Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pogaduchy skowronków 13:28, 01 lut 2011

Do góry
Poszłam po to kibicujące dziewczę i zapomniałam ,że mi post ucieknie ....Jeszcze raz muszę pisać ,ale zrobię to z przyjemnością
A kibicuje,żebyś szybko i bez zakłóceń ,w miłej atmosferze skończył zaplanowane remonty...
Dziękuję Zbyszku zdjęcie jest wyśmienite.Piękny widok ,a słońce bije z monitora ,że warto wstać i żyć!
Miłego ,pracowitego dnia Zbyszku
Ładne widoki z okna 13:21, 01 lut 2011

Do góry
W którymś z wątków Zbyszek pokazał wspaniały widok, jaki roztacza się z jego okna. Ja nie mam takich, z piętra widzę tylko domy i dachy sąsiadów. Za to z parteru mam widoki na własny ogród i piękne drzewa u sąsiadki.
Proponuję pochwalić się tutaj tymi widokami.

Zmiany zmiany zmiany 11:22, 01 lut 2011

Do góry
Czekam właśnie na kolejne kwitnienia storczyków .

A na wiosnę też bardzo czekam. Jak tylko zejdą śniegi muszę przyciąć wrzosy. A pewnie zaraz potem rozkwitną ciemierniki, irysy, krokusy, wrzośce i inne takie przyjemności . Już się nie mogę doczekać.
Pogaduchy skowronków 09:43, 01 lut 2011

Do góry
Melduję się również. U mnie w domu wielkie remonty i cierpię na brak czasu niestety. Ale specjalnie dla Marty wrzucam zdjątko. Widok z mojego balkonu . Trelujcie skowronki.

Skarpa w ogrodzie 09:40, 01 lut 2011

Do góry
Boguś
Ja miałam ten sam problem, ale że u nas spadki i górki wszędzie, poradziliśmy sobie z różnicą wysokości w sposób "kamienny":

W murku oporowym pozostawione są otwory na rośliny, które po jakimś czasie porosną kamienie - w większości irgi i płożące iglaczki. Oczywiście na dnie otworów jest zrobiony drenaż
Chlebek. 08:57, 01 lut 2011

Do góry
Piekę od dwóch lat własny chleb. Innego już nie jadamy. Mąkę kupuję w okolicznym młynie,przepis prościutki, polecam.
8szkl. mąki
Po ok. 4 łyżki: słonecznika, otrąb, płatków owsianych [nie musi być wszystko,mogą być inne dodatki]
2łyżki soli

Wymieszać składniki z ok.5 szklankami dobrze ciepłej wody.
Dodać uprzednio rozrobione z dwiema łyżkami cukru i ok.szklanką ciepłej wody drożdże-50g [tak,tylko tyle i nie mają być wyrośnięte,tylko wymieszane] i dokładnie wymieszać.
Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po ok. 1-1,5 godz. przelać[wyłożyć?] do natłuszczonych i wysypanych tarta bulką foremek i piec 70 minut w 180 st. z termoobiegiem.

Wszędzie piszę"około", bo trudno określić dokładnie, zależy od mąki, chyba. Ciasto w każdym razie nie powinno być za gęste ,a jakby co, to dosypać mąki ,dolać wody, sami wiecie i nie przejmować się
.
Zielono mi! 08:07, 01 lut 2011

Do góry
No i co się stało,że nie wkleiły się?
Próba następna-znalazlam dwa zdjęcia z naszych początków.

Praca wre!
Podwaliny skalniaka,a w tle resztki zabudowań do wyburzenia.
Ok,udało się.
Skarpa w ogrodzie 01:45, 01 lut 2011

Do góry
reszta zdjęć, wolno się ładowało wcześniej:

tutaj krótsza część skarpy:

początek krótszej części zaczyna sie od kamieni po lewej.A kończy się dokładnie tam gdzie koniec fotki.Zaraz jest brama wjazdowa na podjazd do garażu.
Skarpa w ogrodzie 01:41, 01 lut 2011

Do góry
Założyłam ten wątek żebyście w miarę możliwości pomogli mi w mojej skarpie(prawdziwe utrapienie-największe w moim ogrodzie, jak dotąd), ale też podzielili się doświadczeniami przy tworzeniu swoich dzieł sztuki. Mile widziane fotki, komentarze, artykuły, porady...Napewno skorzystam i czegoś się nauczę od, doświadczonych bardziej niż ja, Ogrodników!!!

Opis mojej skarpy, dla przypomnienia(bo trochę jest o niej w moim wątku):

Składa się z dwóch części(6m plus 20m)czyli dwie ścianki. Teren nasłoneczniony do wieczora. Ziemia gliniasta, znacznie obsunięta po 2 zimach.

Wiem, że muszę ją poszerzyć bo zbyt duży jest spadek i nasypać ziemi, ale co jeszcze?

Co do obsadzeń to chciałabym iglaki, płożące, małe kulki, irga, na krotszej ściance kolorowe bylinki. Są też wierzby Hakuro na dłuższej ściance skarpy, wolałabym je zostawić(taki szpaler na całej długości-11 szt).

Podoba mi się skarpa Sylwii, myślałam żeby zrobić właśnie taką, ale może macie inne pomysły i doświadczenia?

A teraz fotki, nie śmiejcie się, że taki widok okrutny, brzydki i wogóle beeeeeeeeeee....(agro też zdejmę-kot porwał okrutnie):

tej niby rabaty z przodu nie będzie.
tak się wypłukuje ziemia

Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 23:48, 31 sty 2011

Do góry
A dlaczego mój nie kwitnie. Ma już około 6 lat i dopiero w tamtym roku pojawiły się dwa kwiaty i to szybko zwiędły. Ma co rok na końcach pączki, które jakby zasychają. Oto fotki.

Odnajdźmy się 23:43, 31 sty 2011

Do góry
Myślę, że już pora, abyśmy się odnaleźli
Co Wy na to?

Zaznaczmy nasze ogrody na mapie Polski, myślę, że Danusia zaakceptuje pomysł, a Ronin pomoże w technicznym rozwiązaniu

nie chodzi mi o dokładne adresy, ale umiejscowienie w konkretnym rejonie naszego pięknego kraju
nie wiem, czy jest możliwe dodawanie znaczników tu na forum, ale wiem, ze na pewno są jakieś możliwości techniczne

zgłaszam się pierwsza - tu Szczecin, tu Szczecin
ciekawe, kto jest moim najbliższym ogrodowym sąsiadem?

Pogaduchy skowronków 23:05, 31 sty 2011

Do góry

Pogaduchy nocnych marków...ale nie tylko o ogrodach:) 22:59, 31 sty 2011

Do góry
Witam .
Przegrywamy ze Skowronkami,ale mamy szansę nadrobić tylko się obudźcie Sówki !))
potrawy na grilla 22:15, 31 sty 2011

Do góry
Bogna, nie zawsze to musi być mięcho
specjalnie dla Ciebie pstrąg z grilla - delikatny, dietetyczny, szybki do przygotowania

wypatroszoną rybę myjemy, lekko solimy, do środka wkładamy odrobinę masła i natkę pietruszki lub (co ja wolę gałązkę koperku), skrapiamy lekko oliwą, zawijamy w folie aluminiową i kładziemy na ruszt. Pieczemy po około 10 minut z każdej strony
SMACZNEGO

jeśli ktoś lubi można przyprawić innymi przyprawami lub użyć masła czosnkowego...

u mnie to zajadają nawet dzieci,

jak widać zdjęcia pstrągów nie zdążyłam zrobić - tak szybko znikły

może następnym razem
Bazarek 21:38, 31 sty 2011

Do góry
No to zrupta ten porządek bo ja nie wiem czy mam iść na "Bazarek"czy "Oddam"itd.
Uważam ,że "Bazarek"krótko i na temat .Można tu składać oferty i zaraz realizować po chorobę oddzielać te dwie transakcje ???
Dwa czerwone dęby 21:21, 31 sty 2011

Do góry

Na pierwszym planie widać dąb i po prawo żywotnik. Na wcześniejszych zdjęciach, jak się przyjrzycie widać w oddali ten dąb, ale dużo wyższy. Dziś w obwodzie ma ok. 50cm.
Heliotropium arborescens - heliotrop peruwiański 21:13, 31 sty 2011

Do góry

Krótka historyjka.

Przy porannej kawce, z doniczki wprost na moje kolana wskoczyła żaba. Pisku narobiłam co niemiara, a serce prawie wpadło mi do filiżanki. Na działce bywałam tylko w weekendy i zawsze zostawiałam więcej wody w doniczce, która zwabiła żabkę. Klimat przypadł jej do gustu-> wilgoć i zapach
Hippeastrum - Amarylis 21:08, 31 sty 2011

Do góry
Kwiaty przekwitły - pozostały zdjęcia...

Odkurzacz - dmuchawa do liści 20:23, 31 sty 2011

Do góry
no ładnie jak wpadnę to mi pokażesz nie?
Kolacja dla diabetyka [porcja na 2 dni] 20:09, 31 sty 2011

Do góry
1biała cebula
1/2 pora
1 papryka
1 mała cukinia
2 pomidory suszone [niekoniecznie]
przyprawy:sól,pieprz ziołowy,listek laurowy,tymianek [latem używam -prosto z grządki; zimą ususzonego -ścinam jesienią]
1 pierś z kurczaka
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
pierś kroimy w paseczki,solimy,dodajemy pozostałe przyprawy -odstawiamy na 1 godz.,
smażymy i odstawiamy pod przykryciem;
warzywa kroimy w paseczki ;podsmażamy cebulę i pora -do białości;dodajemy paprykę,cukinię;
dodajemy kawałeczki kurczaka i lekko podduszamy [dusimy krótko -podczas długiego smażenia produkty wydzielają wieksze ilości cukru ];
-----------------
można zmieniać smak, dodajemy pomidory z puszki;
salsa de chile -habanero [będzie bardzo pikantnie]
-----------------
nie dodajemy zasmażek,śmietany -zwiększamy tym indeks glikemiczny
-----------------
danie jemy bez chlebka
----------------
rano na pewno obudzimy się z prawidłowym poziomem cukru
----------------
życzę smacznego;jeżeli interesujesz się kuchnią dla diabetyków -zapraszam

1
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies