Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Próby ogrodowe 19:42, 12 kwi 2011

Do góry
No to Cię urządziło Wielka szkoda ale zdrowie jest najważniejsze. Więc zdrowiej
A co do trawnika to polecałbym najpierw glebogryzarka a potem pryskanie. Nie ma co
robić mężowi dwa razy tyle roboty, zielsko i tak by wyszło po zaoraniu, a tak jak już
podłoże będzie gotowe pod trawnik można je opryskać i mieć pewność, że po chwastach.
Świerki serbskie, które też polecam trochę różnią się od tych dorosłych okazów więc
nie daj się zaskoczyć na zakupach.

Ładne widoki z okna 19:40, 12 kwi 2011

Do góry
isia33 napisał(a)
A u mnie w okien pokoików dzieci takie widoki

...najfajniejszy widok na tę wygódkę
Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 19:06, 12 kwi 2011

Do góry
Emilianoparmezano napisał(a)

bluszcz po siatce metalowej? a niby jak się ma chwycić podpory?

Nie chwyta się, trzeba przeplatać

własnie do tego nawiązywałem w pytaniu. Sebek poczytaj o korzeniach przybyszowych bluszczu

Hehe, to coś mi się pokręciło w główce Wydawało mi się, że pięły się same jak je widziałem, ale były takie gęste, że podpory albo sznurki mieć mogły
Słoneczna rabatka 18:49, 12 kwi 2011

Do góry
To moja wizja mniej więcej tak wygląda:
[img size=464x480]brak obrazu[/img]

Tam masz takie "białe" plamy zostawiłem je na razie pod róże o których tak bardzo Ci się marzy abyś widziała je przed oknem.

Niestety mój skaner trochę przekłamuje kolorki więc w większości wszystko jest "niebieskawe" gdzie w naturze miało być zielone

Jak Ci się podoba to jeszcze wstawię jak dorysuję róże gdyż nie mam zbyt dużo wolnego czasu i tak na chybcika robię... ale sprawia mi to przyjemność więc nie masz możliwości do problemów...

Mam jeszcze sporo pomysłów ale na razie wykorzystuję Twoje nasadzenia i biorę je pod uwagę.

PS. Opis dam niebawem bo gdzieś mi się w papierach zachomikował Mam nadzieję, że jest to czytelne
Rajski ogród Ani 18:45, 12 kwi 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
a masz taczkę?

Wiesz co Aniu dzisiaj skorzystałam z Twojej rady i wzięłam taczki ale okazało się, że te taczki są budowlane a nie ogrodowe i są solidnie ciężkie Przywiozłam sobie trzy "kursy" pod róże i strasznie się zasapałam Podłoże przygotowałam ale róż nie posadziłam bo wygonił mnie deszcz
Jak byłam w pracy to świeciło piękne słońce i było ciepło, nie mogłam wysiedzieć, ciągnęło mnie do ogrodu a po południu zachmurzyło się i rozpadało
Mój różany zakup
Nasz mały świat 18:36, 12 kwi 2011

Do góry
Viki napisał(a)
Monteverde - jak pisałam wcześniej, mamy dwie hortensje. Niestety jedna, która ma już 3 lata nie kwitnie... Dopiero teraz, przy okazji zakupu drugiej, doczytaliśmy, że niestety jest to hortensja ogrodowa, której pędy przemarzają, mimo, że jest dobrze zabezpieczana na zimę. A hortensje ogrodowe kwitną na zeszłorocznych pędach
W tym roku kupiliśmy bezpośrednio u hodowcy hortensję Early Sensation. Jest to hortensja bukietowa. Taka hortensja (bukietowa) kwitnie na nowych pędach. Mam nadzieję, że wreszcie uda mi się zobaczyć ten piękny kwiat w całej krasie...

Danusiu, u nas są stare drzewa, bardzo stare... jest wielki kasztan, dwie akacje, dwa graby - jeden jest młodszy i niższy więc staram się go formować, bez fioletowy, niebieski i biały, wysokie stare sosny, brzoza, która rośnie bardzo blisko domu i czasem, przy silnych wiatrach, mam wrażenie, że... przewróci się na dom... wysokie (mają chyba ok.30m) klony, do tego trzy orzechy włoskie, cztery leszczyny, wierzba... i kilka starych drzew owocowych, które niestety zaczynają zamierać Dwa lata temu posadziłam z gałązek kilka wierzb mandżurskich - pięknie rosną. W tym roku posadziliśmy trzy katalpy. To chyba wszystkie drzewa (a może o jakimś zapomniałam? )
Postaram się zrobić więcej zdjęć i pokazać je wszystkie, jak będą piękne zielone.

Witaj Bogusiu w moim wątku... mam nadzieję, że uda Ci się obejrzeć nasz mały światek.
Aniu, jakie dokładnie różyczki kupiłaś?

Mój różany zakup
przygotowałam solidnie miejsce wysadzenia ale nie posadziłam róż bo wygonił mnie deszcz
Wątek o tym, że ......nie umiem:) 18:30, 12 kwi 2011

Do góry
Dostałam dziś rekawice od Danusi. Wygrane w konkursie....

Bardzo za nie dziękuję. Szczególnie, że od samego początku mi sie przydały:
v

v

v

v

v

v

v

Ogród w Tarnowie 18:29, 12 kwi 2011

Do góry
W nawiązaniu do wątku o przemarzaniu bluszcza na ogrodzeniu /siatka/ ja zastosowałem linki poziome między pergolami przed ogrodzeniem.W pierwszym roku trzeba przeplatać i przywiązywać pózniej da sobie świetnie radę co widać...

Próby ogrodowe 16:09, 12 kwi 2011

Do góry

Danusiu,jaka to odmiana choiny?

Danusia będzie wiedziała na pewno, na moje oko to Tsuga canadensis 'Jeddeloh'..... ale nie dam sobie
ręki obciąć Dużo sklepów ogrodniczych oferuje dwie odmiany choiny kanadyjskiej 'Nana' oraz 'Pendula'.
Tak czy inaczej to świetny materiał na szpaler, rośnie wielka, gęsta i dosyć szybko. U mnie rośnie odmiana
płożąca ale mam w planach też kupno takiej.
Próby ogrodowe 16:01, 12 kwi 2011

Do góry

Po lewej choiny kanadyjskie i dalej świerki

Danusiu,jaka to odmiana choiny?
Słoneczna rabatka 15:08, 12 kwi 2011

Do góry
Zrobiłam, Te na końcu dwie kule bukszpanu zniszczył pies sąsiada i chyba nic z nich nie będzie.
Pozdrawiam,
Gosia
Nasz mały świat 14:35, 12 kwi 2011

Do góry
Bogusiu, bardzo dziękuję za podpowiedź. Myślę, że może uda mi się od znajomej "wydębić" sadzonkę.

Monteverde - Mam nadzieję, że moje hortensje w końcu pokażą na co je stać...

Fragment ogrodu po zimie

moi "pomocnicy"...

Ładne widoki z okna 14:29, 12 kwi 2011

Do góry
A u mnie z okien pokoików dzieci takie widoki
Raczkujący ogród Iwony 13:59, 12 kwi 2011

Do góry
Danusiu, ta rabata też jakoś mi nie pasowała, ale bałam się, że same żywopłociki będą ciut nudne. Może wkomponować coś takiego, jak w jednym z Twoich ogrodów, tj coś na pniu. Czy lepiej zostawić same kule i linie z bukszpanu i żurawek?

Żywopłot strzyżony z cisa 13:18, 12 kwi 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

To zdjęcie poddało mi pewnien pomysł na działkę Chyba dobrze będzie wyglądał taki żywopłocik ze żwirem nie?
Funkie - Hosta 12:40, 12 kwi 2011

Do góry
MarzenaR napisał(a)
A to moje działkowe, rosną w pełnym słońcu, ale w nogach maja wilgotno... Czasami jednak je przypala.

Uploaded with ImageShack.us
Przynajmniej mniej może ślimaków ...
Mój kawałek raju 12:26, 12 kwi 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
to ja na ta okoliczność wstawię magnolię którą dzisiaj kupiłam http://www.ogrodkroton.pl/towar.1496.magnolia.galaxy-magnolia.galaxy.html
Zawsze coś ładnego wynajdziesz,ta dopiero będzie widoczna
Japoński ogródek Anety wiosną 12:07, 12 kwi 2011

Do góry
Wiosenna odsłona mojego japońskiego ogródka.

W moim ogrodzie króluje roślinność sadzona w ogrodach japońskich, ale w polskiej wersji Trudno byłoby go nazwać ogrodem zbudowanym wg zasad feng shui. To dla mnie zbyt skomplikowane. Nie taki też był zamiar. Jednak jest pewien urok i tajemniczość takich zakątków. To mnie ujęło. Kolorystyka ogrodu nawiązuje do kwitnących azali i rododendronów. Czyli od fioletu, poprzez róże do bieli. Wiosną pozwalam sobie na zbrodnię i wprowadzam kolor żółty i pomarańczowy. To takie wesołe, wiosenne kolory świetnie się komponują z jasną zielenią trawy i młodych liści.

W ogrodzie mamy też altankę zbudowaną jeszcze przez dziadka Olka, dziś dumnie zwaną Herbaciarnią

Moim pomysłem, tej wiosny wreszcie ukończonym, jest taras. Jest on dla mnie takim przedłużeniem pokoju. Uwielbiamy na nim przesiadywać. Pijemy tam poranną i popołudniową kawkę.

A na koniec pokażę Wam, jakie to tegoroczna wiosna wprowadziła nowe życie do mojego ogrodu Mam tylko nadzieję, że kolejnego ogrodnika.
Nasz mały świat 08:40, 12 kwi 2011

Do góry
Monteverde - jak pisałam wcześniej, mamy dwie hortensje. Niestety jedna, która ma już 3 lata nie kwitnie... Dopiero teraz, przy okazji zakupu drugiej, doczytaliśmy, że niestety jest to hortensja ogrodowa, której pędy przemarzają, mimo, że jest dobrze zabezpieczana na zimę. A hortensje ogrodowe kwitną na zeszłorocznych pędach
W tym roku kupiliśmy bezpośrednio u hodowcy hortensję Early Sensation. Jest to hortensja bukietowa. Taka hortensja (bukietowa) kwitnie na nowych pędach. Mam nadzieję, że wreszcie uda mi się zobaczyć ten piękny kwiat w całej krasie...

Danusiu, u nas są stare drzewa, bardzo stare... jest wielki kasztan, dwie akacje, dwa graby - jeden jest młodszy i niższy więc staram się go formować, bez fioletowy, niebieski i biały, wysokie stare sosny, brzoza, która rośnie bardzo blisko domu i czasem, przy silnych wiatrach, mam wrażenie, że... przewróci się na dom... wysokie (mają chyba ok.30m) klony, do tego trzy orzechy włoskie, cztery leszczyny, wierzba... i kilka starych drzew owocowych, które niestety zaczynają zamierać Dwa lata temu posadziłam z gałązek kilka wierzb mandżurskich - pięknie rosną. W tym roku posadziliśmy trzy katalpy. To chyba wszystkie drzewa (a może o jakimś zapomniałam? )
Postaram się zrobić więcej zdjęć i pokazać je wszystkie, jak będą piękne zielone.

Witaj Bogusiu w moim wątku... mam nadzieję, że uda Ci się obejrzeć nasz mały światek.
Aniu, jakie dokładnie różyczki kupiłaś?

Słoneczna rabatka 06:15, 12 kwi 2011

Do góry
Michał znalazłam wcześniejsze, jeśli o takie ujęcie Ci chodzi.
Pozdrawiam,
Gosia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies