Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Róże w naszych ogrodach 19:52, 19 lut 2011

Do góry
Moja ulubiona,Lavaglu,rabatowa,niewysoka,kwiaty w przepięknym kolorze ,kwitnie całe lato bardzo obficie

Róże w naszych ogrodach 19:37, 19 lut 2011

Do góry
Barcarole,piękna ,pachnaca róża wielkokwiatowa

Fotografowanie ogrodu 19:12, 19 lut 2011

Do góry
Bociek tuż za płotem

Lawenda - Lavandula 19:12, 19 lut 2011

Do góry
Zamieściłam ją w dziale byliny chociaż to roślina o zdrewniałych pędach, półkrzew. Należy do rodziny jasnotowate.
Ten wiecznie zielony krzew ma liście i kwiaty o wonnym, przyjemnym zapachu.
Liście są przeważnie kutnerowate o szarym lub jasnoszarym zabarwieniu. Kwiaty drobne, fioletowe lub niebieskie, zebrane w kłosy. Znane też są odmiany o kwiatach różowych i białych. Kwitnie w lipcu i sierpniu.
Uprawa jest bardzo łatwa. Lawenda uwielbia słońce, jest to związane z jej pochodzeniem, z rejonu Morza Śródziemnego. Lubi też wapienne, suche stanowiska. Wiosną i po przekwitnięciu trzeba ją przyciąć, bo krzewy nie przycinane się starzeją.

Najlepsza do naszego klimatu jest Lavandula angustifolia - lawenda wąskolistna.

Zasady suszenia lawendy:

Zasady suszenia są takie, że lawenda nie może być przekwitnięta. Obcinamy tuż nad liśćmi te patyczki, kwiaty powinny być dopiero co otwarte, czyli świeże.

Ściskamy gumką, żeby kurczące się łodygi nie wypadały z pęczka.

Suszymy tydzień - dwa do dołu kwiatami w zacienionym, przewiewnym miejscu (nie na słońcu bo będzie się kruszyła).
Czerwone korale ..... i nie tylko 19:10, 19 lut 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
Badara czy ten żeńszeń syberyjski ma owoce jadalne, tak prosto z krzaka czy tylko w preparatach farmakologicznych?

Lecznicze właściwości ma ponoć korzeń ,ale ja nie próbowałam jeszcze,owoce raczej sa niejadalne,
Przyjrzyjmy się roślinom z bliska 18:41, 19 lut 2011

Do góry
Kochani, ale takie piękne zdjęcia to też do wątków o Clematisach, liliach i różach wklejajcie. Natura to jakby na zdjęcia z natury, dzikiej przyrody, łąk itd. Lasy i doliny, co spotkamy na wypadach za miastem. Takie cudowne zdjęcia jak dziś, to zapraszam do wątków ogrodowych też, baaardzo proszę
Basiu, Mareczku, cudooowneee to co robicie swoimi aparatami
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:22, 19 lut 2011

Do góry
Dzisiaj dopiero się rozpadało, co mnie nawet ucieszyło, bo wszystko na mrozie, więc, co tu dużo mówić - martwiłam się. Teraz idą spore mrozy, to chociaż troszkę śnieg ochroni.

Moje zaokienne widoki dzisiaj. Smutno i szaro.

Bieszczady - Mój ogród (i nie tylko) 15:56, 19 lut 2011

Do góry

Lewizje sadziłam na zboczu , pod kątem, podsypywałam piasek i żwirek pod korzenie, obsypywałam żwirkiem na górze....... ale to nic nie pomogło ...... przetrwały zimę ,mrozy, pięknie kwitły wiosną i latem ,a potem zginęły ....Uchowała się tylko ta z poprzedniego postu
Moje wycieczki po ogrodach (i nie tylko). 15:35, 19 lut 2011

Do góry
W królewskim ogrodzie w Sandringham w ogrodzeniu są wmurowane tablice upamiętniające czworonożnych ulubieńców rodziny królewskiej. Tych tablic jest kilkanaście.

Poniżej wóz strażacki znajdujący się w muzeum w zamku.

Moje wycieczki po ogrodach (i nie tylko). 15:24, 19 lut 2011

Do góry

Begonie królewskie 14:09, 19 lut 2011

Do góry
Kolejne zdobycze

Fascynujące drzewa... 13:51, 19 lut 2011

Do góry
Mam zagadkę !
jakie to drzewa mają takie białe igły?
Przyjrzyjmy się roślinom z bliska 13:48, 19 lut 2011

Do góry
Mogę też dorzucić kilka fotek?

a teraz lawenda - już tęsknię za jej zapachem

i bledziutka ale wdzięczna Hosta

Czerwone korale ..... i nie tylko 13:33, 19 lut 2011

Do góry

Bułeczki z czosnkiem 13:19, 19 lut 2011

Do góry
BUŁECZKI Z CZOSNKIEM

Przepis ten znalazłam na blogu "Moje wypieki". Po przeczytaniu, ja po prostu poczułam zapach tych ciepłych bułeczek. Wyobrażam sobie to tak: Pracuję w ogrodzie,ciepło, wiosennie, tu przeleci, tu zakwili ptak....Robisz sobie przerwę ,siadasz na ławeczce i upajasz sie smakiem przyniesionych ci przed chwilą ciepłych bułeczek.......

SKŁADNIKI

- 400 gramów pszennej mąki chlebowej
- 20 gramów drobnego cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suchych drożdży ( 4 g) lub świeżych (8 g)
- 260 g mleka
- 30 gramów masła roztopionego

Ponadto na posmarowanie 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Z wszystkich składników wyrobić ciasto ( jeżeli masz świeże drożdże zrobić rozczyn). Ciasto powinno byc gładkie i dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ( ok. 1,5 h).

Po tym czasie podzielić ciasto na 12 części. Uformować z nich kulki, nastepnie każdą spłaszczyć i ulepić podłużna bułeczkę, układając złączeniem do blachy. Przykryć, pozostawić na ok. 30 min.

W tym czasie przygotować nadzienie :

- 60 gramów miękkiego masła
- ok. 8 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki suszonej pietruszki ( może być świeża)

Wszystkie składniki rozetrzeć łyżką i najlepiej włożyć do woreczka foliowego i wyciąć róg.

Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, wcisnąć w to miejsce nadzienie. Piec w temperaturze 180 stopni, przez ok. 15 minut. Najlepsze są ciepłe.

Jak już upieczesz takie bułeczki ...wystarczy je później podgrzać.

Nie załączyłam żadnej fotografii, bo ja dopiero bedę piekła te bułeczki i wtedy na pewno zamieszczę zdjęcie.

Serdecznie pozdrawiam.........Kaktus
Fascynujące drzewa... 13:18, 19 lut 2011

Do góry
Dołożę trochę horroru Mam takie zdjęcia, choć wygląda to na cały las, to w rzeczywistości jest to jedno drzewo - uwierzcie że ogromne. A gdzie tu horror? Otóż jest to tzw drzewo dusiciel, ponieważ rozwija się na gałęzi innego drzewa, owija swoje korzenie wokół pnia "gospodarza", dławiąc go, a następnie doprowadzając do śmierci. Dalej sam wytwarza korzenie powietrzne które rozrastając się tworzą ostatecznie podpory, jak na zdjęciach.

Jest to Figowiec wielkolistny (Ficus macrophylla Pers., zdjęcia zrobione w Palermo.
Cały rok w ogrodzie 11:32, 19 lut 2011

Do góry
Ciekawa roślina w moim ogrodzie : stopowiec himalajski
Podophylum emodii

Mostki i kładki - mostek 11:26, 19 lut 2011

Do góry
Mnie się podobają mostki z dużych płaskich kamieni i te z drewnianymi poręczami pokazane przez Danusię.
Ja widziałam taki mostek:

Schody 11:14, 19 lut 2011

Do góry

Schody 10:56, 19 lut 2011

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies