Przy pniu równiutko bez sęków go podetnij, na pień posadź bluszcz, niech się pnie. Ja tak zrobiłam, a pod świerkiem posadziłam hortensje "Annabelle" i hosty o biało obrzeżonych liściach plus Pachysandra terminalis.
Można o niego troszkę bardziej zadbać, podnawozić od wiosny, opryski na grzyby (fytoftoroza groźna! - preparat Previcur). A masz jego zdjęcie?
Może Kasiu załóż wątek tutaj wklej zdjęcie, wtedy dokładnie mu się przyjrzę i będę mogła coś więcej doradzić.
Ja też mam w starym ogrodzie 30 letniego świerka. Podkrzesałam mu gałęzie aż do wysokości człowieka, można swobodnie przejść i coś posadziłam pod nim. Nie zasłania też całego ogrodu. A jak u Ciebie?
Zgodnie z zaproszeniem, 11.11 nieco przed południem pojawiliśmy się na obiecanym bigosiku. Zapewniam, że był smaczny, a i śliwowica oraz limonka z procentami też smakowały. Dziękujemy wspaniałym Gospodarzom ogrodu za przyjęcie.
Obszerna relacja ze szczegółowymi zdjęciami znajduje się w wątku Spotkania Wizyta w ogrodzie Agnieszki.
Zobaczcie i poczytajcie, jakich delicji posmakowaliśmy. Dziękujemy.
Została jeszcze prezentacja roślin domowych i śródziemnomorskich.
U Agnieszki świetnie rośnie bugenwilla, oleandry, storczyki, kamelie, nolina i mnóstwo drobnych roślin, których nie sposób wymienić.
Styl ogrodu jest jednolity: wiklina, stare podkłady kolejowe na ścieżkach, żwir i kamienie. Wikliną też wykończono ściany altany.
Meble i budowle wykonane są z surowego, grubego drewna
Naturalny staw wyłożony tylko kamieniami. W tym roku poziom wody nieco opadł.