Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród zmyślony 17:13, 18 maj 2011

Do góry
pinus parviflora Tempelhof, czyli jedna z odmian sosny drobnokwiatowej. Wystawiła brzydko palec- muszę powiedzieć, ze szybko rośne, jak na wolnorosnącą sosnę. Moja czarna ma mniejsze przyrosty, choć jest większa. Uwielbiam tą Jej Pogiętość. Kiedyś zrobię z niej parasol

a tu juz zapowiedz lata i szał szałwiiiiiii się szykuje
Ogród zmyślony 17:08, 18 maj 2011

Do góry
zrobiłam mały obchodzik po ugorku
patrzcie jakie mi ostróżki rosną. Jak będzie czas i sila to narobię rozsad, pewnie chętni się znajdą

jedna z moich ulubionych traw miscant morning light-rzeczywiście lajtowy jest i eteryczny-na wiosnę szybko odbija, nie guzdra się

jeszcze jedna trawa praktycznie zimozielona do wyczesania tylko po śniegu (chyba jakaś turzyca, ale mysiej łapki ne daję)

jeszcze wspomnienie wiosenki

W cieniu - zacieniona 16:55, 18 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Ja właśnie ostatnio nabyłam sporo zawilców, posadziłam na ulicę i pod świerka, że też odkryłam je dopiero teraz, powinny już dawno rosnąć w moim ogrodzie.
Ładną mają biel, a czy nie zanikają im liście w środku lata?
Chodzi mi o takie zawilce.

po kwiatku zdaje mi się, ze mam takie również.Jeśli nabywałaś ostatnio, to prawdopodobnie są te same co moje, bo sa teraz po sklepach. U mnie nawet na praktycznie slonecznej rabacie rosną-koło tsugi i na górce -nic im raczej nie zanika latem. Mam też inne zawilce-ale widzę, ze one mają się gorzej na słońcu -listki bledną i trzecie-typowo leśne i niziutkie-pod samą jabłonką

Mój ogród 16:00, 18 maj 2011

Do góry
asiasz83 napisał(a)
witajcie kochani po tak długiej przerwie poczyniłam kilka zmian w moim ogródku przede wszystkim dosadziłam kilka bukszpanów i tu zobaczcie tą rabatkę na której była wierzba hakuro co posadzić w środku żurawek co jeszcze dosadzić na tej rabacie pomóżcie proszę

A co byś powiedziała tutaj na kulę z bukszpanu w żurawkach, ale pienną?
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 15:48, 18 maj 2011

Do góry
Elu coś jest takiego fajnego w tej kremowej aksamitce, w przyszłym roku będę sama robiła sadzoneczki i dużo, dużo Ciekawe jak Hani będą rosły?

pierwszy kwiatuszek na pięciorniku

wszyscy mają i ja też....

a jak się nazywają moje ulubione kwiatuszki?
U Justyny 15:00, 18 maj 2011

Do góry

Haaga jest super

i Golden Torch z przemrożonymi kwiatostanami po majówce, ale wzięłam....reszta jeszcze kwitnie....

i jak przystało na Ogrodowisko, Lime Rickey już czekają...w ilości mini....

Mój ogród 14:21, 18 maj 2011

Do góry
Dalej kolejne pytanie co posadzić pod szmaragdami, co tu dać

tutaj okrągła rabate też trochę pozmieniana co tu dosadzić miedzy jałowce chyba cos piennego a z tyłu z prawej strony świerka co jest tam sporo miejsca

Dalej widać pas wysypany korą czeka na szmaragdy z lewej widać posadzonych 6 tawuł goldmound z lewej strony świerka na pasie kory co wy na to dobry pomysł?

i ostatnia moja rabat tu myśle że już tak zostawię choć na tym zdjęciu wygląda na ponurą bo zdjęcie robione w pochmurny dzień, może wam się coś nasunie

Mój ogród 14:12, 18 maj 2011

Do góry
Na tej rabacie też trochę poprzesadzałam pomóżcie c by tu jeszcze zmienić, dosadzić

między berberysami a szmaragdami chcę wsadzić 3 miskanty jeden w zasadzie już jest ale marnie odbija po zimie czy to wystarczy?

tu posadziłam klona Drumondi pod nim zmaierzam zrobić okrągłą obwódkę z bukszpanu dalej wsadziłam cisa którego mam zamiar formować w stożek co ty na to Danusiu myślisz że mi się to uda gotowe są u nas nie do zdobycia mam zamiar kilka cisów tu jeszcze dosadzić dokładniej 2 po obu stronach cisa za klonem w tej części i formować na kulki

tutaj poprzesadzałam roślinki tak żeby zrobić miejsce na 3 świerki serbskie proszę o radę czy 3 w tym miejscu wystarczą aby przysłonić ten kawałek szpecącego murka, co z tymi wrzosami jak je pielęgnować żeby coś jeszcze z nich było czy cos jeszcze po serbami wsadzać

Morze pytań ale mam nadzieją że mi pomożecie

Japoński ogródek Anety 13:53, 18 maj 2011

Do góry
Powiedzcie mi proszę co to za roślina? Dostałam od sąsiada.
Japoński ogródek Anety 13:50, 18 maj 2011

Do góry
c.d.
azalie

Japoński ogródek Anety 13:46, 18 maj 2011

Do góry
dzisiejsze zdjęcia:
hosty

karmnik ościsty

sosenka
Czasopisma o tematyce ogrodniczej - zagraniczne 13:11, 18 maj 2011

Do góry
New Zealand House & Garden.

Z naciskiem na Garden

Też dysponuję kilkoma pdf'ami
ogrodowe zacisze 13:08, 18 maj 2011

Do góry
mozemy sie z zona relaksowac, tak jak cztery sowki
ogrodowe zacisze 13:04, 18 maj 2011

Do góry
Mój ogród 13:01, 18 maj 2011

Do góry
No i teraz przedstawiam moja najważniejszą rabate przy furtce poczyniłam już na niej kilka prac, zdjełam korę i szmatę która pod nią była wysadziłam wszystkie rośliny które się na niej znajdowały przekopałam i posadziłam 2 trzmieliny na dzień dzisiejszy wyglada to tak

i moje dalsze plany to posadzić 10 żurawek przy brzegu łukiem od jednej trzmieliny do drugiej zastanawiam się czy nie dać 2 rzędów, wszystko zależy czy w naszych ogrodniczych pojawi się jej większa ilość czy będę musiała kupić z internetu, dalej na środku posadzę kulę cyprysowa niebieską na pniu 1,5m, już mam upatrzoną od tego pan, od którego kupiłam ostatnio bukszpany a pod nią dywan z pachysandry co o tym sądzicie nie umiem tego narysować i nie wiem jak to kolorystycznie się zgra i jaką wziąć do tego zestawienia żurawkę
Błagam was o rady w sprawie tych rabat
ogrodowe zacisze 12:59, 18 maj 2011

Do góry
kwitnace glicynie i azalie
Kubusiowo 12:53, 18 maj 2011

Do góry
Dobra, koniec o tych choróbskach i innych takich obrzydliwstwach
Nie napisalam nawet, że trawa nam wschodzi! Zobaczcie

Poza tym oprócz wsadzenia bukszpanów poprawiłam kształt rabaty przy wejściu.
Było tak:

Jest tak:

Słuchajcie a teraz najważniejsze pytanie... Chciałam zrobić ogromniasta rabatę z RH. Problem jeden - rabata jest stale nasloneczniona. Czy Rh dadzą radę? Które z nich najlepiej znoszą takie warunki?
To jest miejsce, gdzie bym je widziała....

i widok na planie:

Poza tym (o ile one w ogóle moga tam być) dawać rabatę pofalowaną czy prostą? Ciągnąć aż przez skarpę przy schodach? Tylko wtedy cała rabata na równym terenie musiałaby być dla kwasolubnych....
Czasopisma o tematyce ogrodniczej - zagraniczne 12:04, 18 maj 2011

Do góry
Garden Design.

Posiadam kilka egzemplarzy w formacie pdf.
Zainteresowanym prześlę na mail'a
VII Targi Ogrodnicze EDEN , Lublin 14-15 maja 2011 11:52, 18 maj 2011

Do góry
Dużo tekstu zapodałam to może coś z wystawy ."Ciurkadełko"
Muszę dodać ,że kilku wystawców nie miało towaru na sprzedaż polecali tylko i zapraszali do szkółek czy sklepów !
Agnieszkowy ogródek 11:49, 18 maj 2011

Do góry
Mam kłopot ze śliczną brzozą Dorenboos. Jest piękna, zdrowa, ma 3 pnie, tak jak chciałam. Ale w tym roku jedna odnoga w ogóle nie wypuściła liści. Jednak gałęzie w środku są mokre, tzn. nie da się ich ułamać, są sprężyste, a nie zaschnięte. Co jej może być? Dwie odnogi są piękne, zielone, żywe, a ta jedna milczy uparcie. Żadnych szkodników nie zaobserwowałam. No sami zobaczcie, jak to wygląda? Boję się, że trzeba będzie obciąć całą odnogę.... Ale może to mróz jej zaszkodził?.... Tylko czy brzozy przemarzają???

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies