Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Grzebiuszka ziemna 19:08, 16 gru 2024

Do góry
Wyobraźcie sobie, że u mnie było dziś 11°C no szok! Połowa grudnia... ale za to mam wykopalisko i zbrojony fundament pod moją przyszłą szklarenkę rustykalną z okien już ją widzę oczami wyobraźni, ach te oczy cieszę, się, że pierwsze etapy prac zostały poczynione.
Panowie pochwalili mój projekt i wnieśli pewne logiczne poprawki

Ptaków nadal w ogrodzie nie mam, siedzą i żerują na okolicznych polach i łąkach.
Zrobiłam dzisiaj zakupy pod kątem Świąt, żeby później nie uczestniczyć w tym przedświątecznym amoku, taka przebiegła jestem a w czwartek mam Wigilię w swoim Stowarzyszeniu

W trójkącie ogrodu kuchenno-ziołowego dobrze mają się moje ulubione fiołki, rozwinęły pączki i jeszcze mają ich mnóstwo wrzosy też się trzymają, a na oknie dojrzewa jedna truskawka

Kiełki niektórych tulipanów nadal wystają z ziem, pojawiły się mniejsze, chyba przebiśniegów albo krokusów. Białe ciemierniki w pąkach.
Dzięki za pochwalenie dekoracji i karmnika
Ogród Bartosza 19:05, 16 gru 2024

Do góry
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 19:02, 16 gru 2024

Do góry
Nie

Buahahahaha

Chociaż nigdy nie mów nigdy

Mam za to projekt tego domu kupiony za to nie mam działki żeby go postawić (miał być w suchej beskidzkiej)

Ogród Bartosza 18:57, 16 gru 2024

Do góry
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:06, 16 gru 2024

Do góry
Wreszcie mogliśmy odciąć wiszące stare instalacje

dwa gniazdka i kontakt sama usunęłam

I można było osadzić ostatnie puszki

reszta prac wkrótce, jak elektryk przyjdzie wpiąć pozostałe kable
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:03, 16 gru 2024

Do góry
W trakcie podpinania kabli

tyle się udało

na kartonie od razu opis który korek do których gniazd i kontaktów w którym pomieszczeniu
Na koniec opis przeniesiemy na tablicę.
Od strony przyszłej budowy kable wypuszczone te co ostatnio nabijaliśmy w peszle

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:59, 16 gru 2024

Do góry

w piątek:
kuliśmy pod tablicę z bezpiecznikami i przejścia na kable

w sobotę skoro świt, dosłownie, a świt był jak zachód słońca czerwony

gruntowałam wykute otwory żeby schło nim elektryk przyjdzie
i Em wkleił wnętrze skrzynki
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:56, 16 gru 2024

Do góry
Remontowo czwartek, piątek i sobota

czwartek: Em montował kontakty i gniazdka w przyszłej jadalni

na razie byle było do prądu, po malowaniu będzie dokładniej
jeszcze ściana do równania też

Grzebiuszka ziemna 17:49, 15 gru 2024

Do góry
Pobawiłam się w małe dekoracje, jak dobrze zachować w sobie coś z dziecka :

Grzebiuszka ziemna 17:42, 15 gru 2024

Do góry
Też zawiesiłam ptakom kule tłuszczowe na moim karmniku, który zrobiłam latem, ale u mnie na razie temperatura na plusie, na okolicznych krzakach pełno jagód, owoców róży, głogu, jarzębiny. Miałam jeden ok 2-metrowy krzaczor konopii rolniczej, jak małe drzewko i cieszył się popularnością, zwłaszcza wśród sikorek, a że w okolicy dalszej całe pola uprawne konopii to tam jest tłok, więc mojego żarełka na razie nie ruszają

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 13:17, 15 gru 2024

Do góry
Drewniany sufit a na podłodze czarny łupek

Wczoraj widziałam w castoramie

To ta sama płyta, robiona tym samym telefonem, kolor prawdziwy gdzieś pośrodku

Goły tynk trzeba chyba przynajmniej zagruntować? Kupiliśmy pistolet do malowania natryskowego (i sprężarkę)
Blaski i cienie nowego życia 12:03, 15 gru 2024

Do góry
ewsyg napisał(a)
Ula, piękny ten dąb błotny, ale musi mieć wodę. U nas w mieście, przy ulicy widziałam szpaler z tych dębów, ale wyglądają marnie. Raczej nikt ich tam nie podlewa. Myślę, że u mnie znajdę dla niego miejsce, ale nie wiem, czy będzie to w przyszłym roku. Znowu szykują się u nas zmiany. Ładne masz ciemierniki. Gdybyś miała siewki, to ja się na nie piszę. Wpadniecie do mnie w przyszłym roku z Magdą na róże ?

Bałam się że mój dąb błotny na moich mokradłach też nie da rady, dlatego posadziłam go lekko wyżej. Radzi sobie, szkodzą mu bardziej wiatry i przymrozki, bo na wydmuchowisku rośnie. Nie zbudował jeszcze masy i co roku jakaś gałązka do ucięcia. Powinnam go owijać, a tego nie robię.
Ciemierniki są u mnie młodziakami, miałam dosłownie pojedyncze kwiaty. Na siewki musiałabyś poczekać że 3 lata. Niezbyt optymistyczne. Ale jak się jakaś pojawi potrzymam dla Ciebie Jedyne siewki które mogę mieć szybciej to z tego, bo to jedyna kupna sadzonka i rośnie u mnie ze 3 sezony.

W maju 2023 przytargałam małe siewki ciemierników od Sylwi i kilka większych od Anitki, posadziłam pośrodku rabaty.Zdjęcie z października 2023.
Z tego roku nie mam fotek bo nie było co specjalnie uwiecznić, wszystko w fazie wzrostu, róże po przesadzeniu też się zbierały cały rok. Ale od wiosny już będzie lepiej na tej wejściowej.

Podsypywanie trawą, o którym pisałam pomogło też patyczkowi hortensji Domi, którego wzięłam u Ciebie, zakwitł 1 kwiatkiem, a pszczoły się na całą dobę do niego przykleiły tak mocno że nie dało się ich ruszyć. Myślałam że nie żyją, ale jak na drugi dzień ich nie było to wiadomo, że odleciały.

W maju zrobię Ci też zdjęcia bodziszków żałobnych, bo się pięknie rozrosły na dużej rabacie. Pewnie widziałaś. Liliowce też potrzebowały czasu,bo z Madzią brałyśmy bardzo podzielone. Niestety każda sadzonka potrzebuje 2 sezonów aby zakwitnąć. Trudne to czekanie, ale radość jak zakwitną jest i wspomnienie osoby od której się dosta!o takie ciepłe i miłe
Pachnący różami, malowany bylinami 11:36, 15 gru 2024

Do góry
ewsyg napisał(a)

Ula, wiesz jak ja kocham róże

Różyczki dla Ciebie

Cudne
Fajnie że podpisujesz róże, masz wszechstronną kolorystykę w odcieniach biel- łosoś- róż te pełne zachwycają. Ja też sobie odświeżam zimą poprzedni sezon
Ciężko mi przyjechać do Ciebie w sezonie różanym w pracy to najgorszy okres i to się odbija na całokształcie. Potem jak mogę to już róże nie kwitną.
Masz bardzo specyficzną ziemię, a mimo to ładnie kwitną. Raczej nie budują większych gabarytów, ale nie znam specyfiki Twoich róż. Z doświadczeń mogę tylko porównywać swoje w różnych latach. A może wypróbujesz sposobu który zastosowałam w zeszłym roku latem, podsypywania róże skoszoną trawą. Najpierw się bałam że się nie odplewię z chwastów, ale potem okazało się że jestem w błędzie. A róże zaczęły kwitnąć we wrześniu i październiku mimo wielkiej suszy i wysokich temperatur sierpniowych. Muszę to powtórzyć od marca i zobaczyć czy majowe kwitnienie będzie lepsze, szczególnie różom podaruję więcej trawy
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 10:23, 15 gru 2024

Do góry
Jej coś już widać

Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 10:08, 15 gru 2024

Do góry
W ogrodzie jak zwykle w grudniu kwitną na dziko bratki
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 10:07, 15 gru 2024

Do góry
U mnie przygotowania świąteczne moja tegoroczna choineczka z gałezi jodły i świerka
Pachnący różami, malowany bylinami 09:51, 15 gru 2024

Do góry
Kawusia, ciasto i czas brać się za obiad

Życzę wszystkim wspaniałej niedzieli

Smacznego

Pachnący różami, malowany bylinami 09:48, 15 gru 2024

Do góry
W tym roku pierwszy raz zakwitła lila wodna Burgundy Princess. Piękna ona

Pierwszy raz wysiałam w tym roku fasolnik chiński.

Pachnący różami, malowany bylinami 09:33, 15 gru 2024

Do góry
Lidziu, dziękuję.

Jest tu około 150 cm. Wystarczy na dwa rzędy, sadzę tutaj róże o mniejszych gabarytach. Jak się któraś za bardzo rozpanoszy, to ją przytnę.

Dla Ciebie kochana młodziutka róża Blue Eden, Madame Anisette, See You in Purple, Sibelius

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:06, 15 gru 2024

Do góry

Wianki prześliczne ale moją uwagę zawsze kradną takie zdjęcia piesia chyba bardzo zadowolona, bardzo ładnie zapozowała do zdjęcia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies