Zaduszki ogrodowe.
Ponieważ dziś dzień szczególny,dzień rozmyślań o tych którzy odeszli i co minęło, wplotę w moją ogrodową historię kilka wspomnień.
Tato. Był leśnikiem. To On nauczył mnie miłości do przyrody,a do lasu w szczególności. Dzięki Niemu jako mała dziewczynka poznawałam na spacerach nazwy gatunków drzew i dziwiłam się później, jak można tego nie wiedzieć. Przecież to oczywiste-taka kora,to platan,takie liście,to dąb,a taka sylwetka,to musi być topola.Zobacz,dotknij,powąchaj,to lipa. I tak po kolei. Małe dziecko chłonie wszelką,a szczególnie spacerowo-plenerową wiedzę jak gąbka. Potem dowiadywałam się,że nie akacja,a robinia albo grochodrzew,nie kasztan ,a kasztanowiec,a największym zdumieniem było objawienie okołobożonarodzeniowe,że nie ma drzew,które nazywają się choinki i że choinką może być jodła,świerk,daglezja,a nawet sosnowe gałązki. Wciągnęłam się w ten leśny świat tak,że moim ukochanym czasopismem stał się „Łowiec Polski”. Poznałam tajemny i piękny język myśliwych i leśników,nie myliłam sarny z łanią ani kozła z jeleniem, aż przyszedł czas pierwszego wspólnego wyjazdu na rykowisko. Nie da się opisać słowami tego,co zobaczyłam i usłyszałam siedząc o świtach na ambonie w sercu puszczy... Myślę,że gdyby nie On,nie byłoby we mnie tyle miłości do tworzenia mojego ogrodu z kawałeczkiem lasu również dla Niego.
Wspominam dziś również o tych,którzy odeszli,a których nie znałam. Kto i kiedy zasadził wierzby przy mojej drodze do domu? Czyja ręka posadziła kiedyś jabłoń,którą trzeba było wyciąć,bo chyliła się ze starości do ziemi,a któtej fragment pnia zostawiłam na pamiątkę? Jaki wiejski kowal zrobił zmurszałą ławeczkę wciśniętą w kąt zabudowań i uwiezioną przez krzak czarnego bzu,dziś pieczołowicie odnowioną i czekającą na swoje miejsce w ogrodzie? Czyim dziełem jest bardzo stary stolik ogrodowy,dar od przyjaciół? Kto i kiedy orał pole końmi gubiącymi podkowy wykopane z ziemi na terenie mojego ogrodu i zawieszone na ganku na szczęście...?
Tobie Tato i wszystkim Bezimiennym dziękuję i zapalam światełko pamięci.
Uploaded with
ImageShack.us