Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:18, 19 lut 2015

Do góry
Dzisiaj zagladalam i widziałam ze moja stipa ma zielone zdzbla wewnątrz
ale i tak ja trzeba na wiosnę krótko przyciąć ?
Beskidzkie marzenie 20:45, 19 lut 2015

Do góry
Moniq napisał(a)
Chcialabym w tym roku stworzyć warzywnik w wysokich skrzyniach, coby była jakaś zapora dla slimaków, które w ubiegłym roku rozprawiły sie z moimi zbiorami.
Zamówiłam juz deski u stolarza i edukuje się obecnie co z czym należy siać.
Małżonek obiecał to wszystko poskręcać do kupy, uff.

Monig, jestem zachwycona tym co już pokazałaś, a w zanadrzu pewnie jeszcze wiele pięknych zdjęć.
Stipa powinna już być widoczna po 5-7 dniach, a za miesiąc to już wielkoludy bedą
pozdrawiam
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:36, 19 lut 2015

Do góry
Moniq napisał(a)
Joasiu przeczytałam caly Twój wątek.Jedno co mogę powiedzieć to piekny ogród. Pod Twoim wpływem zakupiłam właśnie nasionka stipy i je wysiałam. Mam nadzieję, że sie udadz, bo nie mam za bardzo reki do samodzielnego tworzenia sadzonek.
Kiedy nalezy je przesadzic do ogrodu, chodzi mi owielkość roslinki? Będe wdzięczna za pomoc

Monig
tak wołam na moją córcię.
Podziwiam, przeczytać cały wątek to nieźle. Trzeba było pismo obrazkowe tylko przejrzeć... ale mimo mi.
Stipa...nasza miłość ogrodowiskowa...silna mimo że z jej zimowaniem różnie bywa. To roślina której chyba nie da się zmarnować. A jak raz wysiejesz to już na zawsze w ogrodzie.
Przed wysadzeniem koniecznie hartuj sadzonki. Na działke wysadzam jak minie niebezpieczeństwo przymrozków. Zawsze obserwuję prognozy pogody, najczęściej wysadzam po 20 maja, początek czerwca niezależnie od wielkości sadzonek. Na początku ona troszkę "stoi" w miejscu, ale jak już ruszy to idzie jak burza.
pozdrawiam serdecznie
Ogród cioci czyli ciociogród :) 20:18, 19 lut 2015

Do góry
Agania napisał(a)
O....siejecie nasionka, Gosia, ale dziewczyny cię wciągają na to wysiewanie....ja już wysiałam cebula i stipa, już wschodzą...ostróżka, cleome i rozplenica rubrum nie, ale cierpliwie czekam

Agatko ja cierpliwości nie mam ale zasiałam i zobaczymy
Ogród cioci czyli ciociogród :) 20:16, 19 lut 2015

Do góry
O....siejecie nasionka, Gosia, ale dziewczyny cię wciągają na to wysiewanie....ja już wysiałam, cebula i stipa już wschodzi...ostróżka, cleome i rozplenica rubrum nie, ale cierpliwie czekam
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 18:53, 19 lut 2015

Do góry
Olu powoli się kończy i trzeba by załatwić coś świeżego

Victoriagos tak czytałem, że lubi dość długo wschodzić.

Madzenka w domu owszem wiosennie, ale za oknem niestety nie i co najmniej przez tydzień jeszcze nie będzie... niestety.

Wojtku z tego co widzę werbena dość kapryśna, jednym wschodzi bardzo szybko, inni muszą uzbroić się w anielską cierpliwość

Polinka nie ukrywa, że cieszyłoby mnie gdyby werbena wzeszła troszkę szybciej

Agato co to Ogrodowisko robi z ludźmi. Ja nie znoszę wysiewania czegokolwiek, a na parapecie werbena i stipa posiane. Sam nie dowierzam, ale na razie nie ma z czego się cieszyć bo jeszcze nic nie wyrosło.

Irenko nie mów mi takich rzeczy bo jeszcze zapomnę podlewać Mam nadzieję, że jak już będzie jej więcej w ogrodzie to sama będzie się wszędzie rozsiewać

ren133 bardzo dziękuje. Chciałbym odpowiedzieć na pytanie, ale niestety nie wiem co to za rozchodnik. Kupowałem pewny, że to odmiana Matrona, a nie zapytałem w szkółce czy to na pewno to co chce. Rozchodnik okazał się inny, ale za to lepiej mi tam pasuje

Ewo dziękuje
Beskidzkie marzenie 16:18, 19 lut 2015

Do góry
Obiecałam że pokaże moje warzywkowe nabytki, ta, tam:

i stipa wysiana wczoraj wieczorkiem; wyczytałam że jak dobrze bedzie to dopiero za miesiąc może bedzie cos widać; szkoda ze tak dlugo trzeba czekać, bo ja z tych niecierpliwych

Moja codzienność - ogród Oli 15:30, 19 lut 2015

Do góry
Zielona napisał(a)
Ogoliłam fastigiaty Do zera niemal

pokaż

melduje, że stipa sztuk 1 nad ziemią czekam na kolejne
Ogródek Iwony 14:33, 19 lut 2015

Do góry
A Twoja stipa cudowna, ja miałam siać, ale że wyjeżdżam nie miałby kto pikować
Makowo na Kociewiu 12:19, 19 lut 2015

Do góry
Ale piękne kwietne zdjęcia .... Chcę wiosny !!!!!!
Ja jednak liczę na to , że moja stipa nie zrobi sobie nic z zimy i pięknie będzie prezentować swoje wdzięki na wiosnę Tak ... pozostaję przy nadzieji
Ogród prawie romantyczny 10:54, 19 lut 2015

Do góry
iwonadm napisał(a)

tu jest duużo na ten temat
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4189-ostnica-stipa?page=17

Dzięki Iwonko, zabieram się do czytania
Ogród prawie romantyczny 10:52, 19 lut 2015

Do góry
Napia napisał(a)

Jak po jednym źdźble? U mnie dopiero zaczynają wychodzić, ale kilka ma już około centymetra, to znaczy, że należy je już pikować? Nie do wiary

tu jest duużo na ten temat
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4189-ostnica-stipa?page=17
Ogród cioci czyli ciociogród :) 08:58, 19 lut 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Gosiu werbenki też nie mam

Kasiu białe cynie,białe aksamitki i stipa

Już mi sie podoba
ściskam
Ogródek Iwony 08:42, 19 lut 2015

Do góry
Troszkę poczytałam.... i zamiast pisać na forum muszę posiać pomidory Bo znów będę mieć bardzo późno
Duża szansa że to werbena skiełkowała.

Za to wczoraj oglądałam trytomy.. wyglądają po zimie beznadziejnie. Stipa wygląda na zdechłą, chyba było jej za mokro tej zimy. Za to w szklarni gdzie sucho ma się dobrze .. Trytomy będę chyba wydzierać i dzielić nie czekając na kwitnięcie, bo liście wszystkie są okropne.. takich jeszcze nigdy nie miałam
Ogród cioci czyli ciociogród :) 02:44, 19 lut 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Białe aksamitki ? Cynii tez chyba nie widziałam...

A ja póki co mam 3 kiełki kobei
Ogródek Iwony 23:07, 18 lut 2015

Do góry
Wczoraj siałam dalej:
rozplenicę miniaturową (poszłam poobcinać kłoski i coś z tego się wysypywało, ciekawe, czy wzejdzie?), werbenę od Any (Aniu dziękuję), trawę NN od Ani (Skandynawia po krzyżacku, Aniu, tobie też dziękuję) - sama jestem ciekawa, co z tego wyrośnie?, lawendę zebraną z ogródka (ciekawe, co z tego wyjdzie?)

Wysiałam też ostróżkę trwałą, firletkę halcedońską i osteospermum (?)

Parapet cały zapełniony.
I wiecie co? 4 lutego wysiewałam werbenę od Małgosi z Kubusiowa. Nasionka z poprzedniego roku, nie wiedziałąm, czy wzejdzie, a wczoraj coś się zaczęło dziać: wyszły w trzech miejscach takie maleńkie listeczki, pod lupą trzeba na razie oglądać, hi, hi

I moja stipa, tą naprawdę widać

Chodzę wkoło tych doniczek i gadam do nasionek, cieszę się, jak małe dziecko
Od Any dostałam tyle nasionek werbeny, że jeśli ktoś jeszcze nie ma, to się mogę podzielić. Piszcie na pv Dziś doszły do mnie nasionka rozplenicy od Kasi z Makowa
Ogródek Iwony 22:31, 18 lut 2015

Do góry
Polinko, Danusiu, Kasiu, Reniu, dzięki za wsparcie Te dwa gatunki, to takie kokoszenie, aby mieć więcej w takim małym ogródku. Potem dopiero się opamiętałam. I dobrze (chyba ). Bo zawsze się człowiek zastanawia, czy te "inne" nie byłyby lepsze

Zawitko, tak zrobię, jak mówisz. I też będę płakać, jak sknocę

Beatko, też myślałam o domówieniu, ale się powstrzymuję, bo muszę jeszcze upolować bukszpany: kulki i na obwódkę. A Wrocław daleko. Żeby tak wysyłkowo dało się załatwić Stipa dalej wypuszcza następne źdźbła

Agnieszko, trzy kulki będą, a jak będzie 2,5 - to dam jej podrosnąć

Marzenko
, dziękuję za instrukcję Świetna Tylko skąd ja walec wezmę?
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 22:23, 18 lut 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Czy Ty szykujesz dom na jakąś specjalną okazję?...ja też trochę remontowa jestem, ale u mnie się szykuje wesele córci...wiec roboty nabierają tempa i wiosna już za progiem, ogród wiosną, a nie dom będzie naszą odskocznią

Piszesz, że coś osłabłaś, więc kuruj się, a sprzątanko sobie dozuj, zresztą u Ciebie zawsze wysprzątane

Ja też tak coś czuję, że stipa na rabatach nam się utrzyma, ja przezornie, też wysiałam
pozdrawiam Małgosiu

Nie, coś ty Agata, żadna okazja.......po prostu od 15 lat prawie nic nie robiłam aż wreszcie się zabrałam w sobie, zebrałam kasę i działam

Dzieki za pozdrowienia i miłe słowa - kuruje się własnie intensywnie.......ale popołudniami i wieczorami.........bo muszę być w pracy więc wracam i poleguję z lekarstwami, chusteczkami i rozgrzewjaca herbatką u boku.
Ogród cioci czyli ciociogród :) 22:20, 18 lut 2015

Do góry

Ogród pod trzema dębami 21:58, 18 lut 2015

Do góry
nicol21 napisał(a)

a stipę z własnego zbioru siałaś czy kupowaną? ja z własnego i wg mnie też mało wychodzi biorąc pod uwagę jak gęsto posiałam, może tak z 60% wyszło. Zobaczymy jak się będą rozwijać. A czy stipę się pikuje czy nie trzeba?

Stipa własna, w moim całkiem sporym centrum ogrodniczym, pani przy kasie nawet nie wiedziała co to stipa .
Dopiero u kogoś przeczytałam że można nasiona pozbierać i wysiać, więc zbierałam je dopiero w styczniu. U mnie wykiełkowało tak 30 %, ale to zawsze coś.
Doczytałam w stipowym wątku, że po kilka sztuk na małą doniczkę się wkłada.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies