Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród z wodospadem 23:35, 29 paź 2010

Do góry
Dziękuję. Dzisiaj prace posunęły się naprzód, jutro porobię fotki. Ogród już zaczyna wyglądać.
Wrzosowisko 22:56, 29 paź 2010

Do góry
Muszę poszukać na innych fotkach, to może być jakaś odmiana u nas niedostępna.
Podobnie rośnie Juniperus communis "Horstmann".

A na Twojej fotce czy to jest Juniperus conferta "Blue Pacific"?
Nasz przydomowy ogródek 22:48, 29 paź 2010

Do góry
Staram się, aby galerie były bogate, mam ogrom zdjęć, bo z jednego ogrodu dochodzą do 2.000 albo więcej, a z jednego wyjazdu do Anglii mam zawsze tysiące, mnóstwo detali ogrodowych, ale "szef od informatyki" ciągle mnie upomina, że za dużo, muszę więcej artykułów produkować wtedy "przemycę" więcej zdjęć. Lista moich pomysłów na tematy jest długa...
Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 22:40, 29 paź 2010

Do góry
Nie wierzę, tak wcześnie???? I co będziesz teraz robił???
Ogród u stóp klasztoru 22:37, 29 paź 2010

Do góry
Najpiękniejsze dla mnie jest pierwsze zdjęcie, z górką i kwitnącymi azaliami. Cudowny klimat ogrodu.
Popieram grupowanie roślin, sadzenie całymi połaciami. Jeśli rosną czerwone liście, podsadzamy je niskimi np.żółtymi, jeśli żółte - niebieskimi itd. Albo ustalamy kolorystykę np. różowo-niebiesko-białą ze srebrnymi liśćmi. Dajemy mocne akcenty na pniu (jakieś szczepione liściaste lub iglaste), sadzimy krzewy po kilka szt (ja stosuję zasadę - zawsze nieparzysta ilość 3-5-7 itd). Solitery w trawniku lubię podsadzać kółkiem np. z funkii albo trzmieliny.
Aby cebulowe w trawniku wyglądały naturalnie, "siejemy" ręką krokusy po trawniku i sadzimy tam, gdzie spadną. Nie będą wyglądały, jak pod sznurek.
Rabaty bylinowe również trzeba zapełnić większą ilością egzemplarzy tego samego gatunku. Np Astilbe będzie spektakularnie wyglądało posadzone np. 15 szt co najmniej w zestawieniu z innymi bylinami o bardziej bladym kolorze, ale w tej samej tonacji.
Zajrzyj do tych zdjęć. Może spodobają się jakieś zestawienia bylinowe. Ten ogród to wzorzec obsadzeń bylinowych.
Popieram Emila, że grzechem jest mówienie o swoim ogrodzie, że zrobił je amator.
Każdy kochający rośliny, zanim wie czego chce (czasem nigdy tego nie wie), ciągle kupuje, eksperymentuje, dosadza, przesadza.... skąd ja to znam.
No i żeby było śmiesznie, jadę jutro 5:40 na giełdę kwiatową, a nuż coś spotkam do kupienia, jakby co.
Zielono mi! 22:15, 29 paź 2010

Do góry
Czy konar w wodzie służy żabom do wyłażenia z wody?
Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 22:11, 29 paź 2010

Do góry
Emilu, zrób złotookom domek, lubią czerwone. Zobacz przykłady w moim artykule o domkach dla pożytecznych owadów
Nasz przydomowy ogródek 21:59, 29 paź 2010

Do góry
gardenarium napisał(a)

Nie wiem skąd jesteś Justynko, ale żółte kupuję u Kordusa w Mrokowie, a pozostałe najchętniej u Melona na Puławskiej.

To wszystko jasne, najbliżej mi do Melona, dziękuję Danusiu za szybciutką podpowiedź

Przepraszam Zbyszka, gospodarza wątku, że tak swoją prywatę uprawiam, już kończę

Zmiany zmiany zmiany 20:37, 29 paź 2010

Do góry
Widać artystyczną duszę we wszystkim, co robicie. Już się nie mogę doczekać rzeźbienia.
Nasz przydomowy ogródek 20:35, 29 paź 2010

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)

To zdjęcie mnie zachwyca, a niby tylko zwykły berberys ! Wspaniały !

Zbyszku, zima będzie więc pojawi się więcej na Ogrodowisku relacji i artykułów przeróżnych. Mam nadzieję, że będą pomocne w upiększaniu naszych wspaniałych ogrodów.
Nasz przydomowy ogródek 20:31, 29 paź 2010

Do góry
tyna napisał(a)
No właśnie....hosty już poobcinane, ale w momencie, gdy kwitną, szczególnie juz takie większe kepy - bardzo urokliwe.... a ile wokół nich owadów, więcej widziałam tylko przy żylistku
Pozdrawiam miłego Pana czyli gospodarza, właściciela wspaniałego ogródka
PS do Danusi: mój wypad po zurawki (do dwóch miejsc) skończył sie totalna klapą, nie znalazłam nic w stanie nadającym się do posadzenia, nie mówiąc juz o rodzajach.....gdzie można łatwo "zdobyć" porządne okazy, jeszcze teraz?

Nie wiem skąd jesteś Justynko, ale żółte kupuję u Kordusa w Mrokowie, a pozostałe najchętniej u Melona na Puławskiej.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:20, 29 paź 2010

Do góry
Małgosiu, a może zrobisz nowy wątek i pokażesz swój ogródek?
Funkcjonalność forum 20:15, 29 paź 2010

Do góry
Emilu, Forum zrobiliśmy "na zapas", bo przecież działalność Ogrodowiska to tylko 3 miesiące, nie myśleliśmy, że na FB przegonimy wszystkie ogrodnicze portale (4.200 Fanów to wspaniały wynik, nie mają takiego istniejące od kilku lat). Przedtem nasze artykuły były na Blogbiznes jako tytuł "Z notatnika Ogrodnika", ale tam nie było miejsca na wymianę opinii i Forum. Ja też mam pewien niedosyt emotikonów, przydają się żeby pożartować. Nie korzystaliśmy z żadnych gotowców jeśli chodzi o portal, jest to w całości autorska praca Ronina, więc wielkie uznanie i ukłony dla niego, jako twórcy całego programu i prostej, przejrzystej "struktury", bo takie było nasze założenie. Nie kopiować innych portali, własna grafika. itd. Emilu, Twoje uwagi są bardzo cenne, ja niektóre również zgłaszałam. Cenimy sobie bardzo wszystkie propozycje, prosimy o pomysły, ja też ciągle coś zgłaszam. Będziemy pracować nad usprawnianiem portalu.
Nasz przydomowy ogródek 22:32, 28 paź 2010

Do góry
Ja też lubię i mam hosty, ale żurawki mają przewagę: liście są zimozielone, a u funkii już ich nie ma. Można do iglaczków dla towarzystwa dodać także zimozielone trzmieliny.
Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 22:00, 28 paź 2010

Do góry
Wiem, przypomniało mi się jak odciskano w świeżym betonie ogromne liście np. paproci albo łopianu.
Nasz przydomowy ogródek 21:52, 28 paź 2010

Do góry
Sylwio, zainwestuj w żurawki żółte, pomarańczowe, bordowe. Od razu zrobi się cieplej wśród iglaków. To wesołe rośliny o pięknych liściach.
A może ktoś podsunie inne pomysły na ocieplenie iglaczków?
Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 21:49, 28 paź 2010

Do góry
emil_pilaszewicz napisał(a)
tak sobie myślałem dziś nad tym kranem i jeśli nie znajdę pompy to może zrobię coś takiego Załóżmy że wyszperałbym jakiś ciekawy pionowy kamień i zakupił bardziej stylowy niż ten kranik to pojawia się problem jak miałbym się przewiercić. Mógłbym spróbować znaleźć jakiś piaskowiec w centrum kamienia ogrodowego ale też nie bardzo widzę przewiercenie się przez niego bez mega sprzętu. Myślałem też żeby zamiast kamienia dać jakiś drewniany słup ciekawszy niż ten, z nim byłoby łatwiej bo dziurę bym wydłubał, wywiercił albo wypalił a jako że mam w papierach technik snycerz to bym jakąś ciekawą formę rzeźbiarską temu nadał. Ewentualnie obudowałbym istniejący kran zbrojoną formą z betonu i w nim zanim by związał wyskrobał jakiś motyw roślinny i nadał mu postarzoną fakturę (od rury w środku przeciągnąłbym rurę pe do kranu ozdobnego wtopionego w beton)
co o tym sądzicie? jak widzę małą pompę żeliwną za 1000 zł to mi się odechciewa

Zdecydowanie lepiej samemu coś wymyśleć. My przewiercamy kamienie "mega" sprzętem, po prostu długie wiertło i dobra wiertarka, można dać kamieniarzowi do przewiercenia. Poszukam w swoich fotkach jakiegoś ujęcia wodnego, może mam jakiś pomysł antyczny.
Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 21:38, 28 paź 2010

Do góry
Ależ tu sie dzieje, nie nadążam za zmianami. Ale mi szkoda tej cegły stropowej. Oczami wyobraźni widziałam już z niej nawierzchnię poprzerastaną dzwonkami i przywrotnikiem.
Zmiany zmiany zmiany 13:01, 28 paź 2010

Do góry
gardenarium napisał(a)
Czyżby kupił Canona 5D Mark 2 co najmniej?

Nie. Ale którąś tam Alfę Sony. Z jakąś masą obiektywów. Spora torebeczka.

A ja właśnie nie wytrzymałam jednak i zrobiłam zdjęcia telefonem (czyli nie najlepszej jakości i przy nie najlepszym świetle) rano przed wyjściem do pracy.

To jest ta szafka, którą zrobiliśmy do grillowni - te obrazki na drzwiczkach to nie są róże a ... jesienne liście.

Idąc za głosem szaleństwa kolorów jesiennych zrobiłam jeszcze na stół wianuszek "różyczek" z liści. Niestety zdjęcie nie oddaje kolorów.

No i jeszcze powstały ozdoby adekwatne do jednej z funkcji grillowni . Poniżej zdjęcie jednej z nich. W sumie są 3 podobne.

No i kolejna rzecz w grillowni własnoręcznie ozdobiona - lampka do wstawiania świeczki.

No i na koniec "maleństwa", które zdobią choć nie do końca muszą być użyte w ogrodzie - efekt ostatniego wieczora.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies