Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 13:52, 24 lip 2014

Mam zagadkową lawendę. Kupiłąm w ub. roku jako odmianę Hidcote Blue, ale ona chyba nią nie jest, niestety. W ub. roku nie zakwitła i w tym też nie. Cały czas jest ślicznie ulistniona, na wiosnę szybko ładnie wygląda, można by powiedzieć, że nawet nie brzydnie mocno. Co z tego skoro nie kwitnie. Ta, którą kupowałam kilka razy w aldiku brzydko się zachowuje wiosną, ale pięknie kwitnie grubymi ciemnymi kwiatami. Ale mała jest jako krzak. Tu porównanie.
edit: Ech, zdj. w pełnym słońcu, marnie to wygląda

popcorn 08:39, 25 lip 2014

Rzeczywiście ładna ta lawenda, ale nie kwitnie? Drugi rok z kolei? Dziwne.. zaglądam, pozdrawiam!!
popcorn 08:41, 25 lip 2014

Great Star cudna! Jak zdybię to kupię, ale gdzie posadzę? Fajna ta rabata różana, jakie masz tam róże? A te niskie szałwie to te od Finki?

pozdrawiam!!
malkul 08:43, 25 lip 2014

o tez masz tego GREAT STAR? gdzies u kogoś widziałam , sliczne kwiaty ma.

Fajnie ten pas berberysów GC wygląda.

ps. zauważyłam że nie korujesz rabta. sporo masz plewenia czy masz jakiś tajemny sposób?

apropo ja potrzebuję 20 sztuk tych GC.
ale wezme co masz i już ci nei bedę maryny zawracać
agniecha973 14:48, 25 lip 2014

Muszę oglądnąć jeszcze raz odc. Mai w ogrodzie, ten o przystanku lawenda, tam była mowa o jakiejś niemieckiej odm. która rzadko w Polsce zakwita. Może to ona? Zakwitły mi zrobione z niej wiosną sadzonki, ale na jasny fiolet, więc Hidcote to nie jest na 100%.

Great Star widziałam posadzoną w szkółce w gruncie. Dla mnie CUDNA!!! Od razu kupiłam. Dobrze wyrośnięta, będę robić sadzonki.

Na różance mam Baronesse, Mariatheresia, Leonardo da v., Gemma, Natasha Richardson i Lagunę do stożków, których tam jeszcze nie ma.
Szałwia od Finki.
agniecha973 14:52, 25 lip 2014

malkul napisał(a)
o tez masz tego GREAT STAR? gdzies u kogoś widziałam , sliczne kwiaty ma.

Fajnie ten pas berberysów GC wygląda.

ps. zauważyłam że nie korujesz rabta. sporo masz plewenia czy masz jakiś tajemny sposób?

apropo ja potrzebuję 20 sztuk tych GC.
ale wezme co masz i już ci nei bedę maryny zawracać

Great S. ma bardzo duże płatki i tak ładnie wygięte, trochę jak u hiacyntów.

Nie koruję, bo u mnie to straszny koszt. Nie ma szans, nie chcę tyle wydać na korę. Roboty od groma. Nie da się utrzymać bez chwastów. Żadnej magii tu nie ma.

Teraz obetnę młode przyrosty GC i wsadzę do wody. To prostszy sposób i nie zarosną. Gosia, jak już będziesz miała te berberysy, to zrozumiesz, dlaczego nie mogę się dostać do pozostałych sadzonek.
agniecha973 15:43, 25 lip 2014

W 17 minucie Mai mówią o odm. Grappenhall, która rośnie duża, ale czasem nie kwitnie. Czyżby... Wygląda bardzo podobnie, duży szary krzak.
Madzenka 21:27, 25 lip 2014

Aga mi się wydaje, że masz te samą lawendę co ja na rabacie różanej. Ona też pieknie wygląda zimą, ma takie szare listki, sama się kulkuje i ma jasno niebieskie kwiaty. Czy nie zmarzla Ci wiosną? Wydaje mi się, że ma nowe przyrosty, ktore zakwitną póznym latem. Sypnęlabym jej dolomitu l podlała florovitem... Skoro nie kwitnie to czegoś jej brakuje, slońce ma, glebę raczej tez dobrą.

Aha i kiedy ją cięlaś?

agniecha973 21:38, 25 lip 2014

Wszystkie dostały dolomitu wiosną i 3 lipca Wszystkie mają takie same warunki, bo rosną na jednej rabacie. Nie zmarzły chyba wiosną, nie zaobserwowałam. Cięłam przepisowo wiosną. Ona ma tylko nowe przyrosty i nowe przyrosty i nowe przyrosty...

Dopiero dziś zdałam sobie sprawę z tego, że lawendy aż tak się różnią kwiatami i wysokością. Cały czas mam pretensje do mojej nn, że mała, a ona ma taka być 35-40 cm. Za to ta nowa po roku jest ze 3 razy taka na szerokość i ze 2 razy na wysokość. Pierwsza ma piękne ciemne grube kwiaty, a ta z ładnym krzaczkiem zapowiada się na delikatne i jasne. Co lepsze?
Madzenka 23:42, 25 lip 2014

agniecha973 napisał(a)
Wszystkie dostały dolomitu wiosną i 3 lipca Wszystkie mają takie same warunki, bo rosną na jednej rabacie. Nie zmarzły chyba wiosną, nie zaobserwowałam. Cięłam przepisowo wiosną. Ona ma tylko nowe przyrosty i nowe przyrosty i nowe przyrosty...

Dopiero dziś zdałam sobie sprawę z tego, że lawendy aż tak się różnią kwiatami i wysokością. Cały czas mam pretensje do mojej nn, że mała, a ona ma taka być 35-40 cm. Za to ta nowa po roku jest ze 3 razy taka na szerokość i ze 2 razy na wysokość. Pierwsza ma piękne ciemne grube kwiaty, a ta z ładnym krzaczkiem zapowiada się na delikatne i jasne. Co lepsze?

I to jest w lawendzie fajne. Widziałaś u Syli dwa pasy z róznych lawend? Oblednie to wygląda.
Ja mam trzy rodzaje, w trzech roznych miejscahc...
Daj jej szansę pewnie za chwile zakwitnie

A ja czekam na rozrost twojej rożanki, piekne odmiany wybrałaś!,