Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kwiaty 14:23, 05 lut 2011

Do góry
Wita dopiero wróciłam z działeczki najpierw obeszłam cały ogród,zauważyłam że moje żonkilki mają około 5 cm śniegu już niema ale strsznie wieje.kotka nakarmiłam troche popieściłam kawke wypiłam no i z żalem wróciłam.a teraz co mnie ciszyło w zeszłym roku
Ogródek Andrzeja 14:22, 05 lut 2011

Do góry
Witam.
Hanko, odnośnie czarownicy ( baby jagi) odpowiedziała Jola.
Odnośnie hortensji to do południa mają słoneczka sporo, jednak chwilami to słonko jest "przestrzelone" cieniem rosnących przed nimi drzewkami owocowymi.
Dla zobrazowania wklejam te zdjęcia robocze

A warzywka też mam a jakże.

Sąsiadko Jolu rządź się rządź. Dobra sąsiadka to skarb. A kto mi podleje kwiatki jak wyjadę na wczasy. Hii, hii, hii.

Pogaduchy skowronków 13:27, 05 lut 2011

Do góry
Pogoda okropna, czas na kolejną kawę!
Może ktoś chętny, to zaparzę
wszystko przygotowane

Pogaduchy skowronków 13:19, 05 lut 2011

Do góry
nie mogę znaleźć zdjęcia ze sztormu, ale mam takie z mewami , mąż złapał wtedy ręką flądrę

Mój kawałek raju 13:02, 05 lut 2011

Do góry
jak na razie tak)
Skarpa w ogrodzie 12:59, 05 lut 2011

Do góry
Linie ogrodu będę robic wg sugestii Danusi, czyli tak:
chyba link się nie otwiera-to jest na str. 8 mojego wątku.
http://img696.imageshack.us/f/bogda2.jpg/

No więc tak:

skarpa jest nasłoneczniona non stop(obie części), musze sobie zakupic kompas do określenia kierunków, bo przyznam szczerze, nie wiemOgród jest generalnie cały w słońcu z wyjątkiem frontu domu gdzie słonko jest od rana do ok. 13tej latem.

Zdjęcie kolejne:

brama wjazdowa i to co obok niej:

Obok bramy wjazdowej posadziłam bez czarny(jakaś odmina!?), i obok Iwy i Sliwa ozdobna, przy furtce róża, ale chyba będę musiała ją przesadzić pomiędzy nie chciałam hortensje i hosty bo tu jest cień od 13tej, niedaleko furtki jest srebrny świerk(może posadzić taki sam po drugiej stronie ścieżki, żeby było symetrycznie?). Przy ścieżce po prawej patrząc z góry jest taka rabatka półkolista, ale jej nie będzie bo ją zlikwiduję-zakłuca teraz cała linię-widać ja na 2 przedostatnich fotkach.
Dalej za ścieżką przy tujach już jest w moim wątku, trochę poszerzę faliście i chcę położyć właśnie agro narazie żeby przez wiosne/lato wypaliło chwasty i na jesień będę coś sadzić-jeszcze nie wiem co, ale Danusia podała mi super przykłady więc sobie "pościągam' coś fajnego

Na ostatnim zdjęciu widać drugą ścianę a na środku wyspę podzielona na 3 części-ciągle dumam czy ją zlikwidować czy zostawić(Danusia, juz ma mnie z nią dość)zobacze jeszcze

Nie wiem czy opisałam to sensownie, fotki tez ciemne bo dzisiaj wieje i pada i ogólnie ciemno jest!

Pogaduchy skowronków 12:25, 05 lut 2011

Do góry
plaża w Piaskach - miejsce , które nawet w sezonie jest puste nie powiem gdzie

Narcyz - Narcissus 11:32, 05 lut 2011

Do góry
A to moja skromna kolekcja:

Jeżówka - Echinacea 11:25, 05 lut 2011

Do góry
Moje ostatnie nabytki

Pogaduchy skowronków 10:58, 05 lut 2011

Do góry
co tak pięknie kwitnie??

Pogaduchy skowronków 09:49, 05 lut 2011

Do góry
Marta pewnie śpi szybko i dlatego mało snu potrzebuje
Ładne widoki z okna 09:24, 05 lut 2011

Do góry
Mój widok z okna,niestety kuchennego.Chociaż....w kuchni spędza się jednak trochę czasu.

A to widoki z tarasu.

Z pozostałych okien widoki mniej siekawe,na pola uprawne sasiadów.
Pogaduchy skowronków 08:29, 05 lut 2011

Do góry
Melduje się skowronek i odfruwam na łąkę do pilnych zajęć. A zajęcia związane z potrzebami
fizjologicznymi - patrz poniżej.

Nawierzchnie z odzysku 08:21, 05 lut 2011

Do góry
Jeszcze raz zastosowanie starej cegły jako obrzeży.
Funkcjonalność forum 08:21, 05 lut 2011

Do góry
Emilianoparmezano napisał(a)
mnie ciekawi nad czym Ronin teraz pracuje.......

Ja wiem - na podstawie zachowania się tych buziek można coś wywnioskować.
Zielono mi! 07:58, 05 lut 2011

Do góry
Powinnam prowadzić schronisko dla bezdomnych roślin. Oto moja kolejna uratowana przed marketowym śmietnikiem zdobycz.. Kupiona za grosze zabiedzona azalia na pieńku. Odchuchałam,cale lato spędziła na dworze,a teraz się odwdzięcza cudownym kolorem pączków,których ma bez liku.
Pogaduchy skowronków 02:19, 05 lut 2011

Do góry
Proszę kochane Skowronki pomóżcie mi znaleźć nasiona tych słoneczników ,może ktoś ze znajomych takie ma ,miał ???
Pogaduchy skowronków 02:15, 05 lut 2011

Do góry
danuta_baczewska napisał(a)
dla tych co śpią w nocy a wstają wcześnie czyli spać nie mogą od świtu

taki świt jest cudny, wszyscy śpią , cisza , czasami mgła zasłania dalsze widoki,tylko słychać jak po kolei ptaki wstają i sobie do wtóru śpiewają , trelują , terkocą , nawołują., mgła pomału opada pokazują się zarysy koron drzew potem całe, w dali widać chaty sąsiadów, słychać szczekanie psa...mmm kawka na tarasie gazetka .. bosą stopą po rosie przejść się po ogrodzie i jeszcze w piżamie ,popatrzeć co się urodziło , co urosło ,komu pomóc, co zerwać , zrobić plany na cały dzień pracy!
Normalnie jak rytuał co dzień tak chodzę potem siadam na ławeczce nad stawkiem patrze jak ryby żerują koła na wodzie sie robią , pluski słychać czasami takie jakby wieloryb wpadł a to karpie! nad ranem albo w ciepłą noc słychać żaby i właśnie karpie jak cmokają! tak głośno choć wodę mam jakieś 5 m od domu!

Piękne rzeczy wygadujesz Danusiu i masz rację.Czekam na taki świt ,w takim miejscu i nie mogę się doczekać...
Chociaż popatrzeć można dzięki takim ludziom jak Ty .I to za darmo)))
Wiem cwaniaczku ,że trochę kusisz ,ale to tak daleko ,ja na działce naszej nie byłam z 10 lat .W ubiegłym roku pojechaliśmy z mężem zobaczyć ile pracy nas czeka ...
Tykwa pospolita - Lagenaria siceraria 02:04, 05 lut 2011

Do góry
Emilianoparmezano napisał(a)
mogę przekazać w dobre ręce nasiona tykwy. Dokładnie nie wiem ile mam ale koło 50 dwóch odmian czyli stówka będzie. Niedługo trzeba będzie wysiać więc możemy założyć wątek równoległy i pokazywać jak u kogo rośnie dla porównania ja próbowałem 2 razy ale zawsze był mega niekorzystny sezon i najwięcej udało mi się wyhodować taki okaz.....

Kochani ja wiem jak bawić się z tykwami już tłumaczę
Tykwa musi być wysiana na parapecie w doniczce do gruntu daje się ją po majowych przymrozkach ,przecież to roślina egzotyczna.
Wsadza się ją na słoneczne miejsca ,musi na czymś się wić czyli potrzebne wsparcie i nie należy jej dotykać.Dotknięty kwiat zaraz usycha.Ta roślina nie pachnie specjalnie nie ma co wąchaćNależy ją zasilać ,nie należy w sezonie upalnym przesuszyć bo to lubi wodę jak dyniowate i czekać na efekty.
Emil robiłeś podstawowe błędy.Czyli ,że od razu do gruntu ,a to późno na dojrzałe owoce potem,że w półcień ...
A do gruntu wkłada się gdy roślina ma 4 liście ! Powinno się ją hartować ,ale jak jest ciepło to nie ma musu.
Miałam takie ładne tykwy dość duże za pierwszym razem,za kolejnym było już mniej owoców ,za trzecim pogoda była fatalna i odmiana gorsza na wygląd,ale bardzo liczyłam ,że zrobię z nich grzechotki .Bo chyba wiecie ,że tykwę wykorzystuje się na wiele sposobów ,a jednym z nich są instrumenty
Mój kawałek raju 23:25, 04 lut 2011

Do góry
Ostróżka 2 kwitnienie) no i jeszcze biały ogórek
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies