Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "polinka"

Ogrodowy song 20:47, 23 cze 2016

Do góry
frezja napisał(a)
Dzisiejsze strzyżenie..więcej chętnych nie było...a szkoda

Eleganco przystrzyzone kuleczki
Ogródek Iwony II 20:44, 23 cze 2016

Do góry
Urodzaj w Twoim warzywniku
Moja codzienność - ogród Oli 20:42, 23 cze 2016

Do góry
Kocham Twoje lato
Jest idealnie-tak jak lubie
Buziaki!
Mój ogród pod górkę... 20:34, 23 cze 2016

Do góry
Kacha123 napisał(a)
I wydarzenie miesiąca - przybył przystojniak
Teraz tylko czekam, aż temperatura spadnie, a chęci u eM wzrosną i go posadzi

Prawdziwe wydarzenie miesiąca!!klon jest mega przepiękny i rozmiar robi wrazenie
Gratuluję zakupu.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 20:32, 23 cze 2016

Do góry
ivo napisał(a)

Będą mebelki ! Już kupione czekam na dostawę ale to będzie niespodzianka W tym tygodniu mam nadzieje dojdą

I ja jestem ciekawa co wybralas
Typografia ogrodu 20:30, 23 cze 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Edytkowe jezowki przechodnie juz u mnie

O i u Ciebie takie wypasne jezowki

Szpaczki cudowne i jakie pomyslowe

Pamiętasz w jakim miesiącu była u Ciebie dyskusja o nacinaniu drzew aby wypuściło nowe gałązki? Ewa chyba podała link do artykułu?
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 20:26, 23 cze 2016

Do góry
Jestem ciekawa Twojego ogrodu za 5 lat ?
a czasem nie na temat ... 20:24, 23 cze 2016

Do góry
katiaxx napisał(a)
jak widać a w zasadzie nie widac murków ani widu ani słychu

Kasiu czy ta wysoka trawa to Trzcinnik KF?
Coś jeszcze, coś więcej... 20:22, 23 cze 2016

Do góry
Tajemnicza bylinowa
Tu ma być ogród :) 20:19, 23 cze 2016

Do góry
Piękne jezowki
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:17, 23 cze 2016

Do góry
malkul napisał(a)

Lubię do Ciebie przychodzić...jak mam nerw na swój ogród to tu znajduje uspokojenie. Kocham różne odcienie zieleni.
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 08:19, 21 cze 2016

Do góry
polinka napisał(a)
I u mnie czosnki w półcieniu marne. Ewidentnie u Ciebie widać, że słońce im służy

też mi się tak wydaje, że to dzięki słońcu bo tak jak piszesz mam kępkę w półcieniu i do pięt tym drugim nie sięgają maleńkie i drobne
Moja codzienność - ogród Oli 07:54, 21 cze 2016

Do góry
polinka napisał(a)
I ja lubię spacery z konewkami
Tęcza bardzo przyjemna! Czytam tu i tam, że upały macie??

jest ciepło i przyjemnie jak na czerwiec przystało a upały mają nadejść ponoć od jutra
Trawnik, ogród, a pies i kot 19:38, 20 cze 2016

Do góry
Kasiu mam dużego psa 50 kg żywej wagi-mieszanka bernardyna z wilczurem. Przez 6 lat mieszkał w ogrodzie gdzie na wszystko miał pozwalane. Po przeprowadzce przez ok. rok uczyłam gdzie może wejść a gdzie ma zakaz.
U nas taką granicą jest obrzeże z kostki granitowej. Ma zakodowane, ze tam jest strefa zakazana. Jako żywopłot mam 48 smaragdów i wybrał sobie jedną na samym początku ogrodu, którą podsikuje. Smaragd wygląda koszmarnie ale wolę jednego brzydkiego niż wszystkie w takim stanie.
Trawa moim zdaniem nie jest problemem. Co prawda nie mam ładnego trawnika tylko chwastowisko, w którym co roku dosiewam trawę po zimie i wtedy na okres ok. 3 tygodni takie miejsce odgradzam sznurkiem.
Dodam jeszcze, że pies jest przez cały dzień w ogrodzie.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:12, 20 cze 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Robiłaś tylko z pokrzywy czy z dodatekiem jeszcze jakiejś rośliny?

ANHK nie stosowałam. Przymierzałam się w tamtym roku ale z braku czasu nie doszłam do tego etapu ogrodniczkowania. Wiem, że jest bardzo polecany.

Tytuł książki to "Ogród biodynamiczny przy domu" Dorota Metera wyd. 1989.
Książka ma już swoje lata ale w prosty i przystępny sposób jest opisana ekologiczna uprawa ogrodu i walka ze szkodnikami.

Gnojówkę nastawiam jednorodne (miałam już raz z pokrzyw raz ze skrzypu). Ja wiecznie nieczasowa jestem i leżakują tak ok. 2 tygodni. Kolor cieczy jest brunatny ale jest całkiem przeźroczysty.
ANHK zastanawiam się czy nie nastawić na moje 15arów w beczce (zrobić mniejsze stężenie, wiem że Waldek podlewa dwukrotnie). Mazan jak czytasz to bardzo Ci buzowało w tej wanience przy odkurzaczu i chyba nie miałeś włączonego odkurzacza włączonego non stop przez 24h? A jeszcze myślisz że mogę dorzucić florę z akwarium (mamy zewnętrzny potężny filtr i raz na pół roku czyścimy go) - rybki są karmione tylko spiruliną i do tego nie dodajemy żadnej chemii). Mąż w domu podlewa rośliny woda z akwarium i rośliny pięknie rosną.

Poli przepraszam że u Ciebie ale wierzę że Walerek mnie czyta
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:50, 19 cze 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Joanko i ja czekam na fotki z Twojego ogrodu
Pozdrawiam seredcznie

Jak miło Cię widzieć Polinko
Dla Ciebie busz warzywno-różany.

Po raz pierwszy wysiałam burak naciowy i teraz się zastanawiam w jakiej postaci go skonsumować. Może macie jakiś przepis na danie z tego warzywa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:31, 19 cze 2016

Do góry
jazzy napisał(a)
Ups

Temat już nieaktualny
Dostałam namiar i jest !!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:30, 19 cze 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
serio? Jest taka?

Nie mam pojecia
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:27, 19 cze 2016

Do góry
jazzy napisał(a)
Wyguglałam Bardzo oryginalna!

No coś Ty! Nie wiedziałam że w czerni też występują jezowki
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:25, 19 cze 2016

Do góry
Mazan napisał(a)
Polinka

Czy jest możliwe przenawożenie? Oczywiście, przecież pokrzywa jest rośliną wskaźnikową gleby zasobnej w azot, który jest pobierany przez wszystkie rośliny bez umiaru. Mogło więc nastąpić przeazotowanie i niech to będzie na przyszłość dla Ciebie ostrzeżeniem. Nawóz azotowy jest nawozem szybko działającym, a ponad to ograniczającym w wielu przypadkach pobieranie innych składników przez co rośliny stają się wiotkie. Dodatek żywokostu i skrzypu zmienia ten stosunek uzupełniając krzem, potas i fosfor co zapobiega wyleganiu.
Przejrzystość gnojówek zależy od klarowności i - jak to w fizyce - od kąta padania światła. Masz dobry przykład z morzem. Nasz Bałtyk wydaję się mętny z zielonym odcieniem, a morza południowe wydają się być błękitne i czyste.

Pozdrawiam

Wiedziałam , że to ogrodniczkowanie jest trudne ale nie przypuszczałam, że tak szybko popelnie blad

Czyli aby nie zaszkodzić należałoby nie podlewać samą gnojowka z pokrzywy tylko z dodatkami o których piszesz ?

W tamtym roku nie miałam takiego problemu ale pokrzywa zaczęłam podlewać dopiero w czerwcu a na początku sierpnia przeszłam na skrzyp i dlatego byłam taką pewną tej pokrzywy w tym roku...
Dobrze , że się odezwałeś bo jeszcze więcej szkód tylko bym miała
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies