Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nasz przydomowy ogródek 13:15, 25 maj 2011

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Odpowiadam od tyłu po kolei.
Marysiu dzięki za te fotki. Te czasy wspominam najpiękniej . To budynek główny a w piwnicach była duża stołówka i na kolację jadło się po 7-8 kromek chleba z tym co tam było jeszcze. A uczyliśmy się pilnie całymi nocami jak widać poniżej

Ela spokojnie . W ogród bawię się 20 lat a jak widzisz zabrałem się do przeróbki . Będziesz miała piękny ogród . Co do irysów to chyba nie za bardzo pasują na tę rabatkę ale dla Krysi to cenna pamiątka i musiały być przeniesione i posadzone.

Gosia jak wstawiłaś to zdjęcie to pewnie to dotyczy tego fragmentu. Idąc po kolei od bonsai : Żurawki ,
przed cyprysikiem kolumnowym w kupie 3 bukszpany pstre ( których na tym zdjęciu nie widać są na lewo jeszcze przed żurawkami w samym rogu ) trzmieliny japońskie , jałowiec Blue karłowy no i begonie a przed dużą kulą jałowce 3 szt bukszpanów z których planuję zrobić kulki. Jak co to pytaj.

Zbyszku piękna fota z duszą .Powiedz co się wtedy śpiewało ??? To pierwsze pytanie .Drugie brzmi .Mak ozdobny nadaje się do spożycia ??? I trzecie gdzie masz ,na której stronie kwitnące jeszcze drzewiaste piwonie bo mi umknęły i nie mogę się dokopać w Twoim archiwum Zazdroszczę spacerów ,a na rabatach masz bardzo ładnie i kolorowo .Piękno nie jest Tobie i Żonie obojętne Pozdrawiam
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 12:27, 25 maj 2011

Do góry
A tak to wyglada z góry. coś mi brakuje po prawej stronie. Może jakieś wysokie trawy? tylko jakie? a może coś innego zimozielonego? HELP!
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 11:36, 25 maj 2011

Do góry
Naprzeciwko tarasu pod płotem posadziłam 3 hortensję (mam nadzieję ze niezbyt ciasno) podsadziłam je żurawką marmelade. caly pasek wzdłuż thuj jest wyłozony korą, ale zurawka w niej ginie, więc musze pokombinować z kamykami w tym miejscu

trochę dalej wsadziłam azalię, kupiłam je na frontową rabate ale jak je przymierzyłam to mi tam nie pasowały i wylądowały tutaj

Kosaćce, irysy (Iris) 11:36, 25 maj 2011

Do góry

ogrodoweimpresjejolki 11:17, 25 maj 2011

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)

mój 1000 post postanowiłam umieścić u siebie, ale z pozdrowieniami dla Was wszystkich, którzy tu zaglądacie

bez względu na to czy zostawiacie ślad czy nie

ten narcyz pozostał tylko we wspomnieniach i na foto, ale zawsze do niego mogę wrócić, tak jak do waszych postów

Jolu gratuluję tysiączki !!! Zaglądamy i będziemy zaglądać do Ciebie. Życzę sukcesów ogrodowych , dalszego poczucia humoru i zdrowia.

DZIĘKUJĘ
z wielką przyjemnością życzenia i gratulki przyjmuję

W porównaniu z Tobą jestem "mały pikuś"
ale za wzór Cię stawiam i ...
serdecznie pozdrawiam

ogrodoweimpresjejolki 11:04, 25 maj 2011

Do góry
jotka napisał(a)
mój 1000 post postanowiłam umieścić u siebie, ale z pozdrowieniami dla Was wszystkich, którzy tu zaglądacie

ten narcyz pozostał tylko we wspomnieniach i na foto, ale zawsze do niego mogę wrócić, tak jak do waszych postów

Jolu gratuluję tysiączki !!! Zaglądamy i będziemy zaglądać do Ciebie. Życzę sukcesów ogrodowych , dalszego poczucia humoru i zdrowia.

ogrodoweimpresjejolki 10:57, 25 maj 2011

Do góry

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 10:40, 25 maj 2011

Do góry
Ewa napisał(a)
Dzięki Bogusiu za podpowiedź i pochwałę
A ja przy okazji pooglądałam sobie Twój watek Mexico City i jestem zauroczona
Właśnie zauważyłam, że zakwitł mi klematis

Clematis przepiękny,jaki koloryt!
Nasz przydomowy ogródek 10:25, 25 maj 2011

Do góry
poszłam przed chwila do tawuł, maja około 80 cm średnicy i wysokość około 50 - 60 cm, moim zdaniem odpada, to olbrzymy na taką rabatę

mam dla Ciebie takie zdjęcia dwóch trzmielin mocno przyciętych rok temu, maja mniej więcej do pół metra wysokości i znacznie mniejszą średnicę, lepiej zagęszczone, zimozielone:

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:19, 25 maj 2011

Do góry
A tak zakwitły mi różyczki na tarasie

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:16, 25 maj 2011

Do góry
przez chorobę mojego najmodszego byłam lekko uziemiona w domu. Moglam cokolwiek porobić wieczorkami jak juz w domu wszyscy byli w komplecie
Dokończyłam PRAWIE frontową rabatę. Niestety zabraklo mi kamyczków, ale dzisiaj mąż mi przywiezie to dokończe.
Widok z okna w kuchni, a właściwie ze zmywaka pomimo zmywarki sporo czasu tam spędzam...

z innej perspektywy

kamyczki będą aż pod bukszpanem

a z tej strony kamyki będą kończyly się za bordowymi żurawkami, środek będzie wysypany korą

w tym miejscu zrobiłabym ciurkadełko, ale narazie są kamyczki, dołoże tam różnej wielkości kule (są w drodzę)

Jak myślicie na tej części z korą dosadzić trzmielinę? a może coś innego?
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 10:11, 25 maj 2011

Do góry
moja inspiracja - spróbuję podąrzyć w tą stronę

ogrodoweimpresjejolki 10:11, 25 maj 2011

Do góry
danuta_szagala napisał(a)
Jolu, bożykwiat w całej okazałości dla Ciebie

Taki niepozorny -a ma tyle piękna w sobie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 09:57, 25 maj 2011

Do góry
Hej Danusiu, takie pytanko:

Gdzie kupujesz Verbenę bonariensis? A może sama ją robisz? Ale chyba nie, bo czasu brak... Ja niby ze szkółką za domem ale ani jednej rozsady jednorocznej nie zrobiłam już od 4 lat.

Verbenę "poznałam" przy okazji Bugi...2 lata temu. Rewelka.

Zielonego dnia!!!! Wszystkim !!!
Pogaduchy skowronków 09:41, 25 maj 2011

Do góry
maria_kalinowska napisał(a)
Witajcie, ja po nocnej burzy bardzo się ociągałam ze wstaniem. Nad ranem tak fajnie się spało, powietrze rzeżkie z ozonem. Podlało fajnie roślinki, a ja niepotrzebnie wieczorem latałam z konewką. Już wieczorem wiadomo było, że coś się święci, bo słoneczko zachodziło nieciekawie. Myślałam przeadresować te chmury do Tynki, ale się nie udało.

u mnie wczoraj pokropiło i lekko powiało
teraz po prostu mam meble tarasowe i auto do mycia, dzięki za troskę....

wczoraj przesadzałam rośłiny, same korzenie wychodzą z ziemi...........sucho jest, jakby w popiele siedziały....
Michael my Garden 09:35, 25 maj 2011

Do góry
Kwitnie na teraz ...

ogrodoweimpresjejolki 09:32, 25 maj 2011

Do góry
marzena napisał(a)
Jola, natura w Twoim ogrodzie sobie świetnie poradziła w takim razie
mam nadzieję, że Twoje zdrowie też będzie kwitnące życzę Ci tego !

Dzięki, już jest dużo lepiej
kuracja trwa a widok kwitnących roślin dobrze działa na mnie, więc bo każdym dniu na działce czuję się lepiej i motywacja jest do powrotu całkowitego do zdrowia

cieszą mnie nawet takie niewyszukane roślinki jak bodziszek (mam 2 odmiany)

czy niebieski jak niebo len

Problemy już na wstępie czyli brak konkretnego pomysłu 09:30, 25 maj 2011

Do góry
ewfcia napisał(a)
Witam Was
Co prawda mam już wątek w dziale nasze ogrody ale stwierdziłam, że póki co chyba lepiej będzie jak założę wątek tutaj gdyż jest on bliższy mojej obecnej sytuacji. W wątku drugim będę na bieżąco wklejać zdjęcia z postępów powstawania ogrodu. Mam nadzieję, że się nie gniewacie i proszę Was o pomoc.

Są to zdjęcia frontu mojego domu, jak widać nie ma tu zbyt dużo miejsca. Po obu stronach wymiary są takie same. Słońce operuje tu od godziny 10-11 do wieczora. Mam kilka niepełnych pomysłów nasadzeń ale ciągle nie mogę tego zebrać w jedną całość. Oczywiście podstawą pomysłu jest bukszpan posadzony dookoła w formie niskiego żywopłotu z lewej strony tam gdzie widać ścieżkę prowadzącą do ogrodu ma być przejście pomiędzy bukszpanami. Jednym z pomysłów jest posadzenie dodatkowo pod oknami ekranów z cisa do których dochodziłby żywopłot bukszpanowy. Tylko nie wiem czy nie wyjdzie trochę ciężko jak na tak małej powierzchni. W środku chciałabym jakieś kule bukszpanów, róże może mały dereń, który zimą byłby dodatkową ozdobą no i coś większego może na pniu kulkę albo jakiś stożek tam gdzie jest kółko. Co myślicie o tym?

Stożek nie, raczej kula na pniu. jeśli stożek to w towarzystwie dwóch kulek i bardziej na prawo, żeby proporcje były lepsze.
Będzie nowocześnie. Przesledź zdjęcia Chelsea Flower Show wcześniejsze lata 2004-2005 są tam takie ogrody, to i inspirację znajdziesz

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/46-chelsea-flower-show-2004-2005/photos
https://www.ogrodowisko.pl/tag/chelsea-flower-show
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 09:13, 25 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

właśnie o takie zdjęcie chcialam prosić )) czy to za płotem z bordowymi listkami to śliwa pisardi?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 09:08, 25 maj 2011

Do góry
Obok żółtych wrzośców "Golden Starlet" dosadziłam Salvia nemorosa (szałwię omszoną)

Najdłużej kwitły

Kaczory dostały nowe podstawy

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies