Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród śródziemnomorski w fazie projektowania

Ogród śródziemnomorski w fazie projektowania

Hortensja 19:05, 17 lip 2014

jula81 napisał(a)
Nie zgadzam się do końca z LadyR- wrzosy i bukszpany bardzo dobrze idą w parze .W wielu projektach Danusia stosuje połączenie bukszpanu z lawendą i wygląda to uroczo. Możesz zobaczyć ogród Ani gdzie dużą rolę w projektowaniu miała właśnie Danusia:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/667-ania-z-zielonego-wzgorza?page=84

o faktycznie, nie zagryzły się. i szałwia jak pieknie kwitnie na fioletowo

jula81 napisał(a)
Mimo to liczę że uda Ci się w całości założyć ogród śródziemnomorski - jak najbardziej!Tylko nie wybijaj się z celu jaki założyłaś sobie.
A tragedią będzie jeśli zrobisz w swoim ogrodzie misz-masz.

misz masz to ja mam na razie w głowie,mam nadzieję, że nie przeniesie się to na ogródek
jula81 19:39, 17 lip 2014

Jaka to ściana ? Południowa? Z tego co widzę dużo cienia pod tujami

Trzeba pamiętać że nie każda roślina lubi cień.Dobierzesz odpowiednie
A może kamień nierównomiernie rozłożony a pomiędzy np. Irga pozioma - Cotoneaster horizontalis dla kontrastu

jula81 20:50, 17 lip 2014

Zrób jeszcze zdjęcie strony południowo -zachodniej Chyba że jest a ja nie widzę.
AgnieszkaW 06:41, 18 lip 2014

Witaj, bukszpan z lawendą jak najbardziej tak, bo podobny odczyn gleby lubią, ale bukszpan z wrzosami niekoniecznie, bo to różne odczyny gleby. Do ogrodu śródziemnomorskiego pasuje w polskim klimacie np. lawenda, santolina, bukszpan, macierzanki, przetacznik siwy, jucca, z drzew liściastych może być np. grusza wierzbolistna i jeszcze wiele, wiele innych. Pozdrawiam
Toszka 17:13, 18 lip 2014

Dodam, ze warunkiem jest zasadowa gleba, bo taką preferują rośliny z "zestawu śródziemnomorskiego".
Dołożę do zestawu Agnieszki Perovskię, rozchodniki i element charakterystyczny dla tych klimatów - strzeliste, wąskie cyprysy, które można zastąpić wąskimi cisami np. Chudy czy Wojtek
LadyR 22:39, 18 lip 2014

Pisząc, że wrzosy i bukszpany nie idą w parze nie miałam na myśli wyglądu, wiem, że się je łączy tylko wymagania. Bukszpan lubi zasadowe podłoże w kwaśnym może chorować.
Toszka 00:20, 19 lip 2014

Bukszpan lubi lekko kwaśne, a cis zasadowe
LadyR 07:50, 19 lip 2014

http://tabaza.info/modules.php?name=Tabaza&file=index&op=Szczegolowo&tid=114

Na pewno nie lekko kwaśna. Jest dosyć wytrzymały dlatego prawie wszędzie da radę, a co lubi to inna sprawa.
jula81 08:30, 19 lip 2014

Bukszpany mają niezbyt duże wymagania glebowe. Mogą rosnąć na przeciętnych glebach, w tym wapiennych. Dobrze rosną w słońcu- wtedy ładnie się zagęszczają.Ale dobrze się rozwijają również w cieniu.
Tylko należy się zastanowić czy nadaje się do ogrodu śródziemnomorskiego
Hortensja 09:11, 19 lip 2014

dzięki dziewczyny, będę się zastanawiać co z czym pasuje wyrywając do końca chawsty na skarpie. byłam wczoraj ogladać palisadki i mam problem bo nie ma zadnej w odcieniu naszego muru kamiennego. chyba tez bedziemy musieli zrobic ja z kamienia. tylko to juz większe przedsięwzięcie