Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Od nowa ... na przekór wszystkim

Od nowa ... na przekór wszystkim

Agatek 14:45, 07 paź 2016

Iwonka Ty miałaś/masz czekoladowe kosmosy
ja nie wiem jakim cudem ale mam jednego
podpowiesz mi czy mam wykopać kłącze czy zostawić?
czy i tak z niego nic nie będzie?
iwka 14:50, 07 paź 2016

Agatek napisał(a)
Iwonka Ty miałaś/masz czekoladowe kosmosy
ja nie wiem jakim cudem ale mam jednego
podpowiesz mi czy mam wykopać kłącze czy zostawić?
czy i tak z niego nic nie będzie?
trzeba wykopać bo zmarźnie. Ja trzymałam je w chłodnym miejscu i za wcześnie wsadziłam do doniczek wiosną. Trzymałam w domu i mi zgniły. Kupiłam nowe kłącza ale strasznie źle mi w tym roku rosły, jakiś grzyb ja zaatakował, wyrwałam i jedno kłącze najlepsze zostawiłam
iwka 11:23, 08 paź 2016

Magda70 napisał(a)
Ja mam molinie moorhexe...też zbiorę i zobaczę czy się wysieją.

A ty zerknij na molinię KF bo tej nie mam a też potzrebuję

Madziu nie wiem czy to są nasiona, jak tak to zbiorę ale chyba jeszcze nie pora, bo są zielonkawe i trzymają się kłosów

molinia KF

molinia ED
Kasya 11:27, 08 paź 2016

o ...ja bym chetnie przygarnela nasionka molinii KF
i chetnie sie czyms odwdzieczę
ren133 22:29, 08 paź 2016

iwka napisał(a)
kule to możesz i później sobie zrobić, jak masz możliwość ja to bym musiała w kuchni albo łazience robić Też mam kulka do zalania i nawet wczoraj myślałam, żeby za nie się zabrać

rozrabiasz dość gęsty beton, zalewasz klosz, trochę trzeba wstrząsnąć czy podziobać czymś, żeby powietrza dużo nie było, odstawiasz aż zwiąże i gotowe lepiej trochę dłużej z rozbijaniem się wstrzymać, moja niecierpliwość zawsze powodowała, że dłużej jak dwa, trzy dni nie wytrzymywałam i tłukłam i zawsze coś mi tam odprysło, ostatnie trzymałam chyba z tydzień i wyszły idealnie
nie wiem czy tak trzeba ale jeszcze jak były w kloszach to polewałam delikatnie wodą. Szklanych kloszy niczym nie smarowałam, plastikowe wiadra przeleciałam olejem, żeby łatwiej było wyjąć

zawsze też mam problem z proporcjami cementu i piasku, na oko robię ale u Ciebie to eM pomoże powodzenia

Dziękuję bardzo czyli ma byc taki mocniejszy beton?
ren133 22:33, 08 paź 2016

iwka napisał(a)
no właśnie miałam to wypróbować i jakoś zapomniałam łatwiej i szybciej super pomysł, kupię sobie worek i będę robić

czyli kupić "wylewkę betonową"?
ren133 22:36, 08 paź 2016

iwka napisał(a)
tu mam takie okno dwa świerki się złamały podczas wiosennej wichury, nie wiem czy tu dosadzić brakujące czy może coś innego? teraz to tak dziwnie trochę wygląda. Myślałam że może by tam jakieś drzewo wsadzić czy lepiej świerki ? sąsiad ma tam sad .

i tak sobie myślałam czym podsadzić te świerki. Gleba strasznie sucha, ale wiadomo trzeba by trochę wymienić no i podlewać. Do 11 słońce, później do wieczora cień. Mam trochę cieniolubnych, miodunki, tawuły, bergenie, hosty, kłosownicy sporo. Czy taki wąski pasek pod tymi świerkami to nie będzie taki odpustowy mix

Lepiej świerki ... a czemu ta rabata musi być wąska?
Basilikum 22:38, 08 paź 2016

Iwka a pokaz Twoje betonowe wytwory, ja jakos przeoczylam
ren133 22:42, 08 paź 2016

jazzy napisał(a)

A nie chciałabyś tam łanu kłosownicy? Albo kilku?

Już doczytałam, że musi być wąsko bo to przejazd ... ja bardzo lubię trzcinniki ... co myślisz? ... rozświetli to miejsce od czerwca
ren133 22:48, 08 paź 2016

Kawa napisał(a)
hej Iwonka

ja nie ścinam jeżówek
ne ma co popadać w przesadę chyba

Asia
mówi o ścinaniu zaschniętych główek nie całych jezówek

ja byliny też jak Kasia sprzątam wiosną

Ja też nie scinam pięknie wyglądają zimą przysypane śniegiem