Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wrzosowisko 23:13, 23 lis 2010

Do góry
Ja mam wrzośce, Są o żółtych igiełkach i o zielonych, kolory kwiatów różne, białe, różne odcienie różu. Bardziej się płożą i nie trzeba tak pilnować przycinania. Kwitną? nie wiem dokładnie jak długo ale chyba ze trzy tygodnie. Pączki mają już teraz, a w ogóle to są cały czas atrakcyjne, zwłaszcza odmiany kolorowe.

To odmiana "Golden Starlet"

Testowe dodawanie zdjęć 21:09, 23 lis 2010

Do góry
Ciekawe czy się uda??

Uploaded with ImageShack.us
Italia 19:38, 23 lis 2010

Do góry

aranżacja w hotelu Monte Artemisio w Nemi nie daleko Rzymu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:31, 23 lis 2010

Do góry
A teraz cis

Ekran w poprzek ścieżki optycznie poszerza przestrzeń

Drugi mały ekran cisowy po prawej przysłania siłownik od bramy

Za bukszpanem Thuja plicata, również strzyżona, dość regularnie

Po lewej daglezja, która była 3 razy przesadzana i miała kilka wierzchołków, od pewnego momentu jest cięta w wielką bryłę.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:20, 23 lis 2010

Do góry
Moje żywe ekrany, czyli przegrody i żywopłoty

Świerk serbski cięty równo górą, a w pionie tylko troszkę

Ławka w ogrodzie 17:27, 23 lis 2010

Do góry
Nie ma to jak spokojny zakątek do posiedzenia. Uważam, że w każdym ogrodzie powinno się znaleźć takie miejsce, aby ustawić ławkę. Ukryta wśród roślin, blisko pachnących roślin, zaprasza do kontaktu z naturą.
Pokażcie swoje ławki w ogrodzie. Zobaczymy, jakie cieszą się największym powodzeniem.

Ławka romantyczna. Zaaranżowałam ją wśród lawendy, floksów i róż.

To moja ulubiona ławka, z drewna tekowego postawiona wśród hortensji (aż ją przerastają do środka). Z tyłu rosną żółtolistne jaśminowce, z pzrodu kule z ostrokrzewu, begonie wiecznie kwitnące, hosty, miodunki i bergenie

Ławka tekowa, taka sama jak w ogrodzie Sissinghurst, marzyłam, żeby taką mieć i mam, nawet dwie. Druga stoi z tyłu ogrodu

Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 17:04, 23 lis 2010

Do góry
tylko to co na zdjęciach, reszta na wiosnę z tyłu jest gdzie poszaleć (olszynowy lasek bagienny) aczkolwiek działka prywatna więc się nie dotykam, mimo to dzikość zza siatki przenika i trzeba czasem użyć ciężkiego sprzętu

Italia 16:51, 23 lis 2010

Do góry

VERBANIA
Italia 16:51, 23 lis 2010

Do góry
Watek dla tych co byli gdzieś w świecie podpatrzyli okiem aparatów cudeńka i chcą się podzielić na forum.
Zawsze jest cos co można skopiować, jak nie to samo to w podobnym stylu(bo przecież nie wszystkie rośliny u nas rosną )
W aranżacjach ogrodów wyobraźnia podpowiada nam jak i intuicja gdzie i co posadzić czy zmienić , nie bójmy sie zmian! Czasami czeka się sporo czasu , ale ile uciechy ze wzrostu jak z rozwojem dziecka!

podczas mojej wycieczki do Włoch podpatrzyłam trochę (niestety nie dane mi było po ogrodach stale chodzić) i podzielę się , ale myślę , ze wszyscy powinni dzielić się swoimi fotkami z wojaży aby cieszyć nasze oczy w ten jesienno-bury czas

VERBANIA

Ogródek Goniak 16:36, 23 lis 2010

Do góry
Świerki serbskie też bardzo lubię.
Mam jeden w przedogródku, razem z trzema brzózkami stoi na straży mojego domostwa

Ogródek Goniak 15:15, 23 lis 2010

Do góry
Lubię iglaki o kremowym ( żółtym)zabarwieniu igieł.
Na pierwszym planie widoczny jest niebieski świerk kłujący Białobok, który wiosną ma przepiękne, kremowe młode przyrosty. Wygląda wtedy zjawiskowo i świetliście. Taki stan trwa ponad miesiac, po czym kolor kremowy powoli zanika aż do nastepnej wiosny.

Kolejny iglaczek to świerk Świerk biały Daisy;s White.

Świerk Kaukaski Aurea.

Ogródek Goniak 10:35, 23 lis 2010

Do góry
Moje psy ( dziewczynki) szczęśliwe, bo weszły na teren zakazany .
W tle mój ulubiony klonik Shirashawy Aureum

To drzewko Judaszowsca, niestety jeszcze nie doczekałam się kwitnienia ale nie tracę nadziei

Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 08:36, 23 lis 2010

Do góry

Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 08:33, 23 lis 2010

Do góry
gardenarium napisał(a)

A pierwsza osoba, to kto? Już wypróbowałeś?

Ano był niewielki epizod bo nie wytrzymałem
Faktycznie tnie wszystko co mu się w "paszczę" zmieści. Początkowo trochę się obawiałem, bo łączenie części metalowej z ta z tworzywa sztucznego jest zawsze miejscem newralgicznym, ale jednak Fiskars nie na darmo ma swoja renomę.
Co do młodszego brata jest nim sekatorek

Mech w trawniku 22:51, 22 lis 2010

Do góry
chodzi dokładnie o to miejsce:

Storczyki w ogrodach botanicznych 20:18, 22 lis 2010

Do góry
Disa kewensis

Nasz przydomowy ogródek 10:18, 22 lis 2010

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)

Panie Zbigniewie nerwy na bok Baza wyjściowa okazała, na pewno będzie super efekt
Zielono mi! 10:02, 22 lis 2010

Do góry
Ależ proszę bardzo,oto kilka fragmentów skalniaka. Taki był wiosną i latem,a teraz śpi w deszczu.
Miałam przerwę,bo wybrałam się na kilka dni do ukochanego rodzinnego Poznania odwiedzić Mamę,pooddychać miejskim powietrzem,posłuchać gwaru miasta,zakupić derenie Elegantissima,których tu nie znalazłam i...z radością wrócić na moje wiejskie włości.

Ulubiona macierzanka.

Kosaćce inne skalne.

Nie znam nazwy tych fiołków,ale szalenie ekspansywne.

Irga z trzmieliną.Kiedyś myślałam,że nigdy nie urosną,teraz tnę elektrycznym sekatorem do żywopłotu.
Nasz przydomowy ogródek 09:22, 22 lis 2010

Do góry
Dzięki Wam wszystkim za cenne wskazówki.Jestem bardzo wdzięczny. A oto ten mój jałowiec który został zakwalifikowany do operacji plastycznej. Już się boję.

Mech w trawniku 19:16, 21 lis 2010

Do góry
Mech w trawniku rośnie, gdy trawnik jest:

zacieniony

Na to za bardzo nie ma rady, po prostu trawnik w cieniu zawsze jest bardziej wilgotny niż w słońcu i mech będzie się pojawiał. Można dosiać specjalną mieszankę do cienia

zbyt wilgotny

Należy nakłuć trawnik i w otwory nasypać piasku, albo zdrenować teren, aby nie stała woda po deszczach
Poniżej na zdjęciu prezentuję przyrząd z bolcami - rurkami, które wbija się w trawnik i wyskakuje rurka gleby z trawnikiem. W tę dziurę przegrabiamy piasek rozsypany na trawniku.

te buty są w naszym sklepie

albo taki aerator rurkowy

zbyt ubity wskutek częstego deptania

Należy trawnik rozluźnić poprzez wertykulację lub aerację (napowietrzanie). Potem wykonać piaskowanie. Posypać piaskiem i przegrabić plastykowymi grabiami

kwaśna gleba (pH niższe niż 6,0)

Należy zwapnować trawnik, aby przywrócić obojętne pH czyli 6,5

niedostateczny drenaż

Postępowanie jak wyżej, przy zbyt wilgotnym

za mało nawozu

Należy zastosować najpierw nawóz. Nawożona trawa jest silna i mech jej nie opanuje.
Zagłodzona jest podatna na choroby, opanowują ją chwasty i mech.

powierzchnia trawnika jest zafilcowana na skutek koszenia bez użycia kosza

Obumarłe i niezagrabione źdźbła trawy spadają i tworzą filc. Należy kosić z koszem lub grabić skoszoną trawę. Wykonywać co najmniej raz w roku wertykulację (czesanie i nacinanie trawnika)

zbyt częste i zbyt niskie koszenie

Należy kosić wyżej niż 4 cm. Koszenie "na zapas" czyli zbyt rzadko, a bardzo krótko jest błędne. To pierwszy stopień do mchu w trawniku

Są to najczęstsze przyczyny, trzeba je rozpoznać i dopiero rozpocząć jakieś działania.
Można zastosować Antymech lub preparat Mogeton w czasie ciepłych miesięcy. Jeśli nie usuniemy przyczyn podanych wyżej, mech powróci po jakimś czasie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies