Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój ogrodowy pamiętnik 16:51, 21 paź 2021

Do góry
Nowa12 napisał(a)
A dzisiaj taka lawa na niebie wieczorem.

Piękne zdjęcia. Niebo wygląda niesamowicie, jak z jakiegoś filmu science fiction.
A Twoje białe schody, jak na suurealistycznym obrazie. Super.
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 16:36, 21 paź 2021

Do góry
Z dnia na dzień kolory inne

Małymi krokami-Ogród Wioli 16:26, 21 paź 2021

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Niedawno posadzone rdesty Golden Arrow bardzo mnie zachwycają,za kolor kwiatów i liści...moje ulubione kolorki...oczywiście w przyszłym sezonie będą wyższe,ale i tak jestem już nimi oczarowana...
Ostatnio nawet bardziej polubiłam rdesty niż jeżówki ,bo te już przekwitły i je wycinam powoli a rdesty nadal zachwycają...

Rdesty Golden Arrow

A tutaj mam posadzone wiosną rdesty Blackfield, które ładnie się rozrosły i nadal pięknie kwitną... W duecie z niezmordowanym bodziszkiem, które też należą do moich ulubionych bylin,bo rosną bezproblemowo i kwitną aż do mrozów...

Fajne te rdesty, no fajne!!

Właśnie tak powoli mi się chyba układa powoli w głowie rabata z miskantami Rosi w tle. Dostałam podpowiedź, żeby je połączyć z rdestami i cisami... Kupiłam fajne cisy, które by się tam wpasowały, ale tak się zastanawiam, czy przypadkiem nie byłoby też fajnie tych poduch cisowych połączyć z mniejszymi poduchami z berberysów Lena. I pomiędzy to rdest. W lecie byłoby wszystko zieleniutkie, a na jesień fajnie by się kolorowało poza cisami. Jak myślisz? Ty jesteś akurat praktyk jeśli chodzi o te rośliny. Przepraszam za prywatę. Jakby co usunę

A co do tulipanów to mam taką zbitą ziemię, że idzie mi to jak po grudzie
Małymi krokami-Ogród Wioli 16:17, 21 paź 2021

Do góry
Tulipanki posadzone,całe 6 paczek
A jak u was poszadziłyście cebule ?

Ogród w dolinie 15:42, 21 paź 2021

Do góry
Roocika napisał(a)

Przepiękne żółto-złote kolory, jak słoneczko, aż się robi weselej.
Zacisze Alicji 15:20, 21 paź 2021

Do góry
Martka napisał(a)

Alicjo, kolory jesieni otaczające staw zrobiły klimat, a na mnie ogromne wrażenie. Cieszę się, że mogłam poobserwować u Ciebie cały sezon, od wiosny do jesieni, zimy też jestem ciekawa, choć wiemy, na co ją stać... ale taka kolej rzeczy, ja nawet chętnie już o niej myślę, bo po niej wiosna, a tej jestem wyjątkowo ciekawa...
Róże piękne, czy tu masz Princess Alexandra of Kent?

Marta! Dziękuję, bardzo mi miło. Róża na zdjęciu to Gertrude Jekyll (tak była podpisana), of Kent ma chyba więcej płatków.
Mam Alexandrę, ale de Luxenbourg, jasnoróżową.

Sezon 2017 u Hanusi 14:46, 21 paź 2021

Do góry
Basiu, liscie z drzew na rabatach zostawiam. Ale nie mogę jej zostawić na całą zimę, bo okolica czyści swoje rabaty do jasności stołu. Nie mogę odstawać. to raz, a drugie, tę rabatę częściowo wymieniam po kilku latach, trzeba dać trochę żyznej ziemi i nawozu roślinom. bo tam busz chyba 6 letni.

Hosty oczywiście zostają i chyba im jeszcze ze 2 koleżanki dosadzę, żeby mogły sobie poplotkować.

Zostało mi jeszcze 10 pigw do przerobu na nalewkę, i z nimi już finito. Jeszcze tylko w ogrodzie cięcie, ale to jak liście opadną,
Sezon 2017 u Hanusi 14:05, 21 paź 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Basiu, Jolu, dziękuję za wsparcie. Też uważam, że żadna praca ludziom starszym nie powinna być odbierana. Niby to ma być opieka, żeby dłużej pożyli, ale widzę,że tym co siedzą w 4 ścianach z założonymi rękoma, na dobre to nie wychodzi. Ruch to zdrowie. A przed zawałem uciekaj nie samochodem ale na własnych nogach.NO i zamień łychę na łyżeczkę.

Przynajmniej w niektórych produktach i potrawach.

U mnie padało, teraz przejaśnienie, ale wiatr od morza, niestety, silny, sztormowy. Tej hosty jeszcze nie wycięłam.

No i dobrze, że jej nie wycięłaś, bo ma śliczny jesienny kolor
Zieleń, drewno i antracyt 13:39, 21 paź 2021

Do góry
Między burzą a ulewą na chwilkę wyszło słońce Wiatrzysko koszmarne nie odpuszcza. Mimo, że właściwie to jest ciepło, więcej dziś na zewnątrz już nie wychodzę...
Zmajstrowałam na szybko bukiecik z połamanych roślin

Ogrodowe wariacje 12:47, 21 paź 2021

Do góry
Justyna lubię takie połączenie kolorów, też mam białe przy tarasie, co roku kwitną i są w kamykach, początkowo kremowe, później białe a tam gdzie teraz chcę posadzić byłoby po przeciwnej stronie, abym je z okna widziała trochę nosi mnie odrobina szaleństwa w innym kolorze

Ogrodowe wariacje 12:21, 21 paź 2021

Do góry
Wiaan napisał(a)
Jakie inne tulipany pasowałyby do połączenia z Curly sue i czosnkami Purple Sensation? Myślałam o białych, ale może coś dla kontrastu aby je podkreślić.
Czy macie sprawdzone białe oprócz EE, które powtarzają?

Osobiście dałabym czarne mam już kilka sezonów odmianę Black Parrot, Paul Scherer a w tym sezonie zakupiłam Queen of Night. Te drugie są piękne.
dość wysokie z cudownym kielichem . U mnie jest policzenie białych czarnych - w przewadze - i właśnie czosnkow . Te tulipany są z późniejszych bo kwitną razem z czosnkami. Przy domu mam posadzone białe przy ścieżce - dość wczesne .
Jak Tobie nue przeszkadza wstawiam fotkę.

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 12:20, 21 paź 2021

Do góry
Kasya napisał(a)
Pozna jesień

piękny efekt uzyskałaś, u mnie rośnie zbyt wciśnięty by móc go podziwiać
Sezon 2017 u Hanusi 12:10, 21 paź 2021

Do góry
Basiu, Jolu, dziękuję za wsparcie. Też uważam, że żadna praca ludziom starszym nie powinna być odbierana. Niby to ma być opieka, żeby dłużej pożyli, ale widzę,że tym co siedzą w 4 ścianach z założonymi rękoma, na dobre to nie wychodzi. Ruch to zdrowie. A przed zawałem uciekaj nie samochodem ale na własnych nogach.NO i zamień łychę na łyżeczkę.

Przynajmniej w niektórych produktach i potrawach.

U mnie padało, teraz przejaśnienie, ale wiatr od morza, niestety, silny, sztormowy. Tej hosty jeszcze nie wycięłam.

Ogrodowe wariacje 12:10, 21 paź 2021

Do góry
Wiaan napisał(a)
Jakie inne tulipany pasowałyby do połączenia z Curly sue i czosnkami Purple Sensation? Myślałam o białych, ale może coś dla kontrastu aby je podkreślić.

Ja wczoraj dokupilam sporo cebul. Wstawiłam zdjęcie u siebie jak chcesz to zajrzyj. Są tam czosnki tulipany i hiacynty
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:56, 21 paź 2021

Do góry

Witam serdecznie, chciałabym pokazać jedna z rabat ,która moim zdaniem jest totalnym chaosem, przyznam się ,ze chwilowo ja zaniedbałam i powierzyłam komuś innemu teraz jednak chce o nią zawalczyć ale chyba nie wiem jak, widziałabym w niej na pewno hortensje polar Bear , trawy ,które są , a wszystko inne wyrzucić, nie wiem jak ustawić krzewy aby ładnie sie komponowały, rabata jest w pełnym słońcu,. Danusiu jeśli pomożesz znów, będę dozgonnie wdzięczna , rabataz horetnsjami jest twojego projektu i jestem z niej bardzo zadowolona

Aster - astry bylinowe 11:56, 21 paź 2021

Do góry
Mikrusek Anneke

Ogrodowe wariacje 10:54, 21 paź 2021

Do góry

Świerk serbski - Picea omorika 10:36, 21 paź 2021

Do góry
Dzień dobry,
wsadziłem świerki serbskie 2+1 w dniach 6-7.10.2021. Kupiłem sadzonki kopane (nie były w balotach) - zostały przesłane w paczce z odkrytymi korzeniami (nie wiem czy było to 100% korzeni), wsadziłem je dzień po wykopaniu w dołki na głębokość i grubość szpadla łopaty, w których wymieszałem ziemię z działki z ziemią kwiatową 5,5-6,5 PH (około 1/2 ziemi kwiatowej i reszta działkowej).
Po posadzeniu obficie podlałem i od tej pory podlewam obficie co 2 lub 3 dni.
Z 90 sadzonek obecnie z około 10 szt. zaczynam mieć kłopot (tak jak widać na zdjęciach). Reszta sadzonek wygląda ładnie.
Proszę o pomoc i radę - czy to efekt zbyt obfitego podlewania? Czy może coś innego źle robię - nie mam praktyki w pielęgnacji takich roślin.
Jak często i jak długo należy podlewać młode sadzonki świerka serbskiego do momentu kiedy stanie się samowystarczalny?

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Michał
Działka prawie w Borach Tucholskich 10:28, 21 paź 2021

Do góry
Różnie na żywca na boczne rabaty, czasami na matę i na wierzch jeszcze kora dla urody, jak więcej liści i drobniejszy to na kompost

Nostalgia wersja jesienna ciut inna niż letnia

Palczatka miotlasta 'Blue Heaven'

Wilczy ogród 10:21, 21 paź 2021

Do góry
Magleska napisał(a)

widze ,że masz takie palenisko , które mi się podoba. Jak się sprawuje?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies