Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród prawie romantyczny 23:39, 16 cze 2014

Do góry
Ja tu pisze a Ty w tzw. miedzyczasie takie zdjęcia dodajesz. Piekna szałwia. Oglądałam dzisiaj,nawet nie wiedziałam,ze jest tyle odmian.
A. jeszcze kwestia Twoich powojników. Pisałas u mnie odmianę, ale to chyba nie jest dokładna nazwa, jaki masz kolor?
Pszczelarnia 23:37, 16 cze 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
A to miejsce przeznaczone na kwiaty cięte. Tylko o kwiatach jakoś zapomniałam . Na razie rośnie koper, tytoń, szałwia jednoroczna i (chyba) wieloletnia oraz groszki pachnące. Coś jeszcze dosadzę: kosmosy, astry, jarmuż?

Róże i kwiaty cięte rulez w tym roku. Przynajmniej u nas.
Robię sobie płot pleciony z pędów derenia cośmy go wycięli, mam już większą połowę, tzn. dwie strony i kawałek z czterech. Gdyby w weekend nie lało, byłby już. Za płotkiem są szparagi i rabarbar, a za nimi wielkie róże.
Patrzę na to zdjęcie z doniczkami, trochę ich jeszcze mam i specjalnie nie będę obcinała tych wyższych patyków ze szkieletu płotka, powieszę na nich po prostu nasze doniczki. Ale na łuk leszczynowy na razie nie mam miejsca.
Pszczelarnia 21:00, 16 cze 2014

Do góry
A to miejsce przeznaczone na kwiaty cięte. Tylko o kwiatach jakoś zapomniałam . Na razie rośnie koper, tytoń, szałwia jednoroczna i (chyba) wieloletnia oraz groszki pachnące. Coś jeszcze dosadzę: kosmosy, astry, jarmuż?

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 20:23, 16 cze 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)
Szałwia fajna jest i na plus to, ze szybko się rozrasta, będzie dywanik, jak trza, do róż idealnie pasuje

Irenko - ona mnie zauroczyła. Już bym chciała żeby była rozrośnięta. a do lawendy i róż- miodzio.
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 14:50, 16 cze 2014

Do góry
Szałwia fajna jest i na plus to, ze szybko się rozrasta, będzie dywanik, jak trza, do róż idealnie pasuje
Norweski ogródek... 20:43, 15 cze 2014

Do góry
jeszcze tam są bodziszek, naparstnice, ostróżki ,lawenda, róze, szałwia ,przytacznik....i mnóstwo rumianu
Ogród wśród pól i wiatrów 20:25, 15 cze 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Szałwia szałowa też bym kupiła od razu i ptasie łapki ślicze , razem wyszła piękna rabatka.Miłego czwartku życzę.

piękna rabatka z bukszpanami, trawki dodają lekkości pozdrawiam
Ogród do kwadratu 14:23, 15 cze 2014

Do góry
Pięknie w Twoim ogrodzie. Róże i szałwia zachwycają Pozdrawiam z chłodnego i deszczowego dzisiaj Jurajskiego
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 11:24, 15 cze 2014

Do góry
Kasik napisał(a)

Dzięki bardzo.
U Finki widziałam - ma ją w sprzedaży na stronie. Poszukam u siebie, może dostanę.
Do traw na razie podchodzę jak do jeża. Mam od tego roku trzy rozplenice. Nie wiem dlaczego, ale coś mnie powstrzymuje. Wiem, że to dziwne, tym bardziej, ze na ogrodowisku one są bardzo powszechne.

Pomalutku i ja dorosnę. Teraz szałwia, bo mnie zauroczyła.

Mialm taki sam stosunek do traw jak Ty dwa lata temu... Do czasu gdy zobaczyłam jak ogród wygląda z trawami zimą... W sezonie wiele roslin zdobi ogród, ale zimą tylko zimozielone i trawy. Kupuj koniecznie carexy. Rozplenice są piekne ale póżno startują wiosną, dlatego lubię carexy bo są albo zimozielone, albo takie ktore wystraczy wyczesać po zimie a nie golic na łyso
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 10:12, 15 cze 2014

Do góry
Lena napisał(a)
Sebek witaj
Fotki piękne a mnie urzekła szałwia z przywrotnikiem - to połączenie zawsze sie sprawdza
Apropo grawitacji...też miałam podobnie..polazłam na stryszek pewnego budynku w poszukiwaniu skarbów do ogrodu ..i runęłam w połowie w dół...no bywa
Pozdrawiam cię niedzielnie

Chyba nie były Ci dane te skarby
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 09:50, 15 cze 2014

Do góry
Sebek witaj
Fotki piękne a mnie urzekła szałwia z przywrotnikiem - to połączenie zawsze sie sprawdza
Apropo grawitacji...też miałam podobnie..polazłam na stryszek pewnego budynku w poszukiwaniu skarbów do ogrodu ..i runęłam w połowie w dół...no bywa
Pozdrawiam cię niedzielnie
Zakątek z fioletową ławeczką 00:18, 15 cze 2014

Do góry
Troszkę kolorów w moim zakątku
wiesiołek szałwia

tojeść szałwia

pomidorek koktajlowy

liatra i naparstnice hortensja

hosty zaczynają kwitnąć

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 23:47, 14 cze 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
KAsiu polecam szałwię deep blue sensation, jest niska i bardzo obficie kiwtnie, nie pokłada się. Dziewczyny zamwiały u Finki ale chyba jej już nie ma. Zatsanow się jednak czy nie lepiej byłoby posadzić trawy aby zimą na tych rabatch nie było łyso. Np carex frosted curs lub amazon mist (mają szaro-niebieski odcień) lub carex ice dance lub kostrzewe siną?

Dzięki bardzo.
U Finki widziałam - ma ją w sprzedaży na stronie. Poszukam u siebie, może dostanę.
Do traw na razie podchodzę jak do jeża. Mam od tego roku trzy rozplenice. Nie wiem dlaczego, ale coś mnie powstrzymuje. Wiem, że to dziwne, tym bardziej, ze na ogrodowisku one są bardzo powszechne.

Pomalutku i ja dorosnę. Teraz szałwia, bo mnie zauroczyła.

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 23:13, 14 cze 2014

Do góry
anna_g napisał(a)
Dwuseteczka Gratuluję

Myslę, że szałwia mogłaby być Są różne kolory - fiolet, róż, biały... Albo jakiś niski przetacznik niebieski... Albo możesz dosadzić jednoroczne zanim nie zdecydujesz co najlepiej

dzięki Aneczko.
Myślę o szałwii, jestem nią ostatnio zachwycona. Jednorocznych mam całą masę i ręce od konewki już mi się do ziemi wyciągają
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 23:08, 14 cze 2014

Do góry
Dwuseteczka Gratuluję

Myslę, że szałwia mogłaby być Są różne kolory - fiolet, róż, biały... Albo jakiś niski przetacznik niebieski... Albo możesz dosadzić jednoroczne zanim nie zdecydujesz co najlepiej
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 23:00, 14 cze 2014

Do góry

Szałwia - róże i lawenda?

Nie mam zdjęcia pełnej rabatki- zrobię jutro i wstawie. Ale róże sa tylko w kolorach różu i fioletów. połączone z lawenda. Myślę, że szałwia by wypełniła te puste miejsca.

Ogród do kwadratu 22:49, 14 cze 2014

Do góry
Aguś to róziowe za szałwią cio to ? … róziowa szałwia? … pięknie u Ciebie … kolorowo

Ogród Magdalenka 22:47, 14 cze 2014

Do góry
stychaz napisał(a)
Ach ta stipa Madzia, myślałam, że hebe już przekwitło ale jak kilka razy podlałam tak mocniej, to widzę, że zbiera się w sobie i na szczycie kwiatostanów są nowe pąki

Macham.

U mnie przekwitły już … może coś wypuszczą , bo podlałam florovitem do kwitnących … mało mam kwiatków … szałwia mi zakwitła tak malutka co kupowałyśmy w necie …. ale ma max 10 cm i jej nie widać …

Macham
MIKRO ogród 2.0 - czyli szewc bez butów chodzi 19:00, 14 cze 2014

Do góry
Możecie się zdziwić, ale lista ,,chciejstw" jest dość krótka... czekam na pomysły

1. Grujecznik szczepiony x1

2. Powojnik – niebieski (towarzystwo dla róż)
3. Powojnik – różowy
4. Powojnik (jakiś jeszcze )
5. Akebia pięciolistkowa

6. Lawenda
7. Kocimiętka/szałwia (odstraszacze mrówek i komarów?)

8. Rodgersja
9. Przywrotnik
10. Bergenia (?)
11. Macierzanka
12. Może Cis ‘Fastigiata Robusta’ zamiast 3 grabów (albo ,Fastigiata Aurea’ – żółty, nie wiem który lepszy)
Mój mały skrawek ziemi 18:37, 14 cze 2014

Do góry
Dzisiejsze zdjęcia
Hortka nazwy nie znam

Szałwia omszona, takie nasionka kupowałam

Różyczki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies