Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mata przeciw chwastom 17:26, 07 cze 2011

Do góry
Uprzedziłaś mnie bo to bardzo ważny temat i miałam właśnie zakładać taki wątek, bo mam takie samo zdanie. Zawsze byłam przeciwko tej macie nie tylko ze względów estetycznych. Uważam, że szkodzi ona roślinom i nie pozwala na normalny obieg materii organicznej w ogrodzie. Mata izoluje, nie pozwala na naturalne procesy w przyrodzie.

A tutaj dodaję najlepsze zdjęcia z tego wątku

Są na tej stronie https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom-agrowloknina?page=14

Kindzia napisał(a)

Zobacz moje tuje po roku i trzech miesiącach od chwili wyłożenia agro i przysypaniu korą

i chwaściory pod agro

Wywaliliśmy szmatę w try-miga.

Rajski ogród Ani 17:24, 07 cze 2011

Do góry
przepraszam, ze tutaj, ale pokaże coś dla kontrastu: moje widoki tęczy są zupełnie z innym tłem
ale na samą tęczę można popatrzeć....tęcza jest majowa...

no i jak tu żyć???
widzisz Aniu, jak masz pięknie???
Dwa światy 17:24, 07 cze 2011

Do góry
Aniu ,thuje teddy po prostu zwiąż jakimś niewidocznym sznurkiem,po roku nie będzie nic widać,zarosną i już będą się trzymać...ja zrobiłam to drucikiem miedzianym....plam nie mam....

Boguniu moich host nie nawożę!

nowy nabytek
Mój zielony świat.. 17:20, 07 cze 2011

Do góry
danka1971d napisał(a)

Cudna ta piwonia. O takiej marzę
W sobotnim programie ogrodniczym padły słowa, że pełne odmiany nie są już podobno "modne". Naprawdę nie rozumiem jak można publicznie takie głupoty wyznawać
Rajski ogród Ani 17:17, 07 cze 2011

Do góry
Po burzy zawsze świeci słońce

W ogródku Niage 17:10, 07 cze 2011

Do góry
Witam sąsiadkę
Świetny pomysł z tą łąweczką. Żadnej części palety w niej nie rozpoznaję

Niage napisał(a)
Trytoma w ubiegłym roku nie zakwitła, teraz pokazuje już kwiat

Też miałam mieć w swoim ogrodzie coś takiego. Dlaczego jednak od trzech lat kwitnie jak żółty pustynnik
U Justyny 16:29, 07 cze 2011

Do góry
tyna napisał(a)
lawendę pachnąca delikatnie mam taką:

tamta malutka to Salvia nemorosa 'Marcus'

Tą mam z ubiegłego roku,teraz wsadziłam własne małe - będą dopiero kwitły za rok.
Czy te malutkie też wieloletnie, czy jednoroczne?
U Justyny 16:27, 07 cze 2011

Do góry
lawendę pachnąca delikatnie mam taką:

tamta malutka to Salvia nemorosa 'Marcus'
U Justyny 16:21, 07 cze 2011

Do góry
Premiera, można by powiedzieć
dzisiaj zupełnie nowe widoki z ogrodu - sezon pierwszy

i z drugiej strony....

Delphinium Elatum New Millenium Series, dalej nn w tym roku jeszcze niska.....ale ma mieć docelowo około 160 cm zebrinus również jeszcze w tym roku niższy......

najfajniejsza na razie na nowej rabacie na obwodzie.....niziutka szałwia omszona "Marcus"

trawa Imperata cylindrica "Red Baron" z własnej rozsady, którą łatwiutko zrobić.......

Takie moje małe radości....
Nasz przydomowy ogródek 16:03, 07 cze 2011

Do góry
Zero deszczu też u nas. Wieczorem podlewanie niestety za kasiorę.

Dzisiaj moja jednoosobowa firma otrzymała od Krysi zlecenie (czytaj polecenie ) na obcięcie żywopłotu z ligustru ( z tyłu domu ) . Jak to wyglądało ?

Po pierwszej fazie remontów wyrównaliśmy teren i posiałem trawę. Wschodzi nierówno i brak deszczu .Ile to można podlewać w takie upały.

Maszyna tnie aż miło.

I efekt końcowy. Acha tamten drugi płot to sąsiada.
Powojnik - Clematis 15:31, 07 cze 2011

Do góry

Vyvyan Pennel - w połowie rozkwitnięta - w Pełni rozwiniętą wkleję póżniej
Mata przeciw chwastom 14:41, 07 cze 2011

Do góry
Na początku zakładania ogrodu pewnie większość nowych ogrodników myśli sobie tuje dookoła ogrodzenia, pod tuje korą a pod korę agrowłóknię--żeby chwasty nie rosły!!!

Ja też tak myślałam i tak zrobiłam, a chwasty jak rosły bez agrowłókniny tak i rosły na niej

A jak wiatr mocniej zawieje to nie jest fajny widok czarnej szmaty wystającej spod kory!

i nawet taki piękny okaz chwasta się urodził na włókninie

Ale jak się potem(po 2 latach w moim przypadku)zajrzy pod tą włókninę to oczam ukazuje się taki oto widok biednych korzeni leżących na ziemi

Więc zakłądanie włókniny wg mnie jest bezsensowne-szkoda pieniędzy-lepiej je wydać na większą ilość kory żeby podsypać te tuje-wtedy chwasty się nie przebiją tak bardzo!!!

A więc moim skromnym zdaniem AGROWŁÓKNINIE MÓWIĘ PRECZ!!!
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 14:23, 07 cze 2011

Do góry
Ania napisał(a)
A może lobelię dasz Sebku gdzieś koło huśtaweczki w kompozycji z białym fajnie by wyglądała
może przymierzysz

Niebieski zabójczy jest
Zielono mi! 14:13, 07 cze 2011

Do góry
Ciąg dalszy pojemnikowych.

Tajemnicza Falliopia. Ładna. Na razie w doniczkach, bo nie wiem, co z niej wyrośnie, a że ma coś z rdestówki, to się boję, że się rozpanoszy.

W satarym saganku petunia. W dużej donicy Thuja. Pojemniki brudne, bo lało. Specjalne drewniane podesty jednak nie zabezpieczają.

Bluszcz w ślicznej starej osłonce. Też brudnej...

Z wlasnej hodowli mała trzmielina japońska.

Ogród Haiki 13:52, 07 cze 2011

Do góry
Chciałabym uatrakcyjnić jakoś widok tej "nerki". Dodam, że zazwyczaj z przodu między drzewami ze zdjęcia 1 i 2 wisi hamak. Powiększyłam ją nieco w tym roku i po środku sa szyszki ( to stara część) i brzegi wysypałam korą. To nie był dobry pomysł , więc dziś wybieram szyszki i na całości będzie kora, ale może jeszcze jakoś rozjaśnić tą rabatę????? podsadzić czymś te rhododendrony? Tylko strasznie ciężko tam sie kopie, bo są korzenie brzóz.

Uploaded with ImageShack.us

Ogród muzy czyli kaliope z motyką w dłoni 13:36, 07 cze 2011

Do góry
Kaliope napisał(a)
Nie wiem co się dzieje clematisom, nie znalazłam szkodników na nich, listki brązowieją.

Ja sie nie znam na tym ale u mnie tak się zaczął uwiąd powojnika. Niestety ani jednej rośliny nie udało mi się uratować.
Ogród muzy czyli kaliope z motyką w dłoni 13:13, 07 cze 2011

Do góry
Witajcie,
dziś mało optymistyczny wątek chorobowy. Oglądam i oglądam różne choroby w necie, może mi pomożecie zdiagnozować co się dzieje i doradzicie co robić.
Najpierw klony, czerwony ma poskręcane listki, brązowiejące na końcach. Teraz znalazłam jakieś łażące po nim coś, czy to będzie przędziorek i dlatego te listki tak wyglądają, czy jeszcze coś innego?

Drugi klon ma "popalone" liście, za dużo słońca?

Na akebii to chyba mszyce, część była zielona, podobna do tego co oglądałam w necie.

Nie wiem co się dzieje clematisom, nie znalazłam szkodników na nich, listki brązowieją.

Rozumiem, że młode listki najpierw są brązowe a potem zielenieją, czy też się coś dzieje?

Powinnam zrobić jakiś oprysk na szkodniki wieczorową porą?
Pomoc w zaprojektowaniu ogrodu w domu w zabudowie bliźniaczej 12:48, 07 cze 2011

Do góry
Witaj Alevandro

Pierwsze co bym usunęła to klomby od strony gdzie jest taras. Wydaje mi się, że przy takiej małej powierzchni tylko przeszkadzają.
Coś Ci pokażę, może to jakos pomoże To propozycje zagospodarownia ogrodka z ostatniego numeru "Mój piękny ogród". Wymiary to 12x9 metra.

Mój zielony świat.. 12:38, 07 cze 2011

Do góry
A to jeszcze trochę moich ogrodowych fotek

to fuksja sopelkowa

kompozycja na schodach,taka tam...

lewkonie w koszyku,duńska odmiana...

pelargonie..........

kawałek ogrodu...
Nasz mały świat 12:10, 07 cze 2011

Do góry
Łososiowy goździk

Języczka pomarańczowa

Tytoń

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies