jarmuż widziałam i brukselkę. Może odnajdę zdjęcia.

A po południu zrobię zdjęcie obwódce z Tawuły 'Golden Carpet' i wyślę wieczorem.

Pozdrawiam.

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:33, 03 cze 2011

Do góry
czekałam dwa tygodnie na donice i kule, no i się doczekałm..... szkoda tylko że nie przysłali wszystkich donic. Mialo być 5 przyszły 3 w tym jedna pobita i bez podstawek... Miały przyjść 4 kule przyszły 3... oooooo !!!

kulki fajne
Cały rok w ogrodzie 09:59, 03 cze 2011

Do góry
Bowle of beauty

Liliowiec

Tojad

Wielosił

Ogródek Hanusi po zimie 09:55, 03 cze 2011

Do góry

Kto ma ochotę mimo wczesnej pory,zapraszampoprawią się humory !
Ogródek Hanusi po zimie 09:07, 03 cze 2011

Do góry
Haniu, i ja "setki" gratuluję !
ile razy zajrzę - świetnie się tu czuję

Dla Ciebie więc ode mnie kwitnąca portulaka...
Nie zmieniaj się, bądź zawsze taka:
szczera, pełna optymizmu, zawsze z dobrą radą
radość przynosisz mi i innym Ogrodowiskowym sąsiadom

Wątek o tym, że ......nie umiem:) 08:59, 03 cze 2011

Do góry
Ciąg dalszy historii o piwonii co cyła skoszona i miała 7lat nie kwitnąć:

Pogaduchy skowronków 08:18, 03 cze 2011

Do góry
Miłego dnia skowronki!Jeszcze tylko 8 godzin i WEEKEND!
Ja co prawda mam go cały czas,ale,że ogrodu pod nosem nie mam,to dla mnie każda wyprawa wj ego obręb to święto!
Uważajcie na słoneczko,przykrywajcie łepetynki,chusteczkami,czapeczkami,kapelutkami,
a w największy skwar zaliczcie fotelik,parasol i koktajl-bar!

Zielonym do góry czyli trudne początki .... 08:13, 03 cze 2011

Do góry
Już mam :

Przepraszam za jakość
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies