Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Hanusi po zimie 07:58, 03 cze 2011

Do góry
A to ci miłe zdarzenie!
Idę spać jak zawsze,budzę się jak zawsze,
A tu się dzieją rzeczy coraz ciekawsze!
Strony mi podliczono i laurkę wystawiono!
Dziękuję wam mile,za spędzone ze mną chwile,
a i ja nie zaprzeczę ,że miło mi było z wami
przeważnie późnymi wieczorami.
I choć nie jestem ni skowronkiem,ni sową
jak stronkę otwieram,to prawie przestaję być sobą!
Wobec powyższego życzę wam zdrowia nieustającego!
I najpiękniejszego ogrodu waszego!
Ciągle słonecznego!

Pejzaże 07:17, 03 cze 2011

Do góry

pod lasem wysokim 02:26, 03 cze 2011

Do góry
witaj na forum!!!

Rhododendron do odratowania...tak jak napisała Danusia. Trzeba tylko wytrwałości. Ja dorzuciłabym jeszcze raz na sezon Asahi - to taki regulator wzrostu. Ratował już nie raz moje rośliny po różnych stresach.

A dla przykładu i nadziei pokażę Rhododendrona, którego mamy z odzysku po kliencie, który kazał go wykopać i wyrzucić. A my grzecznie się spytaliśmy czy nie będzie miał nam za złe, gdy spróbujemy o niego powalczyć a nie damy go na śmietnik. Dodam, że gdy kiedyś wykonywaliśmy ogrody, to nigdy nie zabierało się roślin i nie ratowało się ich bo to jakoś tak nie wypada...ale na tego rhododendrona się uwzięliśmy.

zdjęcie z sierpnia 2006, zrobione z góry. Może mało widać . Krzew uszkodzony przez choroby grzybowe, dodatkowo miał opuchlaka i parę byle jakich pąków kwiatowych do kwitnienia na 2007 rok.

Po wykopaniu zadoniczkowaliśmy go w pojemniku chyba 25 l, oczywiście w kwaśnym torfie i szkółkowaliśmy tak przeszło rok w tej donicy w zacienionym tunelu, bo nigdzie nie mieliśmy dla niego miejsca. Dostał nawóz kilka razy (chyba Hydro Complex - teraz Yara Mila) i kilka różnych zabiegów chemicznych niestety. Najgorsza była walka z opuchlakiem, który objadał liście (postać dorosła - czarny żuczek), a który żeruje nocą i trudno go znaleźć w dzień, no i jego okropne larwy, podgryzające korzenie. Po prostu masakra. Aha i ja podlewałam go jeszcze Plantonem S do surfinii, bo tam jest sporo żelaza a liście były tak blade i miały okropną chlorozę, że szkoda gadać.

Po dwóch latach miał więcej kwiatów, po drodze jeszcze zaliczył atak choroby grzybowej bo nad nim rosła śliwka mirabelka i mszyce bytujące na niej wytworzyły tyle spadzi, że wszystkie liście na rododendronie się kleiły. Potem na tej spadzi wytworzyły się czarne zarodniki - grzyby czerniowe. Więc mirabelka poszła precz na przełomie 2009/2010 i teraz mamy spokój i rododendron też.

A jak się teraz odwdzięcza widać na załączonym obrazku:

Wybaczcie mi wszyscy taką gadaninę...
Dobranoc...
Wnętrzowisko - dom i wnętrze 01:43, 03 cze 2011

Do góry
trochę rodzinnych pamiątek)
Ogródek Hanusi po zimie 01:10, 03 cze 2011

Do góry
Brawo Haniu, strzeliła 100-na)
Ogródek Hanusi po zimie 00:52, 03 cze 2011

Do góry
Gratulacje Haniu właśnie skończyłaś 100-tkę zawsze z wielkim zainteresowaniem czytam Twój wątek i proszę o jeszcze

Dwa światy 00:03, 03 cze 2011

Do góry
o zachodzie..

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:50, 02 cze 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Doniczka - nowy - stary nabytek, licytowała Jagna
W doniczce szałwia omszona.

Danusiu nie mogę uwierzyć! Obserwowałam tę donicę i nie mogłam się zdecydować. Cieszę się, że trafiła do Ciebie
Z zapartym tchem oglądam twoje zdjęcia. Twoja hidcodowa rabata staje się moim ulubionym miejscem. Przecudna!

Mam pytanie do Ciebie. Czy tojeść rozesłana występuje również w zielonym kolorze? Kupiłam i jestem zawiedziona bo jakaś taka mało żółta sie wydaje.
Zielony Punkt - ogród Finki 23:48, 02 cze 2011

Do góry
na pozostałych rabatach też już widać więcej...byliny pomału zapełniają puste placki. Eremurus w pełni kwitnienia a żółty buk (odmiana zwisająca) jeszcze ma piękne liście. Muszę go stąd zabrać, bo słońce co roku przypala mu listki. Na tym miejscu jest dwa lata.

rabata z bylinowymi clematisami, wytworzyła się spora zielona masa, są już pierwsze pąki kwiatowe

czosnek katawbijski (jeden z ulubionych)

Dwa światy 23:47, 02 cze 2011

Do góry
.....bardzo Wam dziękuję!....

...przyciełam moje drzewko mirtowe...hortensje jeszcze trzymam...

Mój 4 arowy azyl... 23:45, 02 cze 2011

Do góry
Moja działka dzisiaj, oczywiście fragment
Zielony Punkt - ogród Finki 23:40, 02 cze 2011

Do góry
Oj nie było mnie trochę...nadrabiałam zaległości firmowe...powstał w międzyczasie przedogródek u koleżanki, może zamieszczę kilka zdjęć...

a u mnie wiosna w pełni...kwitnie łubin, który wędruje po ogrodzie i tam gdzie wyjdzie tam akurat w danym roku rośnie. Nie wyrywam, z resztą tak samo jak drobnych bratków.
W tym tygodniu wreszcie zrobiłam zdjęcia Rhododendronom...prawie bym przegapiła, bo już niektóre przekwitają, np. 'Helsinki University' czy 'Hachman's Charmant'. Więc wrzutka mała tego co jeszcze w pełni oraz obrazki z ogrodu rodziców (teściów):

powyżej u rodziców

a teraz u mnie

Mój kawałek raju 23:27, 02 cze 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
znowu podwójnie wyskakuje, wgram moja bombę kalinową, żeby pusto nie było)

boooossssskaaaa kupię sobie taką kalinę kiedy sadzić? można teraz? a może jak z krzewuszką jesienią?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:22, 02 cze 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Verbena u mnie ma się tak

Ale bycza , że się tak wyrażę ))
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 23:17, 02 cze 2011

Do góry
No i na koniec zostawiłam sobie ostrokrzew

zachodzące słonko nadaje listkom żółty kolor na zdjęciu, ale również w rzeczywistości zaczynają żółknąć mu listki czy ktoś wie dlaczego i co mam robić? dodam, że posadzony został w ostatni wtorek, a wcześniej rósł w pełnym słońcu, a tutaj gdzie jest obecnie również ma do popołudnia słonce a później cień aż do zachodu...

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:14, 02 cze 2011

Do góry
Verbena u mnie ma się tak

Wielki niewypał - niby zielone hippestrum

Clematis ma głupia nazwę, juz zapomniałam, ale nie Ledóchowska

Spóźniony różanecznik

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 23:12, 02 cze 2011

Do góry
Szałwia - mam dwie odmiany nn, jedna ma takie białe łodyżki i kuleczki pąkowe, a druga fioletową łodyżkę (zdjęcia nie mam, ale zrobię)

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:06, 02 cze 2011

Do góry
Znalazłam chwasty - 3 sztuki na życzenie Bogdy

A ten z importu, razem z aksamitką przyjechał

Dziś odwiedziła mnie Myszorek Obejrzała projekt Jagny- pokazałam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:05, 02 cze 2011

Do góry
Doniczka - nowy - stary nabytek, licytowała Jagna
W doniczce szałwia omszona.

pod lasem wysokim 22:59, 02 cze 2011

Do góry
a oto kilka zdjęć z ostatnich dni
aktualnie kwitnące:
lilak

krzewuszka

azalia

młody żylistek

byliny

przygotowująca się do kwitnienia Itea

i moje dzieło ala bonsai
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies