Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

sylwia_slomc... 22:29, 01 cze 2022

Rojodziejowa napisał(a)
Chyba trzeba będzie

No to teraz krótkie pytanie.

Miałam bodziszki dawać zupełnie gdzie indziej, ale tak sobie myślę, że skoro one takie tolerancyjne i długo kwitnące, to może lepiej dać je gdzieś „na widoku”. Opcje są takie, żeby dodać je do

1. Hakone i cisów

2. Połączyć z bergenią i szałwią i tym co rosnie pod tym klonem (jedna pashmina i hamelny) co się łàczy z przedłużeniem rabaty i zlikwidowaniem kawałka tego paskudnego trawnika

3. Przed hortensje Magical Mont Blanc Kolmamon

4. We wszystkich wymienionych wyżej miejscach ( jeśli tak, to po ile sztuk wg Was na jedno miejsce przeznaczyć?

Bodziszki z hakone jak najbardziej byle w sporych odległościach od siebie bo się poprzerastają wzajemnie.
Bergenie i bodziszki też ok, ale już szałwia i bergenia to trochę rośliny z dwóch różnych światów, bergenie wolą wilgoć. Szałwie w nadmiarze nie koniecznie. Lepiej zwracać na takie szczegóły uwagę by mieć mniej kłopotów z pielęgnacja i zdrowotnością roślin w przyszłości
pawel2806 22:30, 01 cze 2022

A pisałem że irysy mają fajny kolor, teraz masz potwierdzenie że cię drażnić nie będą bo wszystko idealnie do sb pasuje
Tylko ja mam powod do smutku bo już ich nie wywalisz
Rojodziejowa 22:44, 01 cze 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

Bodziszki z hakone jak najbardziej byle w sporych odległościach od siebie bo się poprzerastają wzajemnie.
Bergenie i bodziszki też ok, ale już szałwia i bergenia to trochę rośliny z dwóch różnych światów, bergenie wolą wilgoć. Szałwie w nadmiarze nie koniecznie. Lepiej zwracać na takie szczegóły uwagę by mieć mniej kłopotów z pielęgnacja i zdrowotnością roślin w przyszłości

No dobra, będę jeszcze myśleć. Bergenie tam już są. Miałam jeszcze dosadzić więcej, a że blisko też róże z którymi bodziszek wygląda dobrze, to go tam chciałam dorzucić.
Rojodziejowa 22:46, 01 cze 2022

pawel2806 napisał(a)
A pisałem że irysy mają fajny kolor, teraz masz potwierdzenie że cię drażnić nie będą bo wszystko idealnie do sb pasuje
Tylko ja mam powod do smutku bo już ich nie wywalisz

Jeszcze się zobaczy. Nawet jak ich nie wyrzucę, to pewnie będę je uszczuplać, więc będzie jak znalazł Nawet już takie pojedyncze, malutkie, które były luzem poprzenosiłam do doniczek.
Martka 23:01, 01 cze 2022

Zachwycam się maślaną peonią i rabatą oraz uśmiałam się z 'chamskiej bieli' zawsze myślałam, że jest niewinna
Asiu, rabaty muszą być duże, niestety, po jednym sezonie jest ciasno, a kolejne to już w ogóle...

Liviaa 02:36, 02 cze 2022

Cześć
Chciałam bardzo podziękować Tobie i osobom, które udzielają się w twoim wątku za dzielenie się swoją wiedzą i inspiracjami.
Prawie tydzień przesiedziałam cichutko u ciebie Nie da się wątku szybko "przelecieć", bo na każdej stronie jest mnóstwo ciekawych rzeczy.

Podoba mi się to, co tworzysz. Powoli i konsekwentnie budujesz swój świat.
Pozdrawiam
DariaB 13:01, 02 cze 2022

Asia taaaaki wypad planujesz! Może bym i ja dołączyła Zabiorę swoją 4 z przodu Maślana peonia śliczna bodziszek z hortensjami mnie otumanił swym pięknem! Może powtórzę to połączenie u siebie, cudnie to wygląda, tylko nie mam takich niskich hortensji hmm. Ogródek przy przedszkolu na bardzo duży plus!
olciamanolcia 14:17, 02 cze 2022

Rojodziejowa napisał(a)
Chyba trzeba będzie

No to teraz krótkie pytanie.

Miałam bodziszki dawać zupełnie gdzie indziej, ale tak sobie myślę, że skoro one takie tolerancyjne i długo kwitnące, to może lepiej dać je gdzieś „na widoku”. Opcje są takie, żeby dodać je do

1. Hakone i cisów

2. Połączyć z bergenią i szałwią i tym co rosnie pod tym klonem (jedna pashmina i hamelny) co się łàczy z przedłużeniem rabaty i zlikwidowaniem kawałka tego paskudnego trawnika

3. Przed hortensje Magical Mont Blanc Kolmamon

4. We wszystkich wymienionych wyżej miejscach ( jeśli tak, to po ile sztuk wg Was na jedno miejsce przeznaczyć?

Zatrzymałam się na drugim punkcie. Spodobało mi się policzenie w całość - super rabata się zapowiada.
Rojodziejowa 15:35, 02 cze 2022

Martka napisał(a)
Zachwycam się maślaną peonią i rabatą oraz uśmiałam się z 'chamskiej bieli' zawsze myślałam, że jest niewinna
Asiu, rabaty muszą być duże, niestety, po jednym sezonie jest ciasno, a kolejne to już w ogóle...

Niecierpliwie czekam na to ciasno właśnie
Rabaty na razie niewielkie, jest co powiększać
Rojodziejowa 15:38, 02 cze 2022

Liviaa napisał(a)
Cześć
Chciałam bardzo podziękować Tobie i osobom, które udzielają się w twoim wątku za dzielenie się swoją wiedzą i inspiracjami.
Prawie tydzień przesiedziałam cichutko u ciebie Nie da się wątku szybko "przelecieć", bo na każdej stronie jest mnóstwo ciekawych rzeczy.

Podoba mi się to, co tworzysz. Powoli i konsekwentnie budujesz swój świat.
Pozdrawiam

Liviaa witam Cię u mnie

Wiedza to zasługa moich miłych gości. A jak się podoba coś, co u mnie powstaje to jest mi niezmiernie miło

Ja to mam wrażenie, że właśnie konsekwencji mi tu brakuje, ale to też związane z tym, że po odwiedzinach u innych znajduję wiele nowych cudnych roślin, zestawień, zakątków