Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy salon nad wodą 11:21, 14 maj 2011

Do góry
Będziemy wszyscy, trzy rozmowy z Witkiem, dwie ze mną, jedna z właścicielami, jedna z właścicielem nad wodą, pan od mikoryzy i grzybni, Całe tłumy sie przewiną bo duuużo się działo.

Robimy strumień i rozlewisko z zeolitem

A_G_Aniowy ogródek 09:47, 14 maj 2011

Do góry
Witajcie kochani po długiej nieobecności Mamy piękny maj, wszystko kwitnie, pogoda wspaniała. Mój mały ogród żyje. oto kila aktualnych zdjęć:

MAJ 2011

Nie mam jeszcze ładnego tła, na którym wszystkie rośliny wyglądałyby korzystniej. Tuje szmaragdy dopiero jak widać na niektórych zdjęciach rosną. Jesienią planuję wykopać wszystkie pęcherznice i wsadzić 9 świerków serbskich, takich ok.1,40 wysokości.
Pogaduchy skowronków 08:31, 14 maj 2011

Do góry
Hello!Skowronki! U mnie też słoneczko,ale chłodno.Zaledwie 11 stopni.Mam nadzieję,że ta niebieska lampa trochę podniesie temperaturę.Na jutro zapowiadają deszcz,i dobrze,a dziś...... chyba trzeba zarządzić wymarsz,ale mój mały skowronek jeszcze śpi.Do przedszkola dziś nie idzie,to jeszcze poduszki grzeje.....poczekam.....
Tymczasem życzę wam słonecznej i ciepłej soboty!

Ogrodowy salon nad wodą 01:15, 14 maj 2011

Do góry
Po cięciu kantów naszym szpadelkiem do cięcia Joseph Betley http://sklep.ogrodowisko.pl/

Ogrodowy salon nad wodą 01:10, 14 maj 2011

Do góry
Kleimy EPDM do drugiego oczka

Wieziemy głazy

Ogrodowy salon nad wodą 01:09, 14 maj 2011

Do góry
Troszkę roślin

Ubiorek

Ubiorek i smagliczka

Klon palmowy

Klon Shirasawy

Ogrodowy salon nad wodą 01:08, 14 maj 2011

Do góry

A teraz mówi się o mikoryzie i żelu

Ogrodowy salon nad wodą 01:01, 14 maj 2011

Do góry
Wodospad nabiera wyrazu

Ekipa "Mai w ogrodzie" rozpoczyna dwudniową pracę, a operator kamery był z nami od początku, więc pokażemy wszystkie najważniejsze prace.

Wywiad z właścicielami

Na dnie jeziora

Uff, jak gorąco Czyżby Witkowi makijaż popłynął?

Ogrodowy salon nad wodą 00:55, 14 maj 2011

Do góry

Kieszenie i stanowiska dla roślin. Teraz będą miały dobrze

Ścieżka dla sprzętu

Ogrodowy salon nad wodą 00:53, 14 maj 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Udźwigają się biedaki......
Na pewno będzie pięknie, bo staw już nabiera odpowiedniej formy i wyglądu

Kamienie były podawane Avantem, a jedyna niedogodność to brak "gruntu" pod nogami i upał.

Sypanie żwiru

Układanie kamieni

Obwódki z bukszpanu 00:39, 14 maj 2011

Do góry
Ostatnio kupiłam takie gęste okazy bukszpanu

Tak mniej więcej się ustawia

Po przycięciu

Ogród Sylwii od początku :) 23:32, 13 maj 2011

Do góry
ana_art napisał(a)

Moje wczorajsze zakupy

Witaj, napisz coto za donice? są śliczne. Kupiłam ostatnio takie terakotowe i po dwóch dniach były całe białe jakby spleśniały. Tak mnie denerwowały że wyżuciłam

Glina szamotowa super ,bardzo je lubię ,a Syla ma takie ładne białe głazy ...
Ogród Sylwii od początku :) 23:21, 13 maj 2011

Do góry
Syla napisał(a)
Moje wczorajsze zakupy

Witaj, napisz coto za donice? są śliczne. Kupiłam ostatnio takie terakotowe i po dwóch dniach były całe białe jakby spleśniały. Tak mnie denerwowały że wyżuciłam
Ogród średniowieczny i nie tylko 23:04, 13 maj 2011

Do góry
Hurra ! miałem dziś telefon ze szkółki Rosarium i we wtorek przyjadą róże utęsknione i wyczekiwane Niestety niewielkie zmiany pojawiły się w zamówieniu, ale w sumie jestem zadowolony bo dostanę jedną róże: r. gallica officinalis na której bardzo mi zależało
Udało się skończyć drugą rabatkę, ziemia wymieniona na głębokość ok pół metra - mam nadzieję, że wystarczy, a to co było w ziemi widać po prawej - niestety sam gruz

Otoczenie jeszcze wymaga uporządkowania ale to już mniejszy problem, ważne że róże będę miały swoje miejsce - bardzo się z tego cieszę
Dzisiaj też sporo czasu poświęciłem na malowanie podpór pod powojniki - zostało jeszcze trochę pracy ale już widać końcowy efekt

i w końcu w warzywnych rabatkach rośliny rozgościły się na dobre (przynajmniej w części zrealizowanej ) posadziłem ostatnio poziomki i truskawki - czekam na owoce i mam nadzieję że będę szybszy od ślimaków
Ogród Sylwii od początku :) 23:03, 13 maj 2011

Do góry
Syla napisał(a)

mi się podobało tak...ale z trzmielinką może być ciekawiej
Diamentowy ogród 22:44, 13 maj 2011

Do góry
No i mamy sferę za domem...cała obsiana trawą, lewa strona w sosenkach.
Chciałam ożywić sosenki może jakimiś berberysami przed. Trochę kolorku...

Nie mam bladego pojęcia gdzie urządzić plac zabaw. Chciałabym dziecioka (zmałpowałam hihi) widzieć zarówno z tarasu, jak i z kuchni (środkowe wyjście z tyłu domu).

Taka kropka po prawej stronie przy ogrodzeniu, na wysokości końca tarasu, to planowany grill z obecną już wędzarnią.

Prawą stronę ogrodzenia chcę obsadzić szpalerem świerków białych (conica). I znowu dylemat - jak gęsto? i co dalej?

Ech, wiele jeszcze wody upłynie zanim moje "nie mam pojęcia" zmieni się na "mam pomysł"...

Diamentowy ogród 22:33, 13 maj 2011

Do góry
Prosto od bramy jest wjazd aż do garażu. Po prawej brzozy. Następnie staw i po prawej strony stawu górka z drzewami.
Za górką wzniesienie z dużymi orzechami włoskimi i to wzniesienie się zwęża i leci aż do końca działki na szerokość ok.1m. To są pozostałości po jakiś fundamentach szklarni wysypane ziemią torfową.
Przy tarasie biegnie chodniczek i ciągnie się aż do końca działki.
Po lewej stronie domu będzie wiata na samochód.
Z tyłu domu malutki taras na poranną kawusię.

Cały przód i lewy bok chciałam obsadzić cisami (do momentu, gdy za domem po lewej zaczynają się rosnące już malutkie sosenki), ale nie żywopłot, tylko jako tako gęsty szpaler. Z tym się wiąże pytanie
1. Jaka odmiana cisów i jak gęsto sadzone?
Myślałam o dodaniu akcentu kolorystycznego w postaci niskopiennych iglaków o jasnej barwie, czy też cisy, czy coś innego?

W tej strefie między brzozami a lipami, z przodu stawu myślałam o posadzeniu po jednym z różnego gatunku drzewku owocowym oraz jakieś porzeczki, maliny, jeżyny.
2. Co tym myślicie i co doradzacie?

Na górce chciałam coś puścić między drzewami, żeby nie trzeba było z kosiarką w takim trudnym miejscu zasuwać... Karmnik ościsty? Co mogę dać?

Przy stawie od strony domu pod tzw. jarząbkiem posadziłam paprocie. Pod orzechem bliżej stawu rosną posadzone konwalie. Najbardziej mi zależy na upiększeniu tego zakątka, to jest główny widok z salonu i z tarasu... Zero koncepcji

Ogród u stóp klasztoru 22:25, 13 maj 2011

Do góry
no to teraz trochę wiosny , bo cóż za wątek bez kwiatów.

Diamentowy ogród 22:18, 13 maj 2011

Do góry
Proszę się nie śmiać W poprzednim wcieleniu z pewnością nie byłam plastyczką. Trudno. Chciałam tylko tak hmmm zobrazować i zwymiarować moją przestrzeń. Podzieliłam na dwie części, które są w sumie też podziałem funkcjonalnym. Z przodu ładna, reprezentacyjna, spokojna - z tyłu domu użytkowa, rekreacyjna, zabawowo-grillowa, roześmiana.
Naniosłam stan obecny. Nie ukrywam, że miłe memu serduszku będą każde wasze porady.

Dół - północ
Prawa - zachód
Góra - południe
Lewa - wschód
Agnieszkowy ogródek 22:09, 13 maj 2011

Do góry
Jasne, sama już nie mogę się doczekać .

Pokażę Ci zdjęcia, na których zbytnio chwastów nie widać :
A to żółte, co wystaje na pierwszym zdjęciu, to jedna z dwóch stert kory, która czeka cierpliwie na swoją kolej. Unosi się tylko jej zapach po całym ogrodzie....

Na drugim zdjęciu widać jeszcze braki w trawie, ale już nowe nasionka wysiane .

A to jedno z moich ulubionych miejsc, oddalone, z kolorowymi akcentami, zaciszne.... Obrzeża trawnika jak widać jeszcze nie zrobione, ale trawnik na razie się rodzi... w bólach... .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies