Dziękuję Danusiu
pierwszy raz spotkałam się z tą roślinką; listki takie sobie, ale kwiatki śliczne i oryginalne - poczytałam już sobie o nim w necie.
Masz go przypadkiem, czy starałaś sie o niego, bo dość rzadko występuje u nas?
Na drugim zdjęciu w donicy miedzianej to cis Summergold właśnie, on jest tak prowadzony, jakby bonsai ale to dwie kulki. Gdzieś pewnie jest zdjęcie "bez towarzystwa i widać lepiej.
Odmiany host mam nieoznaczone, ale poszukam mniej więcej co tam jest po katalogu,
Od muru "Frozen Margarita"
potem ostro zakończona "Bold Ribbons" lub "Shugar Baby"
Na końcu od ulicy zielono-biała "Cherry Berry"
Ta roślinka znieznana to Choisya ternata "Sundance" http://www.mooseyscountrygarden.com/shrubs/choisya-sundance.html
Roślina bardziej do angielskiego klimatu, już drugi raz ją sadzę, przezimowała niby, ale opadły listki, po czym przycięłam i nic nie wypuściłą, a powinna, łodygi maiła zdrowe. Teraz tutaj rośnie żółta żurawka.
Bukszpany wyścieła Erica - wrzosiec - cięty poziomo i pionowo jak żywopłocik
Czemu mnie nikt nie budzi?Już dzień wysoki! A ja jeszcze w betach?Zbiórka po wojskowemu.......5 minut i dwuszereg na podwórku!
No ......teraz już spokojnie,wolniutko,spacerek półgodzinny.A potem prace zacząć czas.Może w ogrodzie?
Temperatura ....+10.ale słońce świeci! Pewnie wzrośnie do 15-tu.
Nie ma co się ociągać,szybkie decyzje są najlepsze!Miłego,słonecznego!
Witam Was
Co prawda mam już wątek w dziale nasze ogrody ale stwierdziłam, że póki co chyba lepiej będzie jak założę wątek tutaj gdyż jest on bliższy mojej obecnej sytuacji. W wątku drugim będę na bieżąco wklejać zdjęcia z postępów powstawania ogrodu. Mam nadzieję, że się nie gniewacie i proszę Was o pomoc.
Są to zdjęcia frontu mojego domu, jak widać nie ma tu zbyt dużo miejsca. Po obu stronach wymiary są takie same. Słońce operuje tu od godziny 10-11 do wieczora. Mam kilka niepełnych pomysłów nasadzeń ale ciągle nie mogę tego zebrać w jedną całość. Oczywiście podstawą pomysłu jest bukszpan posadzony dookoła w formie niskiego żywopłotu z lewej strony tam gdzie widać ścieżkę prowadzącą do ogrodu ma być przejście pomiędzy bukszpanami. Jednym z pomysłów jest posadzenie dodatkowo pod oknami ekranów z cisa do których dochodziłby żywopłot bukszpanowy. Tylko nie wiem czy nie wyjdzie trochę ciężko jak na tak małej powierzchni. W środku chciałabym jakieś kule bukszpanów, róże może mały dereń, który zimą byłby dodatkową ozdobą no i coś większego może na pniu kulkę albo jakiś stożek tam gdzie jest kółko. Co myślicie o tym?
Witam
Dziękuje Wam wszystkim za miłe komentarze i opinie jest to bardzo miłe,robi się ciepło na sercu ...
Postaram się szybko odp na wszystkie pytania
Ogród stworzyli mój rodzice ,obecnie trochę go zmieniam ( likwiduje i dodaje parę rzeczy ) Teraz jestem przy realizacji drugiej części ogrodu.Dom niestety nie jest stary ... lecz są starania by troszkę wyglądał na pałac -zamek tak samo wnętrza które mebluje na saloniki z XVIII w.Wszytko pomalutku bo muszę oszczędzać na to pieniądze.
Tutaj prowadzę mały blog htp://palacyk-hrabiego.blogspot.com
Co do Piwonin to podlewane są czasami gnojówką z pokrzyw, i niczym więcej, zawsze są okazałe i pięknie kwitną
zakwitła Stella d' Oro...i tak juz będzie do przymrozków
Moje biedne drzewo się nie poddaje i teraz wygląda tak.....niedługo zrobię eliminację słabszych pędów.....codziennie ją głaszczę, nie pęka - dosłownie....