Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Sylwii od początku :) 18:04, 02 kwi 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Coś mi to przypomina - kolejna instrukcja obsługi
Czyżby projekt już był realizowany? Widzę, że nie zasypujesz gruszek w popiele

Sprawdzam, czy się zgadza

Oczywiście, że nie zasypuję Jak już się powiedziało A to ....... .
Sprawdzaj sprawdzaj mam nadzieję , że będzie przynajmniej dobrze .....
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 17:08, 02 kwi 2011

Do góry
Dziś jeszcze "założyłem trawnik", bo wreszcie kupiłem nasiona. Nazwa trawy to "wembley", wybieram sportową bo trawnik jest bardzo często deptany. Jeszcze troszkę mi zostało, ale zużyłem prawie na 2 kg bo sieję gęsto.
Trawnik z tego punktu widzenia wcale nie wygląda źle

Jednak w niektórych miejscach jest łyso

Te grudki to pozostałości po ziemi z worka, posypałem nią lekko wierzch
Mam nadzieję, że trawnik będzie gęściutki i idealny, najlepiej na Wielkanoc
Cały rok w ogrodzie 16:43, 02 kwi 2011

Do góry

ja też nie widziałam....
Mój kawałek raju 16:39, 02 kwi 2011

Do góry
monteverde napisał(a)

przed myciem okna musiałam mojej ślicznotce zrobić sesję zdjęciową))

Piękna ta ślicznotka ..... ja to do kwiatków nie mam chyba ręki .... jedynie zamiculcasy dają radę
Próby ogrodowe 14:54, 02 kwi 2011

Do góry
Rozwiązanie rewelacyjne! Bardzo mi się podoba i świetnie rozwiązuje mój problem z dojściem do furtki, ale musiałabym wziąć pod uwagę pewne rzeczy:

- centrum (lub jego okolice) koła musi leżeć na linii okno-furtka, żeby nas zasłonić - o czym już wspominałam. I musiałabym posadzić choć jedną większą roślinę (myślałam o sośnie Oculus Draconis?) która funkcję osłony będzie pełnić.

- fajnie by było, gdyby ścieżka zaczynała się na środku tarasu - bo zejście po wymurowaniu donic narożnych będzie właśnie na środku i po bokach tarasu...

Siedziałam dziś na nudnym kursie i rozrysowałam sobie działkę tak jak Wy to robicie (hmmm, to znaczy podobnie, bo zdolności nie mam za grosz) i właśnie nie miałam pojęcia jak wykonać ścieżkę od środka tarasu do furtki - oczywiście koło czy łuk w ogóle nie przyszły mi do głowy Pomysł jest boski
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 13:35, 02 kwi 2011

Do góry
Dziś po uroczystościach szkolnych poszedłem na małe zakupy z chęcią kupna trawy i rzeczywiście ją kupiłem. Jednak mijając pięknie ukwiecony targ tysiącami bratków, różnych bylin, ale także krzewów wybrałem coś dla siebie. Były też już piękne pelargonie, mini dalie i inne, a nawet chyba widziałem żurawki Oto moje zakupy, za chwilę pójdę je zasadzić. Chyba, żebym poczekał do poniedziałku i zasadziłbym je w nowych donicach?
Pogaduchy skowronków 11:52, 02 kwi 2011

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Nie lub nas Marto,nie lub,my tym samym Tobie odeślemy!

Cieszyłabym się jakbyście odwzajemniali moje uczucia
Ja tam co roku wyznaję mojemu mężowi uczucia tylko mówię ,że jak bardzo kocham )))))))
Pogoda tak serio wczoraj klarowała się bardzo długo na poprawę ,Od rana było szaro i wilgotno.Dopiero około 12 chyba rozpogodziło się ,a już myślałam ,że ten zachód słońca zrobił mnie w balon !))
Ciężki dzień miałam wczoraj dlatego dopiero teraz się odzywam ,ale za nim się skończył dotarłam na bardzo sympatyczny koncert Mieczysława Szcześniaka.Jak mi siostra wyśle zdjęcia to wrzucę

Pozdrawiam Was Skowronki ,mam nadzieję ,że nikt nie nabrał się na serio!!! Jakoś mało zbulwersowanych było ,tylko Ty Haniu )))))
Próby ogrodowe 11:08, 02 kwi 2011

Do góry

Cieszę się że Ci się spodobało Myślałem nad Twoimi pomysłami i zrobiłem wstępną ścieżkę
do furtki "ogrodowej" oraz krąg który może być trawnikiem natomiast jego boki mogłabyś obsadzić
ulubionymi roślinami, np. lawendami ze względu na to że jest to taras. Aby podkreślić okrągły
kształt dodatkowo można ogrodzić trawnik cienką linią za pomocą kostki granitowej, tak aby trawa
nie zlewała się z bylinami i kwiatami.

Dobrym wyborem będą też różaneczniki wokół kręgu. Po lewej stronie ścieżki w ramach
wykończenia puściłbym obwódkę z bukszpanu. To od razu nada elegancji i klasy. Przy
samej furtce można by wsadzić jakieś ładne drzewo które skutecznie zasłoni latem i da
trochę prywatności, moim ulubionym jest miłorząb ze względu na piękny kolor zielonych
liści latem i jaskrawej żółci jesienią.Nie wiem tylko jak tam ze słońcem aby czasem Ci nie
zacienił ogrodu. Możesz zawsze dać np.3 sztuki w formie szpaleru z lewej strony i chyba
tak by było najlepiej.

Na tarasie chyba dobrym rozwiązaniem będą ukwiecone donice, postawione obok siebie
i możesz poeksperymentować z ozdobnymi trawami, które bardzo dobrze dadzą sobie radę
w takich warunkach. No ale to tylko moje rady Tak to sobie wyobrażam, też to widzisz?
Od czegoś trzeba zacząć, to jest zawsze najtrudniejsze.. Ale jeśli już zdecydujesz się na coś
to potem już pójdzie błyskawicznie. Każdy na pewno jeszcze coś doradzi

Cały rok w ogrodzie 09:27, 02 kwi 2011

Do góry
Narcyzy rzeczywiscie są małe,to odmiana Tete a Tete.
Narcyzy odm.Jetfire

Paeonia tenuifolia -piwonia delikatna ,wygląda niesamowicie jak wychodzi z ziemi

Pogaduchy skowronków 06:23, 02 kwi 2011

Do góry
witam skowronki ptaszki śpiewają od 5 jest +4 , nie pada ,nie wieje będzie ładnie?
Mój kawałek raju 23:42, 01 kwi 2011

Do góry

przed myciem okna musiałam mojej ślicznotce zrobić sesję zdjęciową))
Próby ogrodowe 23:42, 01 kwi 2011

Do góry
Płyty chodnikowe można zaaranżować na wiele sposobów, może ten Ci się spodoba?

foto: GardenDesign (Chris Young)
Mój kawałek raju 23:25, 01 kwi 2011

Do góry
Przestań, już chyba nie może być bardziej krejzi
W ogródku Niage 23:22, 01 kwi 2011

Do góry
Sebek nie ujawnia swojego patentu, więc póki co, słoneczko trawkę grzeje

Mój kawałek raju 23:15, 01 kwi 2011

Do góry
To ja ...

PRIMA APRILIS
Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 22:49, 01 kwi 2011

Do góry

fot.rudi_valtiner
Ogródek Hanusi po zimie 22:26, 01 kwi 2011

Do góry
W niedzielę wybieram się na targi rolno-ogrodnicze, z pewnością nie wrócę pusto Bagażnik w samochodzie już przygotowany. Uwielbiam takie imprezy A jeszcze na dodatek umówiłam się tam z córką, ona też ma takiego bzika ogrodowego
Próby ogrodowe 21:58, 01 kwi 2011

Do góry
Mówiąc "skalniak" miałam na myśli raczej moją małą górkę otoczoną murkiem i wypełnioną ziemią z piaskiem. Uwielbiam rojniki i kaktusy - tam wystawiałabym agawy i kaktusy, a rojniki i opuncje rosłyby sobie na stałe.
Znalazłam w necie takie zdjęcie:

Styl angielski w moim wydaniu oznaczałby raczej chyba róże - bo efekt "łąki" raczej mnie nie interesuje - chociażby ze względu na rozmiary ogrodu. Szłabym raczej w stronę japońsko (klony palmowe, bambusy i iglaki) - nowoczesną (bukszpany)

Cały rok w ogrodzie 21:30, 01 kwi 2011

Do góry
badara napisał(a)
Kwiecień rozpoczął sie narcyzami

Uwielbiam te maleństwa
Dwa czerwone dęby 21:28, 01 kwi 2011

Do góry
Ojej, ale się dzieje , pewnie będziemy wkrótce podziwiać efekt końcowy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies