Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 21:53, 14 cze 2011

Do góry
Bogda napisał(a)
A sama je ukorzeniałaś?czy już takie kupiaś?

Bogda kupiłam za grosze u hodowcy. Będę też sama próbować ukorzeniać w sierpniu. Mam fioła bukszpanowego od dawna i załatwiłam już kilka krzaczków. Dopiero po artykułach Danusi zaczęły mi się udawać Mam nawet taki kącik gdzie je ratuję. Ładnie odbijają.

Zdjęcie jest nieaktualne - teraz mają już dłuższe przyrosty.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:42, 14 cze 2011

Do góry
Bogda napisał(a)

A pierwszą robótką dzisiaj było posadzenie anabelek. Tak było

Tak jest

Pozostaje tylko dosypanie kory i codzienne całowanie sposobem Bogdy co by dobrze rosły

śliczne Anabelki!całuj, całuj...zobaczysz jak będą się panoszyć!

O to mi chodzi
Niestety były odłamane dwie gałązki, ale nie ma tego złego..... - pójdą na sadzonki, które już wiem jak zrobić
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:39, 14 cze 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

Tak jest

Pozostaje tylko dosypanie kory i codzienne całowanie sposobem Bogdy co by dobrze rosły

śliczne Anabelki!całuj, całuj...zobaczysz jak będą się panoszyć!
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:37, 14 cze 2011

Do góry

Tak jest

Lawenda - Lavandula 21:37, 14 cze 2011

Do góry
GrzegoSz napisał(a)
Czy teraz jest jeszcze czas na rozmnażanie lawendy przez sadzonki zielne czy już trochę za późno ?

Ja też sie podpisze pod pytaniem bo.....moje wygladaja tak:

Zebrane w kwietniu już ukorzenione. Z 40 ukorzeniło sie 30, bardzi się ucieszyłam, ale okazało się że Danusia zaplanowała w moim ogrodzie 50 szt...no i chciałabym "dorobić"
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:34, 14 cze 2011

Do góry
Ale się unosiłem i nawoziłem - ale jak zawsze warto było.
Tak więc jeden skalniak został tylko do obsadzenia co uczynię jutro

głównie zasadzę tam rośliny ze skalniaka co był, choć chyba z rogownic zrezygnuję - w ogóle nie kwitły(tylko jedna kępka) Oczywiście nie może zabraknąć żurawek - dam tu georgia peach bo źle rosły dotąd. No i pewnie dokupię co nieco - bo zaczynają robić płot - i będzie gdzieś tak 1,5 raza większy ten drugi

Moje pacioreczniki mają pąki (to te z gradobicia)

A teraz pochwalę się trawnikiem z siewu bo rośnie super

Tak wygląda z góry - wszedł gęsto w porównaniu do innych siewów

Pozostaje mi tylko dosypać ziemi, ale boję się go zniszczyć. A może po przysypaniu nic mu nie będzie?
Ogród na 300 metrach kwadratowych 21:19, 14 cze 2011

Do góry
W podzięce za miłe słowa dla Szanownego Ogrodowego Kolegi Zbigniewa aksamitny kwiatek z mojej kolekcji.

A dla pozostałych taka oto niebieska piękność (nie ma co zazdrościć, nie z mojego ogródka ci ona).

Pora na ciąg dalszy mojej opowieści. Prace porządkujące toczyły się wiosną, latem i jesienią. Najgorsze było miesjcowe zrywanie starej darni, ale wykorzystałam tu wiedzę zdobytą bodajże w Działkowcu. Najgorsze kawałki zostały przykryte czarną folią, obsypane ziemią i kawałami darni, by wiatr nie zdarł płacht. Po kilkunastu dniach mój małżonek przekopywał wszystko bez problemu. Ale i tak w tym czasie najbardziej ozdobnym elemntem ogródka była pryzma kompostowa.
Zimą przystąpiłam do planowania. Oto co wymyśliłam.

Przystępuję do objaśnienia:
A – warzywnik z rządkiem malin
B – trejaż, do tej pory niezrealizowany; aktualnie mamy tam 4 krzewy winorośli w tym dwa stale przemarzające i konstrukcje do ich rozpinania raczej taką rodem z winnic (kołki w ziemi I rozpięty międy nimi drut)
C, D, E – rabaty w tym tak zwaną srebrną rabatę (D), która mi trochę choruje – niby czyściec powinien dobrze rosnąć na suchej glebie, ale mam wrażenie, że dręczy go jakaś choroba,
F - “sad” składający się ze śliw (w tym jednej zdziczałej, ale z niej sa najlepsze drzemy), orzecha i jabłoni
G – rosliny zadarniające (głównie bodziszek)
H – coś czego nie może zabraknąć ogroódku działkowym (inspekcja robotniczo-chłopska, bez bab, chodzi I sprawdza) czy kompostownik; polecam wszystkim niezależnie od wymogów formalnych, którym podlegają ogródki ROD
J – a to wyszło mi całkiem przypadkiem; miało to być ścieżką małym tarasikiem kamienno-żwirowym. Wykorytowaliśmy już nawet ziemię i to obniżenie terenu tak mi się spodobało, że została powierzchnia trawiasta. Nazywam to ścieżką mentalną.

Od czasu powstania planu nastąpiło troche zmian, np. srebrna rabata ma trochę inny kształt i przybyła jej towarzyszka, na której uprawiana jest mięta (słabo rośnie – wiadomo piasek – ale za to nie rozrasta się na boki), i różne warzywka (preferujemy cukinie i fasolkę szaparagową). Te dwie rabaty tworzą coś w rodzaju yin i yang mojego ogrodu nie tylko ze względu na kształt (ozdobnie i użytkowo).

Mam nadzieję, że Ogrodowiskowy Kolega usatysfakcjonowany?

Ewa G.
Rajski ogród Ani 21:18, 14 cze 2011

Do góry
an_tre napisał(a)

...zapraszam na pachnące, leśne poziomki z mojej działeczki

mi właśnie M przyniósł w sekrecie przed Dzieciokami-bo one zawsze wszystkie zjedzą
W cieniu - zacieniona 21:15, 14 cze 2011

Do góry
Jedna z moich ścieżek...taka sobie,zwyczajna,naturalna...
W cieniu - zacieniona 20:58, 14 cze 2011

Do góry

i jeszcze tak ogólnie, ładnie się zagęszcza -do jesieni roślinki zadarnią, bukszpaniki {sama mnożyłam} są już spore i systematycznie je podcinam.
Ogród na skraju sadu 20:31, 14 cze 2011

Do góry
Zaczęłam zastanawiać się nad tą firletką. To jednak nie będzie ona. Pamiętacie pytałam co to za roślinka i Hania napisała, że to firletka. Ja znalazłam opakowanie po wysianych Firletkach chalcedońskich i stwierdziłam, że to ta roślina. Teraz jednak zaczęłam sprawdzać jak napisaliście, że firletki są dwuletnie. Na moim opakowaniu po nasionach mam napisane, że firletka chalcedońska to bylina. Znalazłam jednak jeszcze drugie opakowanie po nasionkach i teraz wiem co mam Mój wściekły różyk to Silene orientalis po polsku lepnica. Zobaczcie jakie są podobne.

Tak to jest jak nie oznacza się roślin. Siałam i jedno i drugie. Firletki jednak musiały mi paść.
W cieniu - zacieniona 20:28, 14 cze 2011

Do góry
Podcięłam iglaczki i podsadzam hostami,jest to miejsce zacienione -poczekam,aż się rozrosną.
Zielono mi! 20:21, 14 cze 2011

Do góry
grama napisał(a)

A obok zaraz zakwitnie dziewanna, której kilka kwiatów samo się wysiało i wpasowalo w otoczenie.

też mam od kilku lat dziewannę, która sama się wysiała co roku wyrasta w innym miejscu smieje się, że to moja przyjaciółka
U was zaraz wypatrzyłam ją na fotkach z wizyty przyjaciół

Zielono mi! 20:10, 14 cze 2011

Do góry

Ten post, przez pomyłkę wylądował u Grzesia, a ma być tu. Nie umiem go stamtąd usunąć! Co mam zrobić?
Zaczyna kwitnąć lawenda.

A obok zaraz zakwitnie dziewanna, której kilka kwiatów samo się wysiało i wpasowalo w otoczenie.

W pełni kwitnienia są pęcherznice.

Zaczynają kwitnąć pięciorniki. Są często nie bardzo lubiane, bo nie każdy wie, jak je ciąć, żeby były piękne.

Moja działeczka - Grzesiu 20:02, 14 cze 2011

Do góry

Oj, żałuj...
A tu jeszcze co rusz coś rozkwita.
Zaczyna kwitnąć lawenda.

W pełni kwitnienia sa pęcherznice.

Zaczynają kwitnąć pięciorniki. Są często nie bardzo lubiane, bo nie każdy wie, jak je ciąć, żeby były piękne.

Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 19:57, 14 cze 2011

Do góry
Safoya napisał(a)
Sebek uwielbiam facetów którzy uwielbiają róże

Zanudzę was moją różanką.
Dzisiaj posadziłam kilkadziesiąt ukorzenionych sadzonek bukszpanu. Bukszpany są mikroskopijne, ale mam nadzieję, że już w przyszłym roku będą przypominały obwódkę
Dokupię też kilka bukszpanowych kulek i posadzę je w tle. Nie mogę się doczekać kiedy posadzimy cisy. Na razie jest stanowczo za sucho.

Z daleka prawie nic nie widać, ale krzaczki sa coraz bardziej efektowne. Ciąąąągle czekam aż zakwitną. Zniknęły też wszystkie chwasty z granicy różanki a na ich miejsce posadziłam hosty, których na zdjęciu nie widać, bo na razie są za małe

Mam ogromny kłopot ze skrzypem. Przyznam, że powoli się poddaję. Rośnie wszędzie i nie potrafię go usunąć. Kruche gałązki łamią się przy wyrywaniu i bardzo szybko odrastają. Kopałam ziemię i ma rozłogi na 60 cm w głąb. Nie wiem co zrobić.

Zapewniam, że nie zanudzisz
Zdradź tylko proszę hasło, które wypowiedziałaś żeby zniknęły chwasty
ogrodoweimpresjejolki 19:50, 14 cze 2011

Do góry
jotka napisał(a)
Wiele powojników wsadziłam, część się nie przyjęła, część rośnie byle jak, ale ten wynagradza mi wszystko - kwitnie już ponad miesiąc i jeszcze ma wiele pąków
W zeszłym roku powtórzył kwitnienie na jesieni
Szkoda, że nie znam nazwy odmiany bo szczerze bym go poleciła ...

Mnie wita zaraz przy wejściu

Jest zachwycający!!! jak człowiek zobaczy takie cudo o zaraz humorek się poprawia
Wnętrzowisko - dom i wnętrze 19:48, 14 cze 2011

Do góry
reszta wczorajszych zakupów...

Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 19:45, 14 cze 2011

Do góry
Sebek uwielbiam facetów którzy uwielbiają róże

Zanudzę was moją różanką.
Dzisiaj posadziłam kilkadziesiąt ukorzenionych sadzonek bukszpanu. Bukszpany są mikroskopijne, ale mam nadzieję, że już w przyszłym roku będą przypominały obwódkę
Dokupię też kilka bukszpanowych kulek i posadzę je w tle. Nie mogę się doczekać kiedy posadzimy cisy. Na razie jest stanowczo za sucho.

Z daleka prawie nic nie widać, ale krzaczki sa coraz bardziej efektowne. Ciąąąągle czekam aż zakwitną. Zniknęły też wszystkie chwasty z granicy różanki a na ich miejsce posadziłam hosty, których na zdjęciu nie widać, bo na razie są za małe

Mam ogromny kłopot ze skrzypem. Przyznam, że powoli się poddaję. Rośnie wszędzie i nie potrafię go usunąć. Kruche gałązki łamią się przy wyrywaniu i bardzo szybko odrastają. Kopałam ziemię i ma rozłogi na 60 cm w głąb. Nie wiem co zrobić.

Wnętrzowisko - dom i wnętrze 19:39, 14 cze 2011

Do góry
jotka napisał(a)

a o kupiłam wczoraj ! cudeńka , prawda? za grosze!!!

podstawki pod kieliszki, na cudnym stojaczku

[img size=624x416]

Śliczne W Duce widziałam talerze do ciasta z takim wzorem ...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies