Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

W Kruklandii 13:41, 07 kwi 2022

Do góry
Juzia napisał(a)
W przebłyskach latałam do ogrodu...
bo przecież obiecałam

Takie pustki...

To ujęcie jest piękne. Na dobrą sprawę mogłoby tam już niewiele być a i tak dobrze wygląda.
Ja iryski żyłkowane planuję na jesieni (od kilku lat ) Dla krokusów mam za ciemno. Ciekawe czemu się nie udały irysy. Może kłącza "wadliwe".
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:32, 07 kwi 2022

Do góry
polinka napisał(a)

Agatko, to drugie cięcie powoduje, że s.jesienna jest zielona przez całą jesień i zimę.

Tak u mnie wygląda w połowie lipca.

Nie mogę odnaleźć zdjęć z września ale bardzo szybko się regeneruje po cięciu i się zieleni.
Tutaj koniec października.

I grudzień.

Czyli na początku lipca można ciąć. Wypróbuję ten sposób
Ptasi gaj 13:29, 07 kwi 2022

Do góry
Rybki rześkie jest dosyć ciepło ok 17 stopni, ale mokro. Nie da się grzebać w ziemi.

Hortensja pnąca ma bardzo dużo pąków zielonych. Z tyłu tuje szmaragdy po wyginane od sniegu

Bardzo ucierpiały kwiatki wiosenne śnieg mokry przyklepał i połamał nie ma co pokazywać

Bardzo ładna róża kupiona jesienią 2 szt

Zieleń, drewno i antracyt 13:20, 07 kwi 2022

Do góry
Chciałam zrobić zdjęcie budzącej się do życia glediczja, ale na najbardziej zaawansowanej gałązce zastałam oderwane wszystkie pączki Ciekawe co się stało, czy to wróble oskubały czy zmarzły i odpadły od gałązki?

Widać "łany" niebieskości na różance?Za chwilę dołączy do nich szafirkowa wstążka na grabowej Ja im liści nie wycinam, podobają mi się takie potargane.

Więcej zdjęć nie dałam rady zrobić...bardzo, ale to bardzo nie lubię takiego wiatru w ogrodzie.
Ptasi gaj 13:16, 07 kwi 2022

Do góry
Śnieg zszedł już nie ma śladu mam przez ten śnieg straty.
Folia się połamał i rośliny w nim. Zaćmiło mnie i nie poszłam zmiesc śniegu z foliaka. Miałam w nim różne kwiatki i piwonie drzewiaste które zostały połamane.

Cyprysy i jałowce nie wróciły do swojego wyglądu

Jest bardzo mokro jadąc woda stoi na polach łąkach, płynie rowami stan podwyzszony.

Zieleń, drewno i antracyt 13:01, 07 kwi 2022

Do góry
Czy u Was też tak znowu wieje? Co z nieba spadło to już wyschło.
Wyniosłam dzisiaj część dalii do szklarni, liczę, że im to nie zaszkodzi. Chciałam tam przenieść jeszcze szałwie, ale poczekam aż wiać przestanie, bo po drodze mogą się połamać. Szkoda by było, bo kwitnąć zaczynają
Trochę ogrodowych radości, lekko nieostrych, ale bujają się strasznie.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:46, 07 kwi 2022

Do góry
Lotos jedyny obecnie
Zakładanie trawnika - jak zrobić to porządnie 12:44, 07 kwi 2022

Do góry
Tak to mniej więcej wygląda na dzień dzisiejszy:

na pierwszym zdjęciu zaczyna się "najgorsza" ziemia, mam zamiar zebrać trochę i właśnie dodać piasku i wymieszać czy wystarczy posypać ziemią orną, tam będzie najwyżej(od tamtąd zaczynają się spadki)
na drugim zdjęciu widać resztę ziemii która była troche wzruszona i zasypuje ją piaskiem z 5-7 cm na to będzie gdzieś drugie tyle ziemi ornej przesianej (wierzchniej)pytanie czy jakoś to "przegrzebać" i kiedy, czy po prostu nawieźć.

Na ostatnim zdjęciu widać kupki tego humusu co mam go rozgarnąć, tam w zasadzie pod spodem jest trochę piaszczystej gleby, a ziemia którą nawiozłem jest nie przesiana, ale to sobie wygrabię.

Może ktoś ma jakieś cenne rady dla mnie, pozdrawiam.
April podbija las... 12:15, 07 kwi 2022

Do góry
April napisał(a)

Mirka, dzięki
Ja poprzednie bożykwiaty kupowałam stacjonarnie. Mam białe. Niestety chyba muszę przesadzić bo tam gdzie są, wcale się nie rozrastają. A nawet jedna kępa znikła. Ciekawe co robię źle.
A jakie masz doświadczenia ze swoimi? Pokażesz, please

Najpierw posadziłam na stanowisku słonecznym, ciągle więdły mimo że miały wilgoć, w następnym roku przesadziłam pod iglaka, są w cieniu prawie cały dzień ale znow muszę pilnować żeby miały mokro.
One są wrażliwe na upał i susze. Muszą mieć cień i zimne nogi w/g mnie.
Też się nie rozrosły a tak jak u Ciebie wręcz zmniejszyły kępę. Mam typowy kolor, różowo fioletowy, jakoś taki Zobaczę czy w tym roku po przesadzeniu będą silniejsze, ale to roślinka która mnie trochę zawiodła, żeby dobrze się czuła musi być schowana przed moim wzrokiem, a chciałam ją mieć na widoku
takie mam tu jeszcze na słońcu, z tego miejsca ją zabrałam.
wydaje się że jest w cieniu innych roślin, ale ta rabata jest patelnią, więc tu jest gorąco

Kiedy, jak i czym pryskać.... 11:53, 07 kwi 2022

Do góry
Dzień dobry,
chciałam podpytać o oprysk miedzianem, głownie na laurowiśnię. Chciałam to zrobić w marcu ale pogoda szalała.
Czy w kwietniu nie będzie za późno?
Wg opisu powinno byc pochmurno, bezwietrznie i +6C
takie warunki ciężko utrafić

Zastanawiam się czy w najbliższy wtorek nie zrobić oprysku, poźniej przez co najmniej 6dni powinno nie schodzić w nocy poniżej +6C, dopiero w kolejnym tygodniu znów deszcz i w nocy +1C
jeśli czekać na temperatury powyżej +6C w nocy to dopiero w połowie maja takie się zapowiadają...
czy może nie powinnam patrzeć na temperatury w nocy a tylko na temperatury w dzień?

bede wdzięczna za radę,
pozdrawiam
Dwa ogrody 11:49, 07 kwi 2022

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

ranniki

Ależ się tobie wysiało. Tylko pozazdrościć.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:47, 07 kwi 2022

Do góry
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:42, 07 kwi 2022

Do góry
Milka napisał(a)

Tak Ewa. 3 lata już w gruncie i chyba tylko raz rzuciłam na nią gałązki świerkowe. Przeżyła już mrozy -20.Wolno rośnie, ale żyje no i jest zimozielona.

Kamelie mnie bardzo kuszą, ale zawsze obawiałam się właśnie ich przemarzania na zimę. Skoro dają radę przy -20'C, to może spróbuję.

Piękne nasz sasanki. U mnie jeszcze ich nie ma. Pewnie za 2 tygodnie się pojawią.
Za drzwiami do ogrodu... 11:38, 07 kwi 2022

Do góry
anpi napisał(a)

Ale pięknie masz w tym tunelu
Trochę podsypało Ci śniegiem. Teraz masz już pewnie piękną pogodę.
Jak z niczego stworzyć przytulny zakątek 11:22, 07 kwi 2022

Do góry
aciaz1000 napisał(a)
Wygląda na to że się gdzieś pomieszały nasionka u producenta.

2 pokrzywy mi wyrosły, reszta siewek chyba będzie ok

Tutaj przepikowana pokzywa haha:

a tutaj druga jeszcze z pozostałymi siewkami:

Miałam jeszcze nadzieję że to jednak werbena, ale trzeba wyrzucić

Faktycznie wygląda jak pokrzywa czyli to nie wszystkie nasionka są złe? Myślałam, że cała paczka była pokrzywy.
Jak z niczego stworzyć przytulny zakątek 11:13, 07 kwi 2022

Do góry
Wygląda na to że się gdzieś pomieszały nasionka u producenta.

2 pokrzywy mi wyrosły, reszta siewek chyba będzie ok

Tutaj przepikowana pokzywa haha:

a tutaj druga jeszcze z pozostałymi siewkami:

Miałam jeszcze nadzieję że to jednak werbena, ale trzeba wyrzucić
Ciemiernik - Helleborus 11:07, 07 kwi 2022

Do góry

1 kwietnia 2022

7 kwietnia 2022. Na zewnętrznych płatkach pojawiły się muśnięcia różu.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 10:11, 07 kwi 2022

Do góry
Judith napisał(a)
Byłam na szybkim obchodzie i widzę, że tę różę com ją wczoraj wsadziła mus przesadzić... Nie zgra mi się z kolejnymi dwoma do posadzenia przy drugim boku tarasu... Ale jak ją przesunę, to odległość będzie inna niż odległości pomiędzy różami, które już rosną przy tarasie... Hmmmm, co robić...?!

EDIT: No dobra, chyba wymyśliłam. Zielone - taki był zamiar (kanciasto), ale to za blisko tarasu. Czerwone chyba nie będzie źle, w narożnik pójdzie rozplenica...

Moim zdaniem czerwone gwiazdki są ok
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 09:59, 07 kwi 2022

Do góry
Byłam na szybkim obchodzie i widzę, że tę różę com ją wczoraj wsadziła mus przesadzić... Nie zgra mi się z kolejnymi dwoma do posadzenia przy drugim boku tarasu... Ale jak ją przesunę, to odległość będzie inna niż odległości pomiędzy różami, które już rosną przy tarasie... Hmmmm, co robić...?!

EDIT: No dobra, chyba wymyśliłam. Zielone - taki był zamiar (kanciasto), ale to za blisko tarasu. Czerwone chyba nie będzie źle, w narożnik pójdzie rozplenica...
Malutki pod lasem 09:51, 07 kwi 2022

Do góry
Wyciągnęłam wczoraj rower, byłam bardzo psychicznie zmęczona. Nie był to co prawda pierwszy raz w tym roku, ale pierwszy przy w miarę przyzwoitej temperaturze Cudownie sobie pojeździłam w samotności

A w ogrodzie nuda... Świdośliwa 'Robin Hill' szykuje się do kwitnienia, bardzo ją lubię Ciemierniki też dają radę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies