Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

polinka 21:18, 19 cze 2016

andziurex napisał(a)

A ja zapytuję co masz na siatce? Czy to się pnie bezpośrednio po oczkach siatki? Czy jeszcze jest jakoś podparte? Szukam jakiejś osłony na siatkę od sąsiada. Wiciokrzew mi się nie sprawdził, po piątkowej nawałnicy nadaje się do kompostu, a tak jakoś dzisiaj mi się to Twoje zdjęcie w oczy rzuciło

Aniu to jest walec.prał się sam , nie potrzebował dodatkowych podpor.to roślina jednoroczne , sądziłam nasiona wprost do gruntu.
jazzy 21:22, 19 cze 2016

polinka napisał(a)

Czarnej
Wyguglałam Bardzo oryginalna!
polinka 21:25, 19 cze 2016

Mazan napisał(a)
Polinka

Czy jest możliwe przenawożenie? Oczywiście, przecież pokrzywa jest rośliną wskaźnikową gleby zasobnej w azot, który jest pobierany przez wszystkie rośliny bez umiaru. Mogło więc nastąpić przeazotowanie i niech to będzie na przyszłość dla Ciebie ostrzeżeniem. Nawóz azotowy jest nawozem szybko działającym, a ponad to ograniczającym w wielu przypadkach pobieranie innych składników przez co rośliny stają się wiotkie. Dodatek żywokostu i skrzypu zmienia ten stosunek uzupełniając krzem, potas i fosfor co zapobiega wyleganiu.
Przejrzystość gnojówek zależy od klarowności i - jak to w fizyce - od kąta padania światła. Masz dobry przykład z morzem. Nasz Bałtyk wydaję się mętny z zielonym odcieniem, a morza południowe wydają się być błękitne i czyste.

Pozdrawiam

Wiedziałam , że to ogrodniczkowanie jest trudne ale nie przypuszczałam, że tak szybko popelnie blad

Czyli aby nie zaszkodzić należałoby nie podlewać samą gnojowka z pokrzywy tylko z dodatkami o których piszesz ?

W tamtym roku nie miałam takiego problemu ale pokrzywa zaczęłam podlewać dopiero w czerwcu a na początku sierpnia przeszłam na skrzyp i dlatego byłam taką pewną tej pokrzywy w tym roku...
Dobrze , że się odezwałeś bo jeszcze więcej szkód tylko bym miała
polinka 21:27, 19 cze 2016

jazzy napisał(a)
Wyguglałam Bardzo oryginalna!

No coś Ty! Nie wiedziałam że w czerni też występują jezowki
jazzy 21:27, 19 cze 2016

Ups
polinka 21:30, 19 cze 2016

nawigatorka napisał(a)
serio? Jest taka?

Nie mam pojecia
polinka 21:31, 19 cze 2016

jazzy napisał(a)
Ups

Temat już nieaktualny
Dostałam namiar i jest !!
Urszulla 21:50, 19 cze 2016

Pięknie trawy rosną po tym naturalnym nawożeniu. Też mam nastawione pokrzywy, ale muszę przelać bo w aluminiowym garze a się powinno raczej w plastiku.
bleebla 22:12, 19 cze 2016

Nie przypuszczalam ze mozna przenawozic wywarem z pokrzyw i ze nzwoz z niej jest tak silny. No nic cale zycie sie uczymy.
iwka 22:25, 19 cze 2016

a ja właśnie kilka dni temu pisałam u Asi, że moje Ice Dance jakieś wiotkie, i zastanawiałam się czy to przypadkiem nie od pokrzywy

czarne jeżówki mam, to black beauty, ale szału nie robią ciekawe jakie sobie upatrzyłaś