przeczytałam z zainteresowaniem wypowiedź Mazana na temat gnojówki z pokrzywy...czyli umiar we wszystkim wskazany...Twoje trawiszcze przepiękne są...pozdrawiam
ANHK zastanawiam się czy nie nastawić na moje 15arów w beczce (zrobić mniejsze stężenie, wiem że Waldek podlewa dwukrotnie). Mazan jak czytasz to bardzo Ci buzowało w tej wanience przy odkurzaczu i chyba nie miałeś włączonego odkurzacza włączonego non stop przez 24h? A jeszcze myślisz że mogę dorzucić florę z akwarium (mamy zewnętrzny potężny filtr i raz na pół roku czyścimy go) - rybki są karmione tylko spiruliną i do tego nie dodajemy żadnej chemii). Mąż w domu podlewa rośliny woda z akwarium i rośliny pięknie rosną.
Poli przepraszam że u Ciebie ale wierzę że Walerek mnie czyta
uuuu-trochę się zmartwiłam tym,co piszecie o przenawożeniu gnojówką z pokrzyw.Moja ma teraz już kolor niemal czarny i ja nie wiem czy to dobrze,czy nie.
Myślę, że znacie dobrze zjawisko wypalenia roślin przedawkowaniem nawozów azotowych, a pokrzywa zawiera dużo azotu w formie saletrzanej, choć początkowo wyczuć można tylko amoniak.
Konieczki
Napowietrzając ANHK musiałem użyć dziurawego szlaucha, gdyż zbyt silny był strumień powietrza. Napowietrzanie trwało po kilka minut co godzinę.
Zawartość filtra to duża ilość mikroorganizmów, które są antagonistami grzybów dlatego ANHK może niekiedy poradzić sobie także z niewielkimi infekcjami bakteryjnymi nie tylko grzybowymi.
Świeży klarowny roztwór ma barwę zależną także od składu i wieku roślin i jeżeli nie przekracza 12 - 16 tygodni jest dobry.
Witam Polinko.
Ogrodowisko czytam od dawna ale dopiero po przeczytaniu Twojego wątku postanowiłam się zarejestrować. Bardzo podoba mi się Twoje podejście do ogrodu, do osiąganych sukcesów i do spotykanych przeciwności. Ogród mały ale wspaniały. Widać, że masz dobrą rękę i serdce a roślinki Ci się odwdzięczają. Kibicuję i pozdrawiam.