Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

April podbija las... 07:43, 09 kwi 2022

Do góry
Juzia napisał(a)
Ty chcesz irysków, a ja chcę ciemierniki
Tak postanowiłam.
Tzn spróbuję je mieć, bo może one nie będą chciały...

A brachytricha u ciebie dużo ma słońca???
Masz jakieś foto z lata? Bo coś u Ciebie nie kojarzę ich...

Juzia, zatem nic nam nie pozostaje jak poddać się tej presji chcenia Tyle że ty ciemierniki możesz nabyć teraz. Są jeszcze w marketach, dwa dni temu dokupiłam kolejnego. Natomiast ja muszę sobie jakąś przypominajkę w kalendarzu zrobić, żeby jesienią nie przegapić.
Jeżeli ja, w kwaśnym lesie mogę mieć ciemierniki to nie wiem czemu nie chciałyby być u ciebie.
Gdzieś im przyjemne mniejsce wynajdziesz.
Brachytricha u mnie zarówno na słońcu, jak i w półcieniu. Nawet nie wiem czy w półcieniu nie ładniejsza. Inna sprawa że na słońcu są fatalne warunki glebowe i podsycha.
Na słońcu jest w głębi rabaty i robi jako tło. Właściwie dobrze ją widać dopiero w sierpniu i wrześniu. Tutaj za prosami

Słoneczny Ogród 07:18, 09 kwi 2022

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Kolejne ogrodowe zakupy
Tak jak zaplanowałam drzewa i krzewy

Grujecznik a pendule mam i ja
Przebiśniegów to tak pozytywnie Ci zazdroszczę
Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 00:55, 09 kwi 2022

Do góry
Znalazlam to zdjecie w poprzednim watku

I to tez znalazlam

z hostami
z wietlicami i ciemiernikami
z innymi hostami
z choiną i trawami
z czosnkami

I mialam juz koncepcje, ze swoje paprocie posadze z zurawkami...Wlasnie sie wszystko rozwalilo

Cudnie tu jest
W ogródku emerytki 00:49, 09 kwi 2022

Do góry
To jak już się chwalę, to w rozchodnikach mam takie cudeńko
To jakaś odmiana jednorocznej stokłosy, jest bardzo plenna i nie wiem skąd ją przywiało.
Ma jedną wadę, trzeba ją podpierać, ale i tak ją lubię.

W ogródku emerytki 00:24, 09 kwi 2022

Do góry
Kasiek napisał(a)

Dziekuje

Proszę bardzo

Wstawiam kilka zdjęć poglądowych.
Tu jeszcze mało efektowna i parę dni później.

Tak po ulewnym deszczu, który jej nie zaszkodził, bo szybko wyschła.

I tu, gdzie czaruje

W ogródku emerytki 00:08, 09 kwi 2022

Do góry
gogo napisał(a)

Dzięki, ta kompozycja wyszła mi przypadkiem, bo nie jestem zbyt dobra w tej sztuce /choć się staram/.
Szukaj, myślę, że kupisz bez problemu.

Oj, skleroza, przecież mam tę trawkę w jeszcze jednym miejscu, choć tu rośnie słabiej /a ziemię ma lepszą/.

Dziekuje
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 00:02, 09 kwi 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Lotos jedyny obecnie

Widze ze wypuszcza juz drugiego liscia, jest dobrze. Pokaz mi prosze miejsca starcia pozostalych nasion.
Przeczytalas linka u mnie o lotosach i ich zywotnosci? Znalazlam tez inne informacje, jutro wkleje.
Rozmawialam z wlascicielem farmy; nasiona nie wykielkuja wtedy, gdy byly zle przechowywane, np gdy zmarzly. Ale... nie tracmy nadziei. Jeden z moich lotosow, tez jest taki opozniony
W ogródku emerytki 00:00, 09 kwi 2022

Do góry
Dragonka napisał(a)
No nie Grażynko,pudło Werbena się na mnie w tym roku obraziła ku mojej rozpaczy- coś jest nie tak, ale nie wiem co Nasiona te same co w zeszłym roku, mają nadal termin ważności i nic mi nie wzeszło, mimo dwukrotnego siewu. Podejrzewam, że brak słońca- u mnie była to wyjątkowo pochmurna zima, śniegu cąły czas było dużo, nie jak w mieście obok..niby kilka km tylko a jakby dwa światy. Ona lubi słońce żeby wzejść, to moje spostrzeżenia, a naprawdę było go wyjątkowo mało w tym roku do tej pory. W zeszłym roku od lutego już było słońce- sprawdzałam zapiski

Co zaś się tyczy bordowej rozplenicy- to niestety, ale mają rację źródła podające, że nie jest możliwe wyhodowanie jej z nasion bo są jałowe- to prawda, buuuu. Ale spróbuję znowu kupić, bo u mnie była tania, tylko 12,50 za doniczkę c1-c2 a sadzonka pokaźna, i podzielę i przechowam przez zimę. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Mam dla Ciebie takie coś, zgaduj

Ot, widzisz, i mnie dopadła skleroza i sobie nie przypomnę, bo gdzieś zapisałam i nie pamiętam gdzie
I nie rozpoznaję co to, ale siewki są przepiękne, no, ewidentnie masz rękę do wysiewów
I już się na nie cieszę
Werbeną się nie przejmuj, zdarza się, miałam dużą sadzonkę i mam nadzieję, że coś mi się wysiało.
Co do trawy, to szkoda, że nie da się jej wysiewać
Oczywiście jestem zainteresowana ładnymi i tanimi jej sadzonkami, jeśli sama takich nie znajdę, to się umówimy na kupno na priv.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 23:53, 08 kwi 2022

Do góry
Judith napisał(a)

Judith, a te chodnikowe płytki sprawdzają Ci się? Jesteś zadowolona? Mam (od dłuższego czasu) plan na ścieżkę wokół domu z nich, ale jakoś nie mogę dojść sama ze sobą do zgody czy to dobry pomysł. Kasia-Mrokasia też ma chodnikowe i od czasu, kiedy je u Niej zobaczyłam to dumam nad tematem, chyba trzeci rok już będzie Nie podobają mi się szczególnie no ale to jest wersja budżetowa i cały czas myślę, że i tak dużo lepsza niż wydeptana trawa na stałych trasach. Ciekawa jestem Twojego zdania
W samym słońcu 22:41, 08 kwi 2022

Do góry
sarenka napisał(a)
Udało mi się ostatniego złapać. Jeszcze jutro pójdę. Nie jest to kolor jaki chciałam ale i tak ma śliczne kwiaty

A mi sie właśnie kolor podoba
Ogrodowe marzenie Mrokasi 22:05, 08 kwi 2022

Do góry
mrokasia napisał(a)
Ciemiernikami jestem zachwycona

Ciemierniki na suplach jadą??? Zachwycam się i ja
Mrokasiu, kiedyś pisałaś chyba o swoim Sango Kaku, że po zimie go mocno ubyło. Jaki był c.d.? Przybyło go po tym ubyciu?

Nasz przydomowy ogródek 21:41, 08 kwi 2022

Do góry
Hiacyntowy wysyp się zaczyna.

Nasz przydomowy ogródek 21:38, 08 kwi 2022

Do góry
Ewo dziękuję. Jak wcześniej pisałem sianie kompostu tylko na specjalne okazje.

Haniu zdrowie jest wyznacznikiem wszelkich planów i ewentualnych powodzeń.

Uwaga! Forsycja zakwitła - a co to oznacza? Że trzeba ciąć róże. No i to zrobiłem.

Róże przycięte i rabatka przekopana.

W moim małym ogródeczku II 21:28, 08 kwi 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Wiola nie mów nawet, bo nasadziłam w ubiegłym roku w łąkę pełno i na razie ich nie widzę
Powinno być je już dobrze widać, u mnie czosnki mają liście około 20cm.

W moim małym ogródeczku II 21:22, 08 kwi 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Dorotko to mit, że nornice nie żrą cebul czosnków.Mi załatwiły je na 2 rabatach.To naprawdę cwaniary Ci się trafiły, że wlaziły od góry, wrr !
Byłam przekonana, że nornice nie jedzą czosnków. Mam ich sporo i ładnie mi się rozrastają, nie zauważyłam, żeby ich ubywało. W dzisiejszych czasach człowiek niczego nie może być pewien.

Wiosna się rozkręca

W moim małym ogródeczku II 21:18, 08 kwi 2022

Do góry
Dorota321 napisał(a)
Podobno czosnków nornice nie ruszają, może to dobry pomysł, żeby je sadzić razem. Kiedyś też sadziłam tulipany do donic przemysłowych i zakopywałam w ziemię, niestety te moje nornice są jakieś bardzo cwane. Wchodziły do donicy górą i też wyżerały do czysta cebulki.

Można się załamać, u mnie potrafiły wyżreć dno nawet w takich nie zakopanych do ziemi tylko stojących luzem. Podnoszę donicę, a tam nie ma dna i dziury po cebulach. U mojej mamy też właziły górą.
W moim małym ogródeczku II 21:17, 08 kwi 2022

Do góry
Rumianka napisał(a)
Doris, bukszpany pielęgnowałam przez wiele lat, a przyszła ćma bukszpanowa i wykończyła mi większość...Nie skutkowały opryski, lub na bardzo krótko...W ubiegłym roku ćma dokończyła dzieła i teraz zostały suche badyle, które przycięłam przy ziemi...Słabą mam nadzieję, że odrosną...Oby Twoje trzymały się zdrowo, bo masz je piękne...
Dziękuję mam nadzieję że je obronię przed tą żarłoczną ćmą. U nas pryskamy Dursbanem, to bardzo toksyczny oprysk. Na razie skutkuje, ale jest uciążliwy, bo bardzo śmierdzący i toksyczny. W lecie przed opryskiem informujemy sąsiadów, że wieczorem będziemy pryskać i żeby pamiętali o zamknięciu okien.

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 20:27, 08 kwi 2022

Do góry
To te białe niepozorne kwiatuszki mnie zawołały, żebym w końcu do tego ogrodu weszła i coś porobiła

w sumie to nie wiem, jak to możliwe, że dopiero w tym roku się u mnie pojawiły. Wiosna bez krokusów?

Niestety pogoda na razie odstrasza :/ więc jedyne co można robić, to... zakupy!!

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 19:58, 08 kwi 2022

Do góry
Pogoda zmieniła sie nagle, a niespodziewanie . Przestało padac, wiatr ucichł zupełnie. Zatem robota prawie skończona . Prawie, bo jeszcze zraszacz trzeba przesunąć, małżonek sie zadeklarował, ze zrobi to jutro . Róże są, ale niewidzialne .

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 19:51, 08 kwi 2022

Do góry
Pozdrawiam, Krysia!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies