Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi po zimie

Ogródek Hanusi po zimie

Niage 21:35, 01 kwi 2011

Bardzo ładna ta żółta różyczka, lubię żółty kolor kwiatów Będę czekać jak zakwitnie u ciebie Hanusiu
hanka_andrus 21:48, 01 kwi 2011

A u ciebie Gieniuś są jakieś róże?,bo nie pamiętam z pierwszego spaceru?Muszę powtórzyć wizytę....
Niage 22:12, 01 kwi 2011

Tak są Hanusiu, w ubiegłym roku wiosną wreszcie się do nich przekonałam i mam teraz ok. 30 krzaczków (niektóre rodzaje po kilka sztuk) Niestety zima nie była dla nich łaskawa. Mimo, że je okopczykowałam, to zmarzły i musiałam dość nisko przyciąć, ale odbijają Jak czytam tutaj na forum, to wszędzie takie problemy, u moich sąsiadów też pomarzły.
an_tre 22:17, 01 kwi 2011

Wczoraj też zaszalałam i kupiłam 5 krzewów w rożnych kolorach, te co mam nie wyglądają najlepiej po zimie, jeszcze poczekam i zobaczę ile będę musiała wyrzucić
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Niage 22:26, 01 kwi 2011

W niedzielę wybieram się na targi rolno-ogrodnicze, z pewnością nie wrócę pusto Bagażnik w samochodzie już przygotowany. Uwielbiam takie imprezy A jeszcze na dodatek umówiłam się tam z córką, ona też ma takiego bzika ogrodowego
an_tre 22:32, 01 kwi 2011

Fajnie jest dzielić pasje córką, moja też złapała ogrodowego bakcyla, wymieniamy między sobą rośliny i doświadczenia
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
monteverde 00:21, 02 kwi 2011

fajnie macie)
hanka_andrus 20:23, 02 kwi 2011

Jak zapowiadałam,znalazłam się na chwilę w ogrodzie.Krótko,bo tylko 2godziny,ale wystarczyło,bo mżawka na dłużej nie pozwoliła buszować.
A więc tak:Wodę już mam w kranach,i w beczce.Na dodatek leje się z dachu do pojemnika.Podlałam oczywiście cebulkę i rzodkiewkę w szklarni,ale do zbiorów,jeszcze trochę muszę poczekać-chyba do Wielkanocy.
Posadziłam otrzymane prezenty-połowa pójdzie do Emila.Krokusy prawie już na finiszu,ale sasanki dopiero wyłażą.

Róża New Dawn-przezimowała,w tygodniu pójdzie do swojej siostry pod bramkę.

Maliny stoją jak na warcie- czekają na słońce!

Piwonie ,chyba wiedzą,kiedy będzie ciepło?
hanka_andrus 20:39, 02 kwi 2011

Teraz o jałowcach:

Mąż nasadził ich gęsto w szpalerze,ale jak podrosły do 2,5 m-zrobiły się z nich drapaki.Mogłabym nie obcinać,ale są od południowo -zachodniej strony,zabierają mi słońce.Zeszłej wiosny spróbowałam obciąć jednego.na możliwą wysokość.Nie wiedziałam,czy wypuści odrosty ze śpiących oczek.Udało się.

Tej wiosny pod wycinkę poszły następne.Na dodatek wyeliminowałam wszystkie drobne gałązki ze środka.Pierwszy z grupy też został podgolony.Kilka jałowców ze szpaleru zostało wyeliminowane ,z korzeniami.Pomagał mi jak pamiętacie -Emiliano.Następna grupa na rabacie do uporządkowania wygląda tak:

I tak:

Jeżeli się wyrobię ,to w tygodniu ta rabata będzie do obsadzenia dodatkowo krzewuszką.
Chyba,że się zaprę i ........ będzie po jałowcach.
Nie żal mi ich,bo w środku już były gołe patyki,i w dodatku produkowały masę igieł- pod krzewami jest z 25cm tego dobra.
Sebek 20:56, 02 kwi 2011

No to ładne oznaki wiosny u Ciebie, przedostatnie jałowce rzeczywiście po cięcia, ale czy tego ostatniego ekranika nie warto przyciąć, np. na wysokość płotu? Chyba, że ich w ogóle nie chcesz, wtedy by była kolejna piękna rabatka