Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mexico City 20:11, 22 mar 2011

Do góry
Piramide de la Luna [Piramida Księżyca] jest mniejsza od Piramide del Sol.
Zbudowano ją na znacznym wzniesieniu i dlatego wysokością dorównuje Piramidzie Słońca.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 18:56, 22 mar 2011

Do góry
W drugim dniu wiosny także poczyniłem kolejne kroki w ogrodowej rewolucji i zrobiłem drugą rabatę.
Wymyśliłem sposób na drobną korę i wyszło to nawet ciekawie. Podzieliły są wstęgi z piaskowca.
Tylko jak wczoraj pisałem oczywiście mi jej brakło. Będę musiał dokupić kilka worków, a jeszcze przecież potrzeba jej na drugą stronę domu...
Oczyściłem także jedną rabatę i jestem zaniepokojony, bo sadząc rośliny cebulowe symetrycznie na drugiej połowie wszystkie są, a na tamtej jest może połowa młodych kiełków? Raczej sprawcą jest kret, który grasował i się nie wyprowadził jak widać
Jeszcze umieściłem prymulki w wiklinowym koszyczku. Oczywiście zabrałem je na noc, lecz po położeniu ich przed bratkiem zauważyłem, że tworzą całkiem udane trio
Ogródek Hanusi po zimie 18:53, 22 mar 2011

Do góry
Dziś kolejny dzień w ogrodzie!
W szklarni posiałam rzodkiewkę,sałatę i astry na rozsadę ,Jutro idę na ryneczek po dymkę i też do szklarni na szybki szczypior.
Dziś wesoło pracowało się-na krokusach uwijały się pszczółki, i nawet motylki były i .jeden trzmielik.
A jaki pracowity! Oprócz zbierania nektaru brzęczał za 10 pszczółek!Dalszy ciąg usuwania zimowych śmieci-trawnik wygrabiony.......mchu było bardzo dużo.......po prostu masa.

Ruszyły się żaby!Chyba jeszcze nie dobrowolnie,bo porządkujących w ogrodach było bardzo dużo.....musiały być wypłoszone ze swych zimowych kryjówek,sama jedną niechcący zbudziłam,....
W beczce pod przykryciem jeszcze było 5 cm lodu.został wypłoszony i wyniesiony do szklarni,niech tam się roztapia.
Z kwiatów u mnie tylko ranniki i botaniczne krokusy,reszta jeszcze śpi.Cesarska korona nawet głowy nie wychyla.
Gdzie hiacynty,tulipany i narcyzy zimowały-już wiem.
Sasanki i ostróżki ledwie zaznaczają swoją obecność.Ciekawe co będę miała z lilii- nornice tam grasowały chyba tabunem.
Na dziś dosyć sprawozdania-pozdrawia wszystkich Hania!

Zeszłoroczny Pomidor bawole serce -ważył pół kilograma.W tym roku też posadzę.
Mój 4 arowy azyl... 18:31, 22 mar 2011

Do góry
Dzisiaj przybyło nieco krokusów, tych najciemniejszuch - fioletowych, niebieski się rozwinął.

Zakwitła pierwsza stokrotka. Kwitły juz w stycniu, ale je wymroziło.
Przebiśnieg - śnieżyczka (Galanthus nivalis) 18:15, 22 mar 2011

Do góry
Przebiśniegi są jednymi z najwcześniej zakwitających roślin, a ich kwiaty często wyrastają spod śniegu. Kwitną od lutego do kwietnia. Termin kwitnienia jest zróżnicowany i zależy od warunków klimatycznych.

Crocus - krokus (szafran) 18:06, 22 mar 2011

Do góry
A to już tegoroczne!

Rajski ogród Ani 18:04, 22 mar 2011

Do góry
Dziękuję wszystkim za życzliwość i miłe gesty a szczególnie Hani za piękne strofy
Ogromną radość sprawiły mi przedpołudniowe wizyty, na forum mogę zaglądać tylko przed wieczorem i później..Pozdrawiam serdecznie

Ogród na skraju sadu 18:02, 22 mar 2011

Do góry
Moje nasiona ziół i pomidorki koktajlowe. Mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie i nie obejdę się smakiem
Kubusiowo 17:51, 22 mar 2011

Do góry
ale super miejsce!! no widoki boskie! jak patrzę na zdjęcia przed i po usunięciu ciarek to jestem pełna podziwu ogrom pracy!!! ale warto było!dla takiego widoku warto było!!
Ogródek Aldony 17:05, 22 mar 2011

Do góry
Witaj Aldono, masz piękny ogródek! , taki zadbany i według mnie bardzo przemyślany. Wąskie przejście przy domu super zagospodarowałaś. Ten żwirek wygląda bardzo fajnie. Wolne miejsca możesz zamienić w rabaty z kosaćcami syberyjskimi. Wyglądają bardzo ładnie całe lato a w szczególności gdy kwitną i według mnie najlepsze jest sadzenie ich w grupach ponieważ wtedy można uzyskać niezły efekt. Zobacz na zdjęciu:

fot. crocus.co.uk
odmiana "White Swirl".

Jeśli mogę coś jeszcze zaproponować to ten fajny placyk przed wejściem możesz obsadzić wzdłuż bukszpanami i stworzyć z nich malutki szpaler. Na początku najlepiej obsadzić tylko placyk wokół ponieważ bukszpan raczej do tanich nie należy a w miarę cięcia możesz robić już nowe własne sadzonki ponieważ bardzo łatwo się ukorzenia. bardzo dużo jest w sklepach teraz tej rośliny:

fot. crocus.co.uk
to Agapanthus Headbourne hybrids i może będzie Ci pasowała

Ogródek Aldony 13:23, 22 mar 2011

Do góry
To moje nasadzenia z ubiegłego roku, trochę " ściągałam" od Danusi, ale efekt marny. Jeszcze nie wysypane korą, a agrowłókninę oczywiście usunę.

Ogródek Aldony 13:08, 22 mar 2011

Do góry
Kamienna ścieżka prowadzi do altanki.Jak widzicie kompletny misz-masz. Zero konsekwencji kolorystycznej,dużo pracy przede mną.Lubię kolory ciepłe, czerwony, pomarańczowy, żółty, ale mam i różowy i bordowy i fiolet i jak tu z tego stworzyć harmonię i ład. Mam nadzieję, że Danusia jakoś to ogarnie, jestem gotowa ograniczyć kolory, tylko proszę o wsparcie.
Ogródek Aldony 13:01, 22 mar 2011

Do góry
Między domem a ogrodzeniem jest wąskie przejście, trudne do zagospodarowania.
Ogródek Aldony 12:54, 22 mar 2011

Do góry
Za domem wzdłuż ogrodzenia rosną tuje, na tyłach działki mąż ma swoje królestwo. Rośnie tam kilka krzaków borówki amerykańskiej, jagody kamczackiej, malin, a także brzoskwinia i śliwa.Mamy już swoje zbiory, dzieci podjadają prosto z krzaczków i mają wiele radości.Ta część użytkowa nie jest zbyt estetyczna, chciałabym przesłonić ją niezbyt wysoką rabatą.W tej części ogrodu znajduje się również altanka, w której grilujemy i chronimy się przed upałem
Ogródek Aldony 12:45, 22 mar 2011

Do góry
Ogródek Aldony 12:45, 22 mar 2011

Do góry
Ogródek Aldony 12:30, 22 mar 2011

Do góry
Witam wszystkich pozytywnie zakręconych!
Moja historia ogródkowa jest krótka, trwa jakieś cztery lata. Jestem kobietą w średnim wieku i dopiero niedawno przeprowadziłam się wraz z rodziną do własnego, małego domku z "ogródkiem", który jest ciągle w fazie tworzenia. Choć pochodzę ze wsi grzebanie w ziemi nigdy mnie nie pasjonowało. Po przygodzie z dzieciństwa ze złośliwą dżdżownicą, która oplątała się wokół mojej nogi podczas prac ogrodowych wręcz unikałam kontaktu ze spulchnioną ziemią.Tak było przez długie lata. A teraz- ironia losu- własny ogródek, który trzeba obsadzić i pielęgnować. Na szczęście lęk przed stworzonkami żyjącymi w ziemi na tyle oswoiłam, że potrafię się opanować a sadzenie roślin stało się wręcz moją pasją. I to marzenie o pięknym ogrodzie... mobilizuje człowieka do działania. Sama robię co mogę, ale od chwili kiedy zobaczyłam perfekcyjne ogródki zaprojektowane przez Danusię, wiem jak nie powinien wyglądać ogród. Na pewno nie tak jak mój. Dlatego zakładam ten wątek z prośbą o pomoc. Jak się domyślacie fundusze mam mizerne i zero poparcia ze strony mojego męża, który uważa, że to co nie daje owoców i nie jest trawą jest zbędne i jest z tym za dużo pracy. Mam niewiele zdjęć i na dodatek marnej jakości, bo są robione komórką .Umieszczę kilka żebyście mieli lepsze wyobrażenie o moim ogródku.

Kosaćce, irysy (Iris) 08:59, 22 mar 2011

Do góry

Biały ogród w Sissinghurst,Danusiu,chyba się nie pogniewasz,ale bardzo podoba mi się to zdjęcie i musiałam je pokazać

Łuki, bramki, przejścia 08:35, 22 mar 2011

Do góry
Dzięki Danusi obejrzałam ten piękny ogrod ,namówiła na jego zwiedzanie

Rajski ogród Ani 08:29, 22 mar 2011

Do góry
witaj Aniu sielski klimat twojego ogrodu bardzo mi sie podoba! pokaż więcej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies