Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Moje ukochane miejsce na ziemi 23:12, 24 lip 2014

Do góry
biała szałwia drugi raz kwitnie i to bardzo ładnie

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:27, 24 lip 2014

Do góry
Maragret.....Małgosiu...jak to miło słyszeć, ze i komuś się podoba, bo jak wiadomo, każdy swój ogród kochajuż na jesień porządkowałam, potem wiosną, teraz latem, bo widać jak rośliny reagują na suszę i jak się komponują, mam nadzieję, ze wiosnę przyszłego roku rozpocznę bez rewolucji
pozdrawiam
tu jeszcze coś będę dosadzać, ale nie mam pomysłu...póki co, całe łany złocienia Clary Curtis cieszą i limki i inne

Eda,,,miło to słyszeć, dzięki

Wilczyco.....jak miło też mi się lepiej podoba, brąz do mnie nie pasuje...poleciałam z wnętrzami, poleciałam z rozbiegu po ogrodzie w biel

Danusiu....w końcu odetechnęłam ciut od dzieci, mogę zainwestować w swoje hobby jakiś styl każdy z nas wypracowuje, mimo że sadzimy te same rośliny i to jest fajne i dzięki temu ciekawe u nas leje aż miło, raduję się, ze hej, bo już mi trawnik wysechł, trawki zaczęły marnieć i limki listki tracić, jest dobrze, dzięki

Haniu
..grzmiało, lało, jest bosko, mokro, na to czekaliśmy a w weekend ponoc znowu pogoda

Robert....dziękuję, ale to efekt wspólnych prac, ja wymyślam, mąż
robi, ale każde z nas coś od siebie daje

Ewo...oj patrzę i wącham i do roboty i tak na okrągłodzięki
tu mam 20 bieżących skrzyń i to nie wszystko, naganiam się z podlewaniem, dlatego szukam nowych rozwiązań, inne rośliny, koniec z jednorocznymi; wczoraj do 5 donic przesadziłam szałwie, powinny przezimować i co rok na okrągło do zimy kwitnąć, szałwia omszona
Kubusiowo II 15:55, 24 lip 2014

Do góry
Jaki spokój bije z tych zdjęć. Gosiu aleź macie raj na ziemi. Na dodatek w nim jest niebiańsko kwitnąco. Zachwyciła mnie szałwia z purpurowymi żpurawkami, nędę kopiowac. Jak to odmiana żurawki?
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 13:29, 24 lip 2014

Do góry
wiunia napisał(a)
Irenko witaj w moich skromnych progach

To kwitnące na różowo to szłwia muszkatołowa, bylinka rośnie u mnie drugi sezon i jest dwa razy większa niż w zeszłym roku! Podobno jest też szałwia muszkatołowa jednoroczna ale ja takiej nie spotkałam danici rosną u mnie trzeci rok i tez były kulkami tylko zimą spadający z dachu śnieg dwie mi połamał i tak brzydko rosły, a reszta też dostała różnych jajowatych kształtów więc poszły pod nożyce ale chyba się ucieszyły, bo nic im nie jestDD
Pozdrawiam serdecznie!

No tak, po śniegu i u mnie mają dziury; one lubią cięcie i w sumie ja je też lubię a ta szałwia przepiękna, jakbyś zebrała nasiona, byłabym chętna
pozdrawiam, u nas cudownie leje i podlewa
Kolorowy ogród na piasku 23:19, 23 lip 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Ogród bajkowy. Jak ty to robisz Vivo, że nie widać w Twoim królestwie upałów. Czy podlewasz rośliny często, czy też starasz się dobierać odpowiednie gatunki do siedliska (sądzę, że raczej to drugie)? Pozdrawiam

Agnieszko, staram się odpowiednio dobierać rośliny ale w tym roku czuję się jak wybranka losu. U nas nie ma suszy (jak narazie), co kilka dni pada deszcz. Ogród podlewaliśmy tylko kilka razy. Wtedy kiedy jest konieczność podlewania rabaty wyglądają dobrze ale trawnik nigdy taki nie jest.
Dzisiaj pewnie i do Ciebie dojdzie deszcz

mira napisał(a)
O jak dobrze ,że zajrzałam w przerwie lato piekne, widzę że kłosowiec u Ciebie taki dorodny ja mam z ub roku z nasion ale jakiś mało dorodny aż pójdę zobaczyć
a przepis na sałatkę odpisałam akurat mi się przyda

Miro, może u Ciebie jest sucho, on jeśli ma więcej wilgoci rośnie dużo większy. Mnie się podoba też niższy, na kwitnienie nie ma to większego wpływu.
Sałatka ma tę zaletę (oprócz dobrego smaku ), że robi się ja kilka minut

Pszczelarnia napisał(a)
Wierzyć mi się nie chce, że ten ogród jest tym samym ogrodem z czerwca. Takie bogactwo nowych widoków, nowych roślin wchodzących w kadr, nowych kolorów.
I mnie zaciekawiła informacja o upinaniu róży w kulę na podporze. Vivo, Wasze patenty są . Żelazne patenty, dodam.
Jeszcze wpadnę z pytaniem zdjęciowym ale wieczorem.

Ewo, i mnie cieszy bogactwo przyrody, jej zmienność, kolory, faktury .....
O upinaniu róż w kulę już napisałam w odpowiedzi dla Paniprzyrody. Jak czegoś dokonam to pokażę
Spodziewam się prezentacji tych patentów

kosolka napisał(a)
Vivo, czy Artemis będzie dobrym wyborem na moją rabatę przed domem? Naprzemiennie z the fairy, przed nimi szałwia, przed szałwią kocimiętka,za różami ostróżki i bukszpan. Masz może tą różę? Duże ma kwiaty? Wysoka rośnie? Mam teraz Chopina, ale tylko z przodu, więc i tak muszę jakąś dokupić.. Któras z dziewczyn mi go odradza bo stwierdziła ze nie jest dość reprezentacyjny jak na rabatę przed domem. Co o tym sądzisz? Bo mi się wydaje ze powinna to byc róża o dość dużych kwiatach..

Olu, Artemis mam dopiero od tej wiosny więc o wielkości niewiele mogę powiedzieć. Wzrost jej chyba odpowiada opisom. Tak przynajmniej o niej czytałam. Kwiatami jestem oczarowana, są średniej wielkości i kwitną w bukietach. Wygląda to wspaniale i na rabatę reprezentacyjną jak najbardziej się nadaje
Zastanawiałabym się czy nie dać jej do towarzystwa mocniejszego koloru. Fairy jest bardzo blada i może się to wszystko zlewać.

monteverde napisał(a)

Dziękuję więc i ja idę, ale u mnie upał najwyżej padnę, do wieczorka mam nadzieję

Aniu, na szczęście nie padłaś, bo widziałam, że jesteś na forum

Kubusiowo II 21:34, 23 lip 2014

Do góry
Ewa sałaty już nie ma Tyż posiałam kolejny rzut

Justyna, Gosia nie ma nic lepszego jak własne warzywa. Ostatnio ugotowałam rosół na własnych warzywach a Kuba przyszedł do mnie i powiedział "mama coś Ty tam dodała? PYYYYCHA!"

Ania nie jest dopieszczony... do zeszłorocznego mu dużooo brakuje

Julita i ja pamiętam! Powiem Ci, że co roku mam stracha czy znowu takie nie wyjąda

Krysiu dziękuję!

Ewuś już Ani pisałam wcześniej... do zeszlorocznego się nie umywa niestety Ale i tak mnie cieszy!

Ewa

Ania a czemu Twoje berberysy Ci się nie podobają?

Asulek Między trawami a hortensjami trudno coś wsadzić bo to duże rośliny.... Możesz poeksperymentować z naparstnicami albo ostróżkami....

Ozz to bodziszek Magnificum. A wcześniej juz chyba pisałam co tam jest... ostrózki, irysy, kocimiętka, szałwia, dzwonki...

Karola kancików już niet kopali mi rurę wzdłuż rabat No dobra - tak bardzo nie posuli

Bożenko dziękuję i jak pozdrowionka ślę

Asia u mnie to w zasadzie nic się nie dzieje a ogród żyje swoim życiem

Gosiu jeżeli chodzi o rabate pod płotem to tyż mnie nieco zszokowała bo przeciez przerabiałam ją na wiosnę Ale faktem jest, że nawtykałam tam roślin na maksa
Glina faktycznie nam pomaga bo jakos te rośliny sobie radzą ale trawnika już nie mamy niestety... jak nie popada to trzeba będzie zakładać od nowa A Kuba pędzi jak szalony w górę

Aneczko śliczne! A wiesz, że u mnie kwiaty opadają.... zauważyłam, że na warzywniku w tym roku zdecydowanie jest mniej owadów....
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 23:13, 22 lip 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

To jest szałwia??? ALeż cudo Zbieraj nasionka, będzie się wymieniać

Kuli przyciachane mistrzowsko.. sorki, ale tylko troszke w tył rzuciłam okiem...

Aniu własnie dziś wycięłam szłwię, bo zaczęła przekwitać i tak brzydko wyglądała ale pod uschniętymi liśćmi widzę nowe zielone może zakwitnie jeszcze raz? Mogę chyba zebrać nasina z tych obcietych kwiatostanów? Jutro je obejrzę leżą ładnie obok kompostownikaŻe ja nie pomyślałam o nasionkach??? Gapa, gapa, gapa... ze mnie!
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 23:02, 22 lip 2014

Do góry
wiunia napisał(a)
kilka fotek

To jest szałwia??? ALeż cudo Zbieraj nasionka, będzie się wymieniać

Kuli przyciachane mistrzowsko.. sorki, ale tylko troszke w tył rzuciłam okiem...
Ogród Sylwii od początku cz.II 22:10, 22 lip 2014

Do góry
Gabrysia_ napisał(a)
Ciekawa jestem tego bonsaja bukowego
Dosadziłaś trawki do jeżówek?
Widok z ogrodu zimowego piękny
...szałwia kwitnie drugi raz?

do wysadzania stożka cisowego i wymiany na drzewo to daleka droga jeszcze .... to takie głośne rozważania

nie dosadziłam ... ktoś mi wykupił całą stipę w szkółce

tej szałwii w gabionie jeszcze nie cięłam a cały czas kwitnie
Ogród Sylwii od początku cz.II 21:26, 22 lip 2014

Do góry
Ciekawa jestem tego bonsaja bukowego
Dosadziłaś trawki do jeżówek?
Widok z ogrodu zimowego piękny
...szałwia kwitnie drugi raz?
Kolorowy ogród na piasku 10:39, 22 lip 2014

Do góry
Vivo, czy Artemis będzie dobrym wyborem na moją rabatę przed domem? Naprzemiennie z the fairy, przed nimi szałwia, przed szałwią kocimiętka,za różami ostróżki i bukszpan. Masz może tą różę? Duże ma kwiaty? Wysoka rośnie? Mam teraz Chopina, ale tylko z przodu, więc i tak muszę jakąś dokupić.. Któras z dziewczyn mi go odradza bo stwierdziła ze nie jest dość reprezentacyjny jak na rabatę przed domem. Co o tym sądzisz? Bo mi się wydaje ze powinna to byc róża o dość dużych kwiatach..
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 23:09, 21 lip 2014

Do góry
Irenko witaj w moich skromnych progach

To kwitnące na różowo to szłwia muszkatołowa, bylinka rośnie u mnie drugi sezon i jest dwa razy większa niż w zeszłym roku! Podobno jest też szałwia muszkatołowa jednoroczna ale ja takiej nie spotkałam danici rosną u mnie trzeci rok i tez były kulkami tylko zimą spadający z dachu śnieg dwie mi połamał i tak brzydko rosły, a reszta też dostała różnych jajowatych kształtów więc poszły pod nożyce ale chyba się ucieszyły, bo nic im nie jestDD
Pozdrawiam serdecznie!
Mój zielony świat malowany roślinami... 22:25, 20 lip 2014

Do góry
Sebek napisał(a)
Jezowki piękne a to ciemne to chyba swiecznica? Jak nie to nie fffiem... Buziam

o różowych nie dałam. To moja ostatnia miłość
idę poczytać o szałwia. Przywiozła m z lata kwiatów i chyba powinnam ja przyciąć juz.

A i kuny zjadły jaja straciły mi 7 gniazd RATUNKU CO ROBIĆ
BIAŁY ogród od zera 18:36, 20 lip 2014

Do góry
EwaG ,,, podsunełaś mi taki ogród, że dech zapiera,,, znam go z tv i z muratora,,, cudowny , gdzie mi do niego?! nie wiem jak zrobić proste linie rabat, takie kanty, niby schodki?
a powiem Ci szczerze, ze myślałam o fiolecie, liatra miała być fioletowa, powojnik, szałwia.

ciągle nie wiem, ze czego zrobić, "żywopłot" wzdłuż prawej prawej strony domu, przy wykuszu, żeby oddzielił dom od 3m drogi do następnej działki. tam jest naprawde ciasno, a chcę się trochę swobodie poczuć w wykuszu, gdzie mamy stół jadalniany, prosze o pmysł - najlepiej zimozielone rośliny

dziękuję

BIAŁY ogród od zera 17:08, 20 lip 2014

Do góry
Wandy
rozumiem, że już masz wstępny szkic zagospodarowania terenu?
Na moje oko nie dokońca on apasuje do Twojego domu i działki chyba lepsze były by linie proste. Zerknij tu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/639-to-bedzie-zaczarowany-ogrod
działka podobna.
A nie myślałaś nad różem z dodatkami fioletu (co i tak widać w propozycjach roślin). Biało-fioletowo-szaro = może zestawienie zbyt chłodne, przybnębiające?

I Jeszcze uwaga do Twoich propozycji nasadzeń: staraj się zgrupować byliny z bylinami (liatria kłosowa, szałwia, lawenda) a krzewy z krzewami (np. hortensje z tyłu z przodu kosodrzewina).
Salvia - szałwia 12:33, 20 lip 2014

Do góry
Szałwia marcus ma 4
30 cm, jest zwarta i ma niebiesko - fioletowe kwiaty.

Blaukonigin ma 50 cm. Kwiaty są fioletowe i tez jest zwarta
Wersja mini mini 09:25, 19 lip 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Czasami dochodzę do wniosku że lepiej przepłacić i kupować w realu... A potem znów się kuszę na zakupy interneotwe....
Co to za szałwia? to ta wysoka sztywna?

Też tak sądziłam ale akurat tej szałwii w realu nigdzie nie kupię (były ponoć jeszcze w Krotonie ale jakoś nie zweryfikowałam czy rzeczywiście je mają) i dlatego się skusiłam na internet. To Caradonna W stipie wygląda trochę jak imitacja tojeści purpurowej. To chyba najładniejsza szałwia jaką mam
Wersja mini mini 23:10, 18 lip 2014

Do góry
Czasami dochodzę do wniosku że lepiej przepłacić i kupować w realu... A potem znów się kuszę na zakupy interneotwe....
Co to za szałwia? to ta wysoka sztywna?
BIAŁY ogród od zera 18:15, 18 lip 2014

Do góry
A tutaj moje wypociny

trochę nabazgrałam:
mała ściąga:
sosna bośniacka,
liatra kłosowa
szałwia
miskant chiński
HORTENSJA bukietowa (kocham hortensje
sosna górska
odętka wirgilijska
powojnik
lawenda
laurowiśnia
różaneczniki
perisy

Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 16:12, 18 lip 2014

Do góry
zabaewa napisał(a)
Gardener27 napisał
Wydaje mi się że będzie to szałwia z grupy compacta o zwartym pokroju nie rośnie tak wysoko i strzeliście jak te tradycyjne

Salvia nemorosa Sensation Compacta Deep Blue - Szałwia omszona

Jest to szałwia - tak jak pisze Przemek - z grupy compacta - nie zachowała mi się karteczka niestety - ale to są małe kępki do 30 cm - zwarte i nie pokładające się.

Niestety nie widziałam małych sadzonek obok. Ja ścinam przekwitłe kwiatostany. Jeśli zakwitnie mi ponownie to pozbieram nasionka i Ci wyślę.

Dziękuję Ewo, jak się dorobisz nasionek, to będę wdzięczna.
A "robaczek" jest śliczny.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies