Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pachnący różami, malowany bylinami

Pachnący różami, malowany bylinami

ewsyg 14:41, 01 lut 2026

Martuś, Asia, Danusia, Ula, Gosia bardzo dziękuję za miłe słowa.

Ula, nie mam szablonu. ,motyw powstaje w trakcie wyszywania.

Lubię podglądać ptaki, ciekawi mnie, które do mnie przylatują.

Dzisiaj upolowałam chyba kwiczoła.

Zdjęcie nie jest ostre, bo robię je z domu.

ewsyg 15:04, 01 lut 2026

Na dworze zimno, jeszcze jest sporo śniegu, więc na poprawę nastroju przedstawię Wam moje różyczki. Troszkę mi się uzbierało, coś około 100 odmian. To czas planowania nowych nasadzeń, to może komuś przyda się ten przegląd moich róż.

Zaczynamy

1. Cardinal Hume. Mam ją już bardzo długo, rośnie w korzeniach dużego świerka i tak dobrze sobie radzi. nie choruje,chętnie kwitnie corocznie.

2. Baltimore Belle. To taki sympatyczny rambler. Przyrasta powoli, ale jak się rozkręci, to wypuszcza coraz dłuższe pędy. Lubię jej delikatne kwiatki z guziczkiem w środku i sympatyczne, różowe pączki kwiatowe.

razem

ewsyg 15:54, 01 lut 2026

3. William Shakespeare 2000. Piękny kolor, piękny kwiat, ale u mnie rośnie w złym miejscu. Ta róża nie lubi deszczu, zaraz łapie choroby oraz mocnego słońca, które przypala jej płatki. Kwiaty szybko źle wyglądają. Postanowiłam, że ją przesadzę, będzie rosła pod świerkiem koło Cardzinała Huma. Bedzie miała osłonę przed deszcze i parzącym słońcem.

4. Leda. do tego roku bardzo lubiłam tą różę. Niestety ona źle radzi sobie z deszczem, choruje i nie rozwija kwiatów. Szkoda, bo kwiaty ma cudne, biel muśnięta kolorem jagodowym. Mam do niej jakiś sentyment, dlatego jeszcze jest. Ta róża kwitnie tylko raz.

5. Jacques Cartier. Czytałam, że ta róża rosnie powoli, ale moja to prawie stoi w miejscu. będę musiała o nią bardziej zadbać. Kwitnie dość wcześnie i ma śliczne, pachnące kwiatuszki z cudnym guziczkiem w środku.

[b]6. Pirouette.
[/b]Jest u mnie już parę lat. Bardzo ją lubię. Dość zdrowa, sympatyczne kwiatuszki w tonacji różu z dodatkiem brzoskwini.

ewsyg 16:21, 01 lut 2026

7. Giardina. Piękna róża pnąca, która wymaga trochę czasu, żeby pokazać swoje piękno.

8. Versigny. To młoda różyczka, ale oczarowała mnie budową kwiatu i jego kolorystyką.

9. Freifrau Caroline To dość młoda róża, ale jestem z niej zadowolona. Posadziłam ją w półcieniu i dobrze sobie tutaj radzi. Ładna budowa kwiatu i kolor. Zdrowa.

10. Frau Eva Schubert. swietna róża. Drobne różowe kwiatuszki zebrane w grona. Kwitnie całe lato, oczywiście najobfitsze jest pierwsze kwitnienie. Kwiatuszki dość szybko tracą kolor i jaśnieją, dlatego u mnie rośnie w półcieniu.

Kordina 17:39, 01 lut 2026

Jak miło popatrzę na kolory, kiedy biel za oknem
Pirouette to chyba zgapiłam od Ciebie, bardzo fajna różyczka, ciekawe jak przetrwają tą ostrą zimę, na wiosnę się okaże
LIDKA 17:49, 01 lut 2026

Ewa liczę na dalszy ciąg opowieści różanych. Wybierasz róże niezwykłe. Piękne są. Ja mam kilkanaście gatunków ale większość kupuje po 3 szt.
ewsyg 18:59, 01 lut 2026

Kordina napisał(a)
Jak miło popatrzę na kolory, kiedy biel za oknem
Pirouette to chyba zgapiłam od Ciebie, bardzo fajna różyczka, ciekawe jak przetrwają tą ostrą zimę, na wiosnę się okaże

Bożenko, zima nie jest tak niebezpieczna dla róż jak przedwiośnie, kiedy rusza wegetacja i przychodzą przymrozki. Pirouette bardzo lubię i kwitnie niezawodnie.

11. Bouquet Parfait.
Mam ja dość długo. to fajna róża, ale mam wrażenie, że z czasem troszkę się wyradza. Polega to na tym, że wypuszcza bardziej wiotkie pędy i ma mniejsze kwiatostany, które są cudne. Nazywam je bukiecikami panny młodej. Każdy kwiatostan składa się z dużej ilości małych różyczek,które są białe z lekkim odcieniem delikatnego różu.

12. Princesse Charlene de Monaco.
Bardzo ją lubię, ma piękne, duże, pachnące kwiaty w tonacji brzoskwiniowo-różowej.

13.Augusta Luise
Kwiaty podobają mi się tylko w początkowej fazie, potem robi się taka czerwonawa. Niestety moja łapie plamistość,właściwie, to bardzo chorowała. Póki co do obserwacji.

14. Mary Ann.
Fajna róża, zdrowa, chętnie kwitnie. kwiaty duże, w środku bardziej brzoskwiniowe, na zewnątrz różowe.

ewsyg 19:22, 01 lut 2026

LIDKA napisał(a)
Ewa liczę na dalszy ciąg opowieści różanych. Wybierasz róże niezwykłe. Piękne są. Ja mam kilkanaście gatunków ale większość kupuje po 3 szt.

Lidziu, ja tylko kilka odmian mam w większej ilości. Zgrupowane po trzy na pewno wyglądają dużo lepiej niż pojedyncze sztuki. Mam zamiar pokazać wszystkie moje odmiany.

15 Cezar.
Mam ją krótko, ale już zdobyła moje serce. Ma kwiaty biało -różowo z lekkim dodatkiem żółci. Niestety ma też jeden bardzo duży minus, łapie plamistość i potrafi zostać goła i wesoła, ale potem zbiera się do życia.

16. Crocus Rose

Mam ją dość długo i corocznie mnie zachwyca. Pod koniec łapie trochę plamistości.

17. Bailando.

Mam jej 4 sztuki. niedawno ją przesadzałam i póki co buduje krzaki, ale i tak ładnie kwitła, nawet można powiedzieć, tak na bogato.

18. Pastella

Też mam4 sztuki. rośnie w pełnym słońcu, dlatego szybko robi się prawie biała.

CDN
Joku 19:37, 01 lut 2026

Obejrzałam z ciekawością jako że coraz bardziej zakochuję się w różach.
Alija 20:27, 01 lut 2026

Ewa, miałaś świetny pomysł, żeby pokazać swoje róże, po pierwsze są piękne i możemy podziwiać ich urodę, a po drugie możemy się czegoś więcej o nich dowiedzieć. Zainteresowała mnie róża Cardinal Hume, bardzo ładna i rośnie w trudnych, jak na różę warunkach, więc u mnie by się nadała. Pastellę mam i bardzo ją lubię, świetnie sobie radzi, a w ubiegłym roku posadziłam Giardinę, ciekawe, jak będzie rosła.
Ewa, sweterek przepiękny.