Haneczko gratuluję pięćseteczki Pomyślałam głęboko nad przytoczonymi mądrościami ciurkadełko bombowe jest --------jest woda leci szumek jest i tak jest fajowo A powiedz mi nasza Madrości czy przetacznika można posiać jak przekwitnie czt można sadzonki zrobić Kupiłam dzisiaj kwitnacego za 7,50 Tam u ciebie to taki ładny chyba jest albo szałwia nie doczytałam Buziole
Irenko, szałwia muszkatołowa.
Swojego kwiatka nie usuwaj. ładny jest. Może to wieczornik damski? Są ponoć fioletowe. Spytaj Jasi, albo Dzidki,albo Garysi. Czy pachnie?
Kasiu szałwia w różyczkach pięknie wygląda, też jeste ciekawa jaki efekt da w przyszłym roku....ja u siebie szukałam, bo też potrzebuję ....i ni ma....odpoczynku miłego
Witam Cię Aniu szkoda , że Twoja juka nie doczekała kwitnienia. Siła wyższa. Albo niższa
Tuję muszę przesadzić i od Ciebie , z kolejnych już ust, otrzymuję potwierdzenie, że powinno się udać
Aga, nadrobiłam. I tak po kolei
Szałwia piękna, ostróżka piękna. Juka też piękna,będę się zachwycała Twoją, bo moja jednak nie zakwitnie. Miała takie lumbago ,że aż się złamała. Mam podejrzanych, no ale za łapę nie złapałam wiec pewności nie mam.Trudno.
A co do przesadzania to moje zdanie jest takie,że jak szybko posadzisz to nie odczuje. My sadziliśmy świerki 106 sztuk.W tym roku 8 przesadzaliśmy, maja dobrze ponad 3 metry i nie odczuły tego A tuja ma bardzo zwarty system korzeniowy. Tobie napewno się przyjmie
Teraz myslę nad toważystwem dla tych piękności. Na bank będzie szałwia i jakiś powojnik niski. Muszę przesadzić lawendę więc pewnie tez trochę posadzę na tej rabatce. no i coś zimozielonego. Trzmielina pasuje? macie jakieś propozycje?
u mnie też. Różowo- fioletowy brzmi świetnie. Jak coś znajdziesz, daj znać. Larissa jest bardzo jasna, muszę przy niej posadzić coś ciemniejszego dla kontrastu. Szałwia byłaby świetna, ale nie mogę u siebie dostać takiej pięknej różowej ani fajnej niewysokiej fioletowej. Będę szukać.
Róże najbardziej lubię niewysokie, ale rozłożyste. Bardzo podoba mi się kolor pomponelli- właśnie rozkwitają pierwsze pąki. Bardzo ją widać na rabacie
Kasia ja też myślę o różach, jakiś ciemny różowofioletowy mi sie marzy czytam i oglądam
czekam aż pękną wszystkie pąki lariski, bo pąków to ona ma duuuużo
Magda... coś sie jeszcze znajdzie.. ale dopiero w przyszłym tygodniu najszybciej, przypomnij się.. jak sie nei znajdzie, to za rok znów będzie tego przedszkola od groma.... nie ścinam bo lubię je zaschnięte na zimę i ptaki też je lubią, zwłaszcza szczygiełki.
Fotki prawie archiwalne, bo przywrotnik idzie out... a dosadzę więcej szałwii.. już kupiłam i stoi i czeka na posadzenie.. ale to też dopiero w przyszłym tygodniu.. Szałwia of Fineczki jest śliczna, każdy kto ja zobaczy to chce taka mieć... wiec dokupiłam koleżankom i sobie
A to moja miniaturka...ha, ha, ha. miniaturowe to ma tylko kwiaty, a krzaczor ścięty do ziemi... już ma wypuszczone łodygi prawie na metr..
Jak to fajnie się ogląda .....piękne ogrody chociaż jest ciężko ( fizycznie ) to i tak sprawia tyle przyjemności
Śliczne kule chyba nie mogłaś się zdecydować na jeden kolor hihihi
twoje szałwia jakaś taka rozkrzewiona moja to tylko jeden patyk do góry i już
zaraz napiszę na priv
Asiu, moja hortensja przy Twoich to jeszcze maluszek Może kiedyś będzie taka piękna jak Twoje
Szałwie kocham. To bylinki zupełnie bezproblemowe. Same się rozsiewają, można je dzielić, ładnie i szybko się rozrastają i zaczynają kwitnąć. Z obu stron tarasu mam posadzone na rabatach (każda około metr na metr) i pochodzą z jednej mateczne sadzonki kupionej dwa lata temu. Sadziłam je pojedynczo co 20-30 cm, bo jeszcze małe, ale gdy podrosną,nic nie stoi na przeszkodzie, aby je przesadzić w inne miejsce. Nie sądzę, by im to zaszkodziło, biorąc pod uwagę, co ja z nimi wyczyniam
Lawenda rośnie obok szałwii i ładnie się z nią komponuje
Zdjęcie pokazuje stan na dziś na jednej rabatce, na drugiej szałwia trochę mniejsza.
Szałwię polecam gorąco! W moim ogrodzie rośnie najbardziej popularna fioletowa oraz biała, ale jest jeszcze niebieska, też śliczna.
Miłego wieczoru i długiego weekendu