Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

jazzy 22:27, 19 cze 2016

One trochę do czosnkow gł. podobne, niee?
Madzenka 07:02, 20 cze 2016

A ja miałam nastawić przerwany w życiu napar z pokrzywy
beta 09:07, 20 cze 2016

przeczytałam z zainteresowaniem wypowiedź Mazana na temat gnojówki z pokrzywy...czyli umiar we wszystkim wskazany...Twoje trawiszcze przepiękne są...pozdrawiam
anbu 11:46, 20 cze 2016

Poli Twoje trawy powalają na kolana Też takie kcem, no
Wszelkie cenne info zanotowałam
Konieczki 12:12, 20 cze 2016

polinka napisał(a)

Robiłaś tylko z pokrzywy czy z dodatekiem jeszcze jakiejś rośliny?

ANHK nie stosowałam. Przymierzałam się w tamtym roku ale z braku czasu nie doszłam do tego etapu ogrodniczkowania. Wiem, że jest bardzo polecany.

Tytuł książki to "Ogród biodynamiczny przy domu" Dorota Metera wyd. 1989.
Książka ma już swoje lata ale w prosty i przystępny sposób jest opisana ekologiczna uprawa ogrodu i walka ze szkodnikami.

Gnojówkę nastawiam jednorodne (miałam już raz z pokrzyw raz ze skrzypu). Ja wiecznie nieczasowa jestem i leżakują tak ok. 2 tygodni. Kolor cieczy jest brunatny ale jest całkiem przeźroczysty.
ANHK zastanawiam się czy nie nastawić na moje 15arów w beczce (zrobić mniejsze stężenie, wiem że Waldek podlewa dwukrotnie). Mazan jak czytasz to bardzo Ci buzowało w tej wanience przy odkurzaczu i chyba nie miałeś włączonego odkurzacza włączonego non stop przez 24h? A jeszcze myślisz że mogę dorzucić florę z akwarium (mamy zewnętrzny potężny filtr i raz na pół roku czyścimy go) - rybki są karmione tylko spiruliną i do tego nie dodajemy żadnej chemii). Mąż w domu podlewa rośliny woda z akwarium i rośliny pięknie rosną.

Poli przepraszam że u Ciebie ale wierzę że Walerek mnie czyta
Kawa 12:12, 20 cze 2016

no popatrz człowiek uczy sie całe życie
umiar we wszystkim trzeba mieć
ale twoja trawska i tak wymiatają Polinko!
kasja83 12:53, 20 cze 2016

uuuu-trochę się zmartwiłam tym,co piszecie o przenawożeniu gnojówką z pokrzyw.Moja ma teraz już kolor niemal czarny i ja nie wiem czy to dobrze,czy nie.
Mazan 13:21, 20 cze 2016

Myślę, że znacie dobrze zjawisko wypalenia roślin przedawkowaniem nawozów azotowych, a pokrzywa zawiera dużo azotu w formie saletrzanej, choć początkowo wyczuć można tylko amoniak.

Konieczki

Napowietrzając ANHK musiałem użyć dziurawego szlaucha, gdyż zbyt silny był strumień powietrza. Napowietrzanie trwało po kilka minut co godzinę.
Zawartość filtra to duża ilość mikroorganizmów, które są antagonistami grzybów dlatego ANHK może niekiedy poradzić sobie także z niewielkimi infekcjami bakteryjnymi nie tylko grzybowymi.
Świeży klarowny roztwór ma barwę zależną także od składu i wieku roślin i jeżeli nie przekracza 12 - 16 tygodni jest dobry.

Pozdrawiam
Konieczki 21:44, 20 cze 2016

Ślicznie dziękuję
może w piatek nastawię pierwszy ANHK
AniMa 13:52, 23 cze 2016

Witam Polinko.
Ogrodowisko czytam od dawna ale dopiero po przeczytaniu Twojego wątku postanowiłam się zarejestrować. Bardzo podoba mi się Twoje podejście do ogrodu, do osiąganych sukcesów i do spotykanych przeciwności. Ogród mały ale wspaniały. Widać, że masz dobrą rękę i serdce a roślinki Ci się odwdzięczają. Kibicuję i pozdrawiam.