Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:55, 17 paź 2021

Do góry
ajka napisał(a)

Cudne jest to zestawienie. Co jest z przodu? Rozchodniki i berberysy?

Ta rabata wyjątkowo mi się udała. Od paru lat jest niezmienna i ma tzw. całoroczną atrakcyjność.
Z przodu są berberysy Bagatelle z żurawkami. Za nimi okrywowe róże i rozchodniki.
W kwietniu

w maju

w czerwcu

a od lipca jest już pełny skład

sierpień

Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:44, 17 paź 2021

Do góry
Witam,
Otóż zauważyłem ostatnio, że na trawniku jest coraz więcej żółtawych miejsc. Miejsca te występują albo plamkami albo długimi cienkimi paskami. Około 2 tygodnie temu rozsypywałem nawóz jesienny Brenbrug. Dawkowałem go według zaleceń na opakowaniu i z siewnika wiec był równo rozłożony. Zreszta już przed tym były widoczne delikatne plamki o innym odcieniu na trawie ale nie w takim stopniu jak teraz.
Przyglądając się z bliska trawie w tych miejscach widać jak by końcówki trawy nie były równo ucięte i są zażółcone po kilka milimetrów na końcach. Myślałem, też że może tępy nóż w kosiarce ale kosiarka nowa raptem 6 koszeń wykonała na ogródku 220m2. Co do nawodnienia to jest automatyczne i posiadam wbity w ziemie czujnik wilgotności gleby ( Gardena Smart Sensor 2 generacji), który podlewa jedynie jeśli wilgotności gleby zejdzie poniżej 50%. Czy to coś poważnego czy nie obawiać się o to?

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:42, 17 paź 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)

Też lubię berberysy . Bardzo mi się podoba połączenie z rozchodnikami i cisem .

Haniu, a ten Miskant dronning ingrid rośnie jakoś szeroko?

Ten miskant ma 6 lat i jest jednym z najwolniej przyrastających miskantów.
Berberysy są fajne.
zdjęcie z połowy listopada ub.r.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:37, 17 paź 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Pięknie, lubię taką naturalność w ogrodzie

Dla mnie ładniejsza jest jesień, bo jest bujniej niż wiosną . Poza tym uwielbiam czerwień i pochodne tego koloru .
Ogród Basi 20:33, 17 paź 2021

Do góry

Chciałam zrobić więcej zdjęć mojego bałaganu ale padła mi bateria w aparacie.
Ogród Basi 20:29, 17 paź 2021

Do góry

Kilka dni temu dzieliłam brunnery. Zamierzam je posadzić w pobliżu prymulek czyli za obwódką. Ale brunnery straciły całkiem wigor, leżą.

Ogród Basi 20:27, 17 paź 2021

Do góry
U mnie w sobotę i w niedzielę taki był porządeczek na ogródku.
Żeby nie było, nie zawsze jest ładnie.

Sałatka pokrzywowa 20:24, 17 paź 2021

Do góry

Sałatka pokrzywowa 20:22, 17 paź 2021

Do góry

Ptasi gaj 20:22, 17 paź 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Ciekawa jestem,, który to sklep internetowy.

Kilka lat temu zamówiłam na wiosnę w sklepie Futu..Gar...8 szt miskantów Morning Long po 25 zł/szt. Przyszły suche, bez oznak życia.
Zareklamowałam, nie chcieli uwzględnić reklamacji.
Odesłałam im te rośliny na własny koszt i nie mogłam się doczekać zwrotu pieniędzy.
W końcu napisałam maila, że zgłoszę do Urzędu Skarbowego, żeby przeprowadzili u nich kontrolę i wtedy natychmiast pieniądze trafiły na konto.

Od tego czasu wyleczyłam się z zakupów przez internet.

Danka też drzewek nie kupuje przez internet na samym początku człowiek jeszcze ciemny się napalal. Kupiłam sporo właśnie w Futu.. Gard nawet klony Brendy Wine one były małe do metra,ale były to młode sadzonki wiedziałam o tym ale nie taki szmelc jak teraz dostałam. Z Fut.. mam Kaliny watanabe, Kilimandżaro, i jedno proso jakieś tam jeszcze sadzonki. Nie miałam problemów nigdy z internetem.

Zobacz jaki Watanabe i Kilimandżaro kwitnie non stop

A to Brendy wine

A raz dostałam róże które były wymieszane z ziemią w pudełku.

Mnie się wydaje,ze szkółki zatrudniają ludzi niewykwalifikowanych nie mają pojęcia o roślinach. Każą im kopać wysyłać a właściciel nie wie co wysyłają.
Nie mogę nic powiedzieć bo paczka była wzorowo zabezpieczona.napusalam do nich i w opiniach i e-mailem łącznie z fotkami. Więc czekam jutro pracują.
W razie czego jak będą się wymigiwac postrasze ich gdzie pracuje że im wyślę koleżanki na kontrolę. To PolskieOgrody24.pl jest to negatywna reklama.

Więc czekam aż się odezwa. Jeszcze taka możliwość że wezmę syna bo eMa nie i pojadę do nich. Ta szkółka jest za Mińskiem kto z Wawy to wie.
Sałatka pokrzywowa 20:21, 17 paź 2021

Do góry
Tu jakiś zabłąkany w czasie floks zakwitł

Mieczyki z reguły sadziłam za późno, ale te siedzą w ziemi od paru lat, a też opóźnione

Sałatka pokrzywowa 20:18, 17 paź 2021

Do góry
Powiem Wam, że porobiłam sobie trochę w ziemi i od razu mi lepiej. Podoba mi się mój ogród znowu
Dalie kwitną sobie spokojnie, nic nie słyszały o przymrozkach Róże, astry, zawilce, cynie, pierwiosnek, mleczyk, mieczyki, groszki, miks wszystkich pór roku, kolorowo. Wszystko mnie boli, a do sadzenia cebul nawet nie podeszłam. W ziemi siedzą na razie zeszłoroczne (część), nowe czekają. Nie wyrabiam się, klasyka. Tulipany mogą poczekać, im nie szkodzi, gorzej z szachownicami. Porządeczek za to mam

A tu się dzieje nowe

I tu też

Szykuje się miejsce na jadalne róże i inne pachnidła, nareszcie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:17, 17 paź 2021

Do góry
Dobry wieczór, bardzo proszę o pomoc w zaprojektowaniu małego ogródka przy domu szeregowym. Ogród malutki bo razem z tarasem ma 6,9 m szerokości i 11,5 m długości. Chciałabym mieć tu drzewka jakieś nieduże, trawy ozdobne, hortensje, czosnki, berberysy może, jakieś iglaki żeby były zimozielone, rododendrony no i trawnika chociaż kawałek Chciałabym żeby w ogródku cały czas coś się działo ale nie mam pomysłu jak to wszystko rozplanować, ze względu na ten mały metraż. Pomóżcie mi proszę
Ogród z koroną w tle 20:12, 17 paź 2021

Do góry
Buczki będę ścianą jakoś 180 cm wysoką i... mają mi zasłonić widok samochodów stojących na parkingu a przy okazji będzie zielona ściana która zasłoni nam wewnętrzną część ogrodu którą obecnie widać patrząć od drogi....
I wszystko super... ale ... teraz mi znowu będzie tu brakowało zielonego akcentu zimowego... hehehe bo ja tak już mam, że robię coś co mi się wymyśliło.. a potem zamiast poprzestać wskakują kolejne pomysły...
pasowałoby mi tu teraz zasadzić taki rządek sosny Pumilio...
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:06, 17 paź 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wzdycham do różanki
U mnie pomału szykuje się miejsce na kilka jadalnych róż, ale myślę, że to będzie też pachnący kawałek ogrodu, chcę tam posadzić pachnidła nie tylko różane. Skala u mnie oczywiście odpowiednio mniejsza, ale też cieszy
Naprawdę sądziłam, że uda mi się odwiedzić Wasz ogród, z różnych przyczyn nie udało się, ale jak już będzie różanka, to żeby nie wiem co, przyjadę
Ogród z koroną w tle 20:05, 17 paź 2021

Do góry
Historia tych krzaczków, a jest to tawuła Red Flame i Gold Flame jest otóż taka... był to jeden z moich pierwszych zakupów ogrodowych i jak to z takowymi bywa, błąkają się potem po ogrodzie... Red Flame znalazły miejsce za obecnym cisowym żywopłotem z poprzedniego posta - sztuk 4... zachwycają czerwienią na wiosnę z jesienią są jak widać też pieknę
Pozostałych 10 Gold Flame no nie mogły znaleźć długo miejsca w moim orodzie aż w końcu wylądowały tu i jakoś mi się spodobały...

To jest z tyłu domu - po lewej jest trawnik, a po prawej będzie 2kostka brukowa parkingowa a póki co jest parking ale zielony

Miskant - Miscanthus 19:58, 17 paź 2021

Do góry
Proszę o pomoc
Kupiłam z podpisem Miskant Cabaret a wiem na pewno,że to nie to.
Po przejrzeniu 400 zdjęć i przeczytaniu 300 opisów najbardziej mi pasuje Africa, ale pewności nie mam, ewentualnie jeszcze Little Miss albo Ruby Cute.

Niestety nie ma kwiatów - jeszcze mi przyszło na myśl czy to nie rozplenica? Burgundy Bunny
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:51, 17 paź 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Sylwia, ależ piękna, kolorowa, słoneczna, "złota polska jesień" zagościła w Twoim ogrodzie. Pięknie.
Ogród z koroną w tle 19:35, 17 paź 2021

Do góry
Ale miło Was widzieć...
A więc odpowiadając na pytania...
Dlaczego cisy w zmian za rozplenicę (Little Bunny)... a no dlatego, że brakowało mi na tej rabacie zieleni zimową porą... o proszę jaka rozpacz po little bunny...

Poza tym mam taki niecny plan tam z tyłu wykopać tuje (których już prawie nie widać) i obsadzić ta przestrześ trawami najlepiej śmiałkiem. Będzie żywopłocik cisowy, nisko prowadzony, taki płotek się zrobi, za nim Red baron a za nimi śmiałkowa chmurka nad która powiewać będzie trzmielinka. taki plan - zaczęłam poki co od cisa... Dziś dokończyłam obwódkę.. o tu... i faktycznie te kolory powalają...
Spróbuje jutro cyknąć foto z dalszej perspektywy żeby było widać ten "płotek" co to ma się zrobić

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 19:23, 17 paź 2021

Do góry
Mary napisał(a)

W 1998 roku wprowadziliśmy do naszego poprzedniego domu, w zabudowie szeregowej. Przed domem mieliśmy malutki teren, około 7m x 7m. Połowa terenu wyłożona kostką. Na granicy działki w małym kółku z kostki rósł dąb obok skrzynki elektrycznej. Wewnątrz tego terenu, w części niezakostkowanej, rosła brzoza. W pobliżu brzozy znajdowała się studzienka kanalizacyjna. To była na początku malutka brzózka. Było nam szkoda jej wyciąć gdy doprowadzana była kanalizacja.
Około 15 lat później sprzedaliśmy dom. Nowi właściciele wycięli dąb niedługo po zakupieniu działki, a brzozę zostawili. Mój nowy dom jest blisko poprzedniego domu i czasem spotykam nowych właścicieli starego domu.
Twierdzą, że po pewnym czasie od zamieszkania pojawiły się problemy z kanalizacją. Dostali się do studzienki kanalizacyjnej i była ona zatkana. Przyczyną zatkania były korzenie brzozy. Brzoza wrosła w szambo.

Mam więc pewne podejrzenia jak sobie radzi Twoja brzoza. No chyba, że masz idealnie szczelny zbiornik na szambo.

No pewnie, ze mam idealnie szczelny zbiornik . To betonowy monolit, mogłoby go skruszyć tylko ogromne korzenie wielkiego drzewa. A brzoza rośnie z dala od dekielka, przy brzegu zbiornika. Zatem podejrzewam, ze korzenie poszły sobie pod trawnik. No ale trzeba ja usunąć, żeby w przyszłości korzenie nie uszkodziły zbiornika.
Już w tym roku mielismy to zrobić, ale tak ładnie ta brzózka wygladała .

Tak to wyglądało w sierpniu:
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies