Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Od nowa ... na przekór wszystkim 22:33, 08 paź 2016

Do góry
iwka napisał(a)
no właśnie miałam to wypróbować i jakoś zapomniałam łatwiej i szybciej super pomysł, kupię sobie worek i będę robić

czyli kupić "wylewkę betonową"?
Od nowa ... na przekór wszystkim 22:29, 08 paź 2016

Do góry
iwka napisał(a)
kule to możesz i później sobie zrobić, jak masz możliwość ja to bym musiała w kuchni albo łazience robić Też mam kulka do zalania i nawet wczoraj myślałam, żeby za nie się zabrać

rozrabiasz dość gęsty beton, zalewasz klosz, trochę trzeba wstrząsnąć czy podziobać czymś, żeby powietrza dużo nie było, odstawiasz aż zwiąże i gotowe lepiej trochę dłużej z rozbijaniem się wstrzymać, moja niecierpliwość zawsze powodowała, że dłużej jak dwa, trzy dni nie wytrzymywałam i tłukłam i zawsze coś mi tam odprysło, ostatnie trzymałam chyba z tydzień i wyszły idealnie
nie wiem czy tak trzeba ale jeszcze jak były w kloszach to polewałam delikatnie wodą. Szklanych kloszy niczym nie smarowałam, plastikowe wiadra przeleciałam olejem, żeby łatwiej było wyjąć

zawsze też mam problem z proporcjami cementu i piasku, na oko robię ale u Ciebie to eM pomoże powodzenia

Dziękuję bardzo czyli ma byc taki mocniejszy beton?
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 22:22, 08 paź 2016

Do góry
AniMa napisał(a)
Koncepcja jest na razie taka:

Na froncie graby pod nogami ze skośna B ukszpany w różnych formach: mam i kulę i stożki. Pomiędzy nie białe tulipany snauper parrot na wiosnę potem czosnki ivory queen. Jako wypelnienie bukszpanow trawa- jeszcze do przemyslenia... puste miejsce wypelni prawdopodobnie runianka a sm róg wysypie szarym zwirkiem i posadze bonsaja.... (nie chce aby deszcz wyplukiwal mi z tego miejsca ziemie na kostke)
Boki to już gorszy problem, bo już rosną brzozy, myślę o takim połączeniu po obu stronach symetrycznie
Z tyłu za brzozami trawy ML, dalej stipa lub miskanty pomiędzy to czosnki Purple Sebastian i tulipany Queen, jako wypełnienie trawa jak na froncie....

Zgrać to razem to zadanie☺☺☺☺

Aniu
Masz za sobą równie pracowity dzień jak ja
A te brzozy po prawo to juz masz? czy dopiero planujesz?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:09, 08 paź 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Musiałem wogooglac nieszpulke...

ja też
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:07, 08 paź 2016

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Tuje? A mało masz jeszcze szmaragdowo?

Tuje kupił eM na drugą dzialkę ... właśnie posadziliśmy 35 sztuk takich 100cm ... oczywiście od pana z J
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:06, 08 paź 2016

Do góry
iwonkap napisał(a)

latarnie masz nad głową ?

Noo tak jakby dwa halogeny na statywie ...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:04, 08 paź 2016

Do góry
jankosia napisał(a)

Święta racja
Dałam się dzisiaj ponieść i kupiłam w końcu brzozę White light- tą na którą zachorowałam w zeszłym roku. Jest dużo dużo mniejsza od moich dorenbosów ale chyba pójdzie w miejsce gdzie planowałam dokupić jeszcze jedną- także nie szukam już jakby co Docelowa wysokość podobna więc chyba nie będzie się jakoś mocno gryzło mam nadzieję Teraz najchętniej wszystkie dorenbosy bym na te zamieniła ale czasu nie cofnę- trzeba nowe miejsca wymyślić A mój małżonek zakochał się (trzymaj się)... w nieszpółkach Myślałam że padnę Faceci to są jednak nieobliczalni Bywają przynajmniej

A gdzie taki okaz dorwalas?
No oczywiście nieszpółkę musiałam sobie wygooglować
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:02, 08 paź 2016

Do góry
jolanka napisał(a)
Reniu, szalona kobieto, ja już w sen zimowy powoli zapadam a Ty sadzenie uskuteczniasz
Mączkę b. kupowalam u siebie w sklepie ogrodniczym ale znaleziona gdzieś w czelusciach magazynu przez jednego z pracownikow. Właścicielka sklepu nie wiedziala o co chodzi

Jak kupiłam to nie mam wyjścia
Jeszcze tylko kostki bukszpanowe mi zostały i ... kończę sezon
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:00, 08 paź 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
pisze do Ciebie meila drugi tydzien moze wreszcie wieczorem dzis dam rade ))

)))buziol)

No to będzie czytania Buziaki
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:59, 08 paź 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Najlepiej przez al. kupować, bo mączka bazaltowa to nadal mało znana rzecz doprowadzająca sprzedawców w CO do wytrzeszczu oczu. Hemoglobinę mozna ewentualnie kupić w hurtowni mięsa.

Mączką można posypywać rosliny. Ślimaki nie lubią. Działa do tylko do deszczu

Mączka nie przemieszcza się w glebie. Trawnik po aeracji i wertykulacji można przesiewając przez skrzynkę na warzywa obsypać kompostem z obornikiem. Trawnik i tak nawozimy to mu aż tak mączka nie jest niezbędna.

No tak ale ja myślałam, ze różnica między nawozami a mączką jest taka, ze ta druga powoduje rozluźnienie gleby? ... chyba, że coś pomieszałam
Czyli taką mączką bezpośredni z worka mogę posypywać rośliny? i to będzie mialo takie samo działanie jak zmieszanie z glebą?
A ten kompost to po jesiennej czy wiosennej aeracji?
Ogród w Otrębusach 21:39, 08 paź 2016

Do góry
HamadaSan napisał(a)
A tu jeszcze znalazłem zdjęcie, jak na wiosnę startowały tulipany papuzie w donicach. Mam gdzieś zdjęcie jak są w pełni rozwinięte. Jak znajdę to dorzucę.

Witam
MArcin jakie masz wysokie te donice?
Podoba mi się Twoj ogród Widzę podobieństwa architektury ale też gustu
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:44, 08 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Dziewczyny sadzę tuje odpowiem później

latarnie masz nad głową ?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:36, 08 paź 2016

Do góry
Dziewczyny sadzę tuje odpowiem później
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 18:43, 08 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Monika
Pytaj ile chcesz takie rozważania pociągają za soba kolejne informacje a przeciez o to chodzi aby wiedziec coraz więcej i by to służyło naszym ogrodom ... posadzić rośliny to nie wszystko ... trzeba tak o nie dbać aby zdobiły ogród a nie tylko "odhaczyły się" w nim ...

Święta racja
Dałam się dzisiaj ponieść i kupiłam w końcu brzozę White light- tą na którą zachorowałam w zeszłym roku. Jest dużo dużo mniejsza od moich dorenbosów ale chyba pójdzie w miejsce gdzie planowałam dokupić jeszcze jedną- także nie szukam już jakby co Docelowa wysokość podobna więc chyba nie będzie się jakoś mocno gryzło mam nadzieję Teraz najchętniej wszystkie dorenbosy bym na te zamieniła ale czasu nie cofnę- trzeba nowe miejsca wymyślić A mój małżonek zakochał się (trzymaj się)... w nieszpółkach Myślałam że padnę Faceci to są jednak nieobliczalni Bywają przynajmniej
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:43, 08 paź 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

ja też kupowałam w tym tygodniu, już drugi raz w sezonie - z mączki byłam bardzo zadowolona.

A podrzuciłabyś mi link? i hemoglobinę też stosujesz?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:40, 08 paź 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Zacznę może od tego że przypomnę z lekcji geografii o budowie skorupy ziemskiej, która to zbudowana jest ze skał, a te składają się z minerałów.
Na skutek wietrzenia i skomplikowanych procesów chemicznych powstaje gleba o różnej frakcji gruzełkowatości, a minerały ilaste oraz tlenki żelaza i glinu (najczęściej uwodnione) stanowią najbardziej rozdrobnioną koloidalną fazę gleby. Są one najaktywniejszymi składnikami mineralnej frakcji gleby i posiadają ogromne znaczenie w kształtowaniu szeregu jej właściwości.

Mączka bazaltową jest uzyskana ze "świeżej", jeszcze nie zwietrzałej skały o dużej zawartości minerałów i prócz wprowadzenia makro i mikroelementów poprawia strukturę gleby i jej gruzełkowatość. Co nie zawsze oznacza tylko zwiększoną przepuszczalność, ale przede wszystkim poprawę stosunków powietrzno-wodnych. I wolę to podać jako "dogmat" niż wchodzić w zawiłości izomorficznych podstawień jonowych.

Czyli poprzez rozluźnienie gleby zwiększa się chłonność i magazynowanie wilgoci, a także możliwość cyrkulacji powietrza. Jest to o tyle ważne, że np. w glebie ilastej lub pylastej właściwości fizyczne, elektroujemne ładunki i powierzchnia właściwa jest wynikiem zarówno dużego rozdrobnienia materiału, jak i pakietowej struktury cząstek.

Bardzo, ale to bardzo jasno staram się nakreślić złożoność gleby mineralnej tak by uświadomić, że jest to skomplikowany twór powstały w wyniku wietrzenia i procesów chemicznych. Procesy te zachodzą nieustannie. Dbałość o glebę, o jej strukturę i uzupełnianie minerałów spowalnia i zmienia proces wietrzenia, czyli rozpadu.
I to, że uczciwy producent podaje na opakowaniu zawartość rtęci, ołowu etc, to podaje po to by wykazać, że te (naturalnie występujące związki) nie przekraczają dopuszczalnych ilości. Te związki mamy także w glebie. Pytanie tylko ile? Czy ktoś z nas robił takie badania na glebie w swoim ogrodzie?

Pisze to po to by pokazać, że dodatek mączki bazaltowej ważny jest dla każdego typu i rodzaju gleby, bez względu na zawartość próchnicy czy też właściwości fizyczne.
Uprzedzam, że bardzo skrótowo i powierzchownie potraktowałam temat dostosowując sposób przekazu do percepcji normalnej kobiety

Hemoglobina.

Mączka kostna i rogowa to preparaty wapniowe (w skrócie). Hemoglobina, czyli suszona krew (marketingowo czasami nazywana mączką) jest w ogrodnictwie traktowana jako nawóz m.in. potasowo-fosforowo-żelazowy. To bardzo stara metoda, którą znam od swoich leciwych wykładowców. Metoda wyparta przez nawozy chemiczne i łatwość ich dostępu.

Iwonko
Świetny wykład!!!
Trzy razy czytałam żeby to zrozumiec i jeszcze nie wiem czy dotarło
W każdym bądź razie wiem jedno - warto mieć te dwie rzeczy i zastosować w ogrodzie jeśli chce się mieć ładne i zdrowe rośliny
Czy mogłabym Cię jeszcze tylko prosić o podpowiedź gdzie najlepiej je kupić?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:36, 08 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

A podrzuciłabyś link do aukcji?

ja też kupowałam w tym tygodniu, już drugi raz w sezonie - z mączki byłam bardzo zadowolona.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:35, 08 paź 2016

Do góry
iwonkap napisał(a)

Musi byc, mam jeszcze całą masę do posadzenia roślin
tak dziękuję, czekam na informację

Musi z grabami się już uporałam ... wczoraj do 22ej w deszczu juz na koniec sadziłam pozostały mi do zrobienia trzy skarpety buksikowe
I ... cebule
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:29, 08 paź 2016

Do góry
anbu napisał(a)
I mączkę i hemoglobinę na all bez problemu można kupić

A podrzuciłabyś link do aukcji?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:28, 08 paź 2016

Do góry
jankosia napisał(a)
Toszka, a powiedz czy stosowanie tej mączki zwłaszcza pod warzywa jest bezpieczne? Czytałam sobie wczoraj trochę o niej i też mam chęć zamówić i wypróbować ale niepokoi mnie trochę informacja o zawartości metali ciężkich jak rtęć, ołów etc... Staram się spojrzeć na sprawę tak całościowo i myślę że dziwne jest że z jednej strony używamy nowoczesnych farb, szyby już też produkowane inaczej a tu nagle w ramach ekologicznej uprawy bierzemy coś z głębi Ziemi i wysypujemy na jej powierzchnię... Zaczynam się niepokoić.
Dasz namiary na jakiś artykuł o tej hemoglobinie? Stosuję mączkę kostną i rogową i pamiętam artykuły o suszonej krwi ale ... to to samo co mączka z krwi? Bo z taką się spotkałam.
I jeszcze jedno mi się nasuwa pytanie (Renia wybaczy mam nadzieję bo widzę że też zainteresowana tematem): czym ryzykujemy dodając mączki bazaltowej do jałowej, ubogiej w materię organiczną ziemi? Tylko stratę pieniędzy? Bo z tego co zrozumiałam to tylko przy bogatym życiu w glebie jej fodatek ma sens tak? No albo przy założeniu że pojawią się za chwilę jakieś motylkowe. Dobrze kombinuję czy jestem daleko daleko?
Sorry Renia, już nie będę

Monika
Pytaj ile chcesz takie rozważania pociągają za soba kolejne informacje a przeciez o to chodzi aby wiedziec coraz więcej i by to służyło naszym ogrodom ... posadzić rośliny to nie wszystko ... trzeba tak o nie dbać aby zdobiły ogród a nie tylko "odhaczyły się" w nim ...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies