Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:30, 17 lis 2010

Do góry
Moje wczorajsze grabienie i zbieranie liści niestety, nie zostało zakończone. Zajęcia domowe mi przeszkodziły. Dokończyłam dzisiaj.

Oto te lekkie grabie, dzięki którym uwielbiam tę pracę. Są lepsze od tych w kształcie wachlarza.

Wybieram liście bukowe, już wszystkie spadły

Wybieram też duże liście tulipanowca, które wpadły w różaneczniki

Nasz przydomowy ogródek 21:58, 16 lis 2010

Do góry
U mnie ( w poprzednim ogrodzie u Mamy) też tak wyglądało, zupełnie tak samo, zanim obsadziłam, do czego i Ciebie namawiam.
Nie mogę sie powstrzymać, oto foto, najwyżej jutro usunę

I z drugiej strony

Zielono mi! 21:00, 16 lis 2010

Do góry
Pięknie było do wczoraj. Wykorzystaliśmy do bólu darowane słoneczne dni na przedzimowe prace.Dosłownie "do bólu,bo nowe pomysły wymagają niezłego wysiłku fizycznego.Dziś leje,pada i mży,więc więcej czasu i stąd kilka jesiennych widoków.

Uploaded with ImageShack.us

Mgła w ogrodzie.

Moje wierzby o świcie.

Widok z okna na pełnię.
Nasz przydomowy ogródek 19:40, 16 lis 2010

Do góry
Dzięki - pokażę z bliska nowy pieniek.Zrobiło się tyle miejsca wokół.

Ogród u stóp klasztoru 21:09, 15 lis 2010

Do góry
kaskada niestety jest z tworzywa epoksydowego ze wzgl. na cenę.wykonano ją w październiku 2009.rośliny są jeszcze młode ,bo w większości sadzone na wiosnę .starsze krzewy są przesadzone z poprzedniego założenia .chciałabym przedłużyć strumień w dół ogrodu,ale to jest z drugiej strony pagórka .tak więc z góry wypływały by 2 strumienie w dwie strony.tym samym przecięłabym ogród na dwie części wodą ......mam plan

oczywiście plac wokół oczka już teraz fajnie zarośnięty ale nadal nie mam pomysłu co pod te azalie .na wiosnę trochę tam łyso.myślałam o żółtej trzmielinie płożącej ale nie jestem pewna zestawienia z czerwienią a raczej jestem pewna że nie bardzo tym bardziej że są też azalie kwitnące na żółto
Ogród u stóp klasztoru 20:47, 15 lis 2010

Do góry
woda jest a,jakże by .jest kaskada a właściwie jej początek .mam zamiar na ciąg dalszy w dół ogrodu ze strumieniem ale wiesz..........

Ogródek Goniak 19:25, 15 lis 2010

Do góry
W swoim ogrodzie zebrałam ogromną ilośc najróżniejszych form roślinnych. Nie umiałam ograniczyc się do konkretnych, wybranych odmian, choc podobają mi się takie konsekwentne ogrody u innych.

Ogródek Goniak 10:20, 15 lis 2010

Do góry
Kaskada jest moim spełnionym marzeniem. Usytuowana została w przedogródku i wyprofilowana tak, aby była widoczna z okna kuchni, w której spędzam dosyc dużo czasu( trzeba wszak rodzinę karmic a do tego hordę psów )
Uwielbiam patrzec na płynącą po stopniach wodę no i ten kojący szum to dla mnie relaks podczas wykonywania kuchennych prac.
Małe oczko zbierające spływającą wodę (obieg zamknięty) miało byc zakryte ale zanim się za to zabraliśmy okazało się, że jest ono świetnym poidłem dla psów i już tak zostało. Z czasem pojawiły się w nim sezonowo kolorowe rybki a nawet lilia wodna.
Kaskada połączona jest z dosyc rozległym skalniakiem, całośc zajmuje powierzchnię ok 30 m kw.
Lubię maleńke rośliny skalne tak samo jak potężne sosny, uwielbiam zwłaszcza sosny Banksa.
Na zdjęciach skalniak w początkowym okresie istnienia

Ogródek Goniak 21:13, 14 lis 2010

Do góry
Witam Ogród jest moją pasją. Praca w nim mnie relaksuje, odpręża i dostarcza mnóstwo radości. Swój ogród tworzę od pięciu lat i nie wiem czy kiedykolwiek uzyska on skończoną formę, bo jak wszyscy szaleni ogrodnicy lubię przesadzac rośliny z miejsca na miejsce.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:41, 14 lis 2010

Do góry
Posprzątane, całe szczęście, przyszła właśnie z wizytą sąsiadka Wiesia. Pomoże mi jeszcze wybrać miejsce na posadzenie ostatnich tulipanów.

Tyły ogrodu od strony tarasu, tutaj właśnie posadziłam tulipany, w pobliżu miłorzębu odmiany "Pendula"

Mogę posiedzieć na ławce i popatrzec na ścianę wodną. Ciepło dziś było, kilkanaście stopni. W Krakowie prawie 20 stopni.

Aukuba - Aucuba 19:36, 14 lis 2010

Do góry
obiecana fotka .przesadziłam ja w zaciszne miejsce i myślę ze już nie muszę się martwić .ogrodnik poradził mi żeby obchodzić się z nią podobnie jak z przemarzniętą hortensją .obciąć zniszczone a ona sobie już poradzi.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:32, 14 lis 2010

Do góry
Zobaczcie, w donicy przetrwało Chlorophytum (zielistka), jest nie do zdarcia i bluszczyk kurdybanek "Variegata" też. Przed chwilą na żwirku było jeszcze sporo liści z miłorzębów, ale pozbierałam. Nareszcie deszcz nie padał i można było coś zrobić. Dotleniłam sie również.

W doniczce z lewej rosła hosta, liście już trzeba było sprzątnąć.

Trzeba też pozamiatać chodnik, tyle nawiało śmieci po ostatnich wichurach

Ogród u stóp klasztoru 19:30, 14 lis 2010

Do góry
właśnie tak chciałam zrobić ale to skomplikowane sprawy sąsiedzkie i nie mogę. dlatego mam takie piękne widoki na chaszcze .
jednak rekompensuje sobie innymi miłymi zakątkami w ogrodzie.

dzisiaj trochę jesieni ,tej dzisiejszej pięknej i słonecznej

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:23, 14 lis 2010

Do góry

Spóźnione pełne zimowity

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:19, 14 lis 2010

Do góry
Wygląda na to, że najtrwalsze są białe, a przecież mam inne kolory

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:14, 14 lis 2010

Do góry
Ostatnio sporo padało, ale ponieważ rozmawialiśmy, że późna jesień, a jeszcze sporo kwitnie, wyczekałam więc moment bez deszczu i pobiegłam na ulicę obejrzeć róże. Całkiem nieźle wyglądają, petunie przycięte wcześniej, po przymrozkach, zaczęły kwitnąć od nowa.

Testowe dodawanie zdjęć 16:30, 14 lis 2010

Do góry

Ogród u stóp klasztoru 23:36, 13 lis 2010

Do góry
a z drugiej strony jak pozbyć się w imię koncepcji ukochanych roślin......serce się kraje
mam jednak miejsce gdzie nic się nie da po manewrować .to wąski paseczek ziemi między drogą o ogrodzeniem sąsiada.żywopłot nie wchodzi w grę ,miejsca jak na lekarstwo -masakra.

Zmiany zmiany zmiany 20:17, 13 lis 2010

Do góry
Zgodnie z zaproszeniem, 11.11 nieco przed południem pojawiliśmy się na obiecanym bigosiku. Zapewniam, że był smaczny, a i śliwowica oraz limonka z procentami też smakowały. Dziękujemy wspaniałym Gospodarzom ogrodu za przyjęcie.

Obszerna relacja ze szczegółowymi zdjęciami znajduje się w wątku Spotkania Wizyta w ogrodzie Agnieszki.
Zobaczcie i poczytajcie, jakich delicji posmakowaliśmy. Dziękujemy.
Wizyta w ogrodzie Agnieszki listopad 2010 20:05, 13 lis 2010

Do góry
Została jeszcze prezentacja roślin domowych i śródziemnomorskich.
U Agnieszki świetnie rośnie bugenwilla, oleandry, storczyki, kamelie, nolina i mnóstwo drobnych roślin, których nie sposób wymienić.

Oleander o białych kwiatach

Oleander o różowych kwiatach

Nolina

Kamelia

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies