Cudna ta piwonia. O takiej marzę
W sobotnim programie ogrodniczym padły słowa, że pełne odmiany nie są już podobno "modne". Naprawdę nie rozumiem jak można publicznie takie głupoty wyznawać
fuksja sopelkowa jest podobna do innych odmian zwisających,nie jest taka bardzo krucha,a lewkonie duńskie cudownie pachną i są oszałamiające w wyglądzie,kwiaty grube okrywające pęd od góry do dołu.Były bardzo tanie bo po 3 zł,więc kupiłam od razu całą gamę barw od białej po fioletową.Nie mogłam się oprzeć...część trafiła na różaną rabatę,a część do koszyka na taras,bym mogła upajać się ich zapachem......ach...
też Danusiu lubię zapach lewkonii) u nas na wsi nie ma takich kwiatów, mieli wilczomlecz, a nie wiedzieli co to) dopiero jak im powiedziałam to napisali)
Ta piwonia to faktycznie jakaś stara odmiana, nawet nie znam jej nazwy bo przekopałam ją kiedyś z ogrodu mojej nieżyjącej już cioci i to w terminie nieodpowiednim do przesadzania piwonii...i o dziwo rośnie już sobie sporo lat i corocznie obsypuje się pięknymi kwiatami.Jej mankamentem jest krótkotrwałość kwiatów, ale co poradzić, trzeba szybko je utrwalać na zdjęciach...