Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 06:59, 25 kwi 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Czy wszystkie tulipany wysadzasz z ziemi aby odpoczely?
Tyle tego masz Danusiu, ze trzeba miec sztab ludzi aby wszystkiemu podolac.

Pozdrawiam

Co roku dosadzam nowe tulipany.
Nie wsadzam do gruntu. Te wanny w większości są zeszłoroczne i w 80% kwitną ponownie.
Te tulipany z donic kiedyś wysypię na łąkę kwietną z tulipanami
Widziałam taką w Niemczech kilka lat temu. Wspaniale to wyglądało, wszystkie kolory tęczy wyrastające wśród traw.

Takie efekt mniej więcej:

Szkółkę z topiarami pielą chłopaki dziabaczkami, a resztę (czyli rabaty) ja sama Wczoraj miałam dobry dzień, udało się sporo zrobić. Mam nawadnianie więc chwasty dobrze wychodzą podczas pielenia. Aby się ogarnąć teraz, żeby chwasty nie zdążyły się wysiać.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 06:52, 25 kwi 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Juz wiem to ostrozen łakowy atropurpurea tylko gdzie taki sprzedaja.

U nas będzie w sprzedaży, zamierzam również produkować niektóre, fajne rośliny.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:17, 24 kwi 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wszystkie tulipany piekne, ale te wg mnie najladnjejsze lubie taki gatunek bardzo dostojny jak sie nazywaja. Czy wszytkie tulipany wysadzasz z ziemi aby odpoczely?
Tyle tego masz Danusiu, ze trzeba miec sztab ludzi aby wszystkiemu podolac.

Ogladajac z poprzednich lat (2014) miesiecznik "zielen to życie" z pazdziernika napotkalam na Twoj artykul o bukszpanach i fotka w nim zamieszczona umnieściłam na moim watku.
Prosze Danusiu czy moglabys zobaczyc na moj watek chcialam sie dowiedziec jak nazywaja sie te bordowe czerwone kwiaty w trawie. Bardzo kontrastowe i podobaja mi sie.

Widze prerie jeszcze te brzozy i konie trawy suche preriowe pomysl w dziesiatke trzeba zrealizowac jak jest miejsce.

Pozdrawiam
Świerk serbski problem z barwą igieł zamkn., 17:17, 24 kwi 2019

Do góry
Zamieść ten post tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/3376-swierk-choroby-i-szkodniki

mamy już dwa wątki na temat chorób i szkodników świerków
Świerk - choroby i szkodniki świerków połączony 17:15, 24 kwi 2019

Do góry
Wątek jest zdublowany, większy wątek znajduje się tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/3376-swierk-choroby-i-szkodniki

ten zamykam.
Ogrodowo zakręcona. 17:07, 24 kwi 2019

Do góry
Moim zdaniem cisy podsychają po zimie, na pewno wiał mroźny wiatr. U mnie ponad 80 % cisów sadzonych jesienią z gołym korzeniem z Rybnika - padło. Są suche jak wióry, stąd, albo egz. słabe, przetrzymane bez ziemi (tego nie wiem) za długo, albo zima je załatwiła. Moje sadzone w kompost.

Wniosek:
cisy z gołym korzeniem zdecydowanie sadzić wiosną.

Nic im nie rób poza podlewaniem, ale nie za dużo, nie zalewaj, bo znowu zgniją i czekaj. Co przeżyje to przezyje, a co suche - wywal.
Ja tak samo zrobię.

Na przyszłość posadzę ukorzenione po 15 zł, a nie badziewie po 3.50.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:33, 24 kwi 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tak, fajnie to wygląda, moim zdaniem dodaj więcej azalii, żeby wypełniły puste miejsca. Żurawki palace Purple to najstarsza odmiana, zamień na ładniejsze.
Funkie daj niebieskie, nie zielone. Same niebieskie.

Berberysów nie rób na przemian pstrokato, tylko jedna odmiana. 5 szt.

O ten taras chodzi właśnie
Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:39, 24 kwi 2019

Do góry
Dalej podlewać i czekać aż się ociepli. To wszystko.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:30, 24 kwi 2019

Do góry
Maglime napisał(a)
Za radą Marcin89 sięgnęłam po kredki. Poradzcie czy taka rabata 8m×1,2m na lekkiej skarpie jest sensowna jeśli chodzi o rodzaj i rozmieszczenie roślin.

1 - trzmielina emerald gold
2 - azalie
3 - turzyce
4 - zurawki Palace Purple
5 - funkie
6 - iglak w formie małej kuli
7 - berberys tiny gold
8 - berberys bagatele

Tak, fajnie to wygląda, moim zdaniem dodaj więcej azalii, żeby wypełniły puste miejsca. Żurawki palace Purple to najstarsza odmiana, zamień na ładniejsze.
Funkie daj niebieskie, nie zielone. Same niebieskie.

Berberysów nie rób na przemian pstrokato, tylko jedna odmiana. 5 szt.
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 09:28, 24 kwi 2019

Do góry
Posadziłam w pełnym słońcu na wietrznym stanowisku. Przekonam się czy przypala. Moim zdaniem grujecznik musi mieć wilgoci pod dostatkiem w glebie i nie będzie przypalany. Oczywiście moje obserwacje opiszę pod koniec lata.

Oto one, 6 szt.

Świerk serbski - Picea omorika 23:35, 23 kwi 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jeśli będzie siatka, to panele są niepotrzebne, zaszkodzą roślinom bardziej niż same rośliny bo będą się ogałacały od paneli. Proponuję oprócz siatki nie robić nic.

Danusiu, bardzo dziękuję za cenną radę. Rzeczywiście,to ma sens.
Tylko jak zapewnić sobie trochę intymnosci? Wychodzac na taras mam przed sobą taras sąsiadów.
Cena świerków o wysokości 1.80-2.00 niestety nie do "przelkniecia" jak dla mnie. Panele szkodzą roslinom.
Czy istnieje inny sposob na osłonę?
Będę bardzo wdzięczna za każdy pomysł.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:20, 23 kwi 2019

Do góry
paradas napisał(a)
Jakie nawozy Pani stosuje do bukszpanów że są takie ładne, zadbane? Pieskie urocze

Angielski nawóz do bukszpanów z alg firmy Burgon&Ball.
Chwasty w trawniku 22:25, 23 kwi 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Może to jest kupkówka pospolita, trawa wysoce niepożądana w trawniku, bardzo trudna w usunięciu bo po wycięciu szpadlem z korzeniami powstają głębokie doły, które trzeba uzupełniać ziemią wolną od rozłogów chwastów i dosiewać trawnik szlachetny.

Wycinaj nożem i dosypuj, albo wykopuj z korzeniami.

Dziękuję za podpowiedź.

Myślałem że to chwastnica jednostronna i pryskakem Puma.
Niestety brak efektów, trawnik wygląda coraz gorzej.
Czy to się rozsiewa?
Co myślisz jak bym punktowo stosował Roundup?
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 19:21, 23 kwi 2019

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6354-ogrod-mydlo-i-powidlo?page=285#post_6
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 19:20, 23 kwi 2019

Do góry
Nie mam pomysłu.
Thuja "Aureospicata" 19:18, 23 kwi 2019

Do góry
Tnij w pionie i w poziomie.
Świerk serbski - Picea omorika 19:17, 23 kwi 2019

Do góry
Jeśli będzie siatka, to panele są niepotrzebne, zaszkodzą roślinom bardziej niż same rośliny bo będą się ogałacały od paneli. Proponuję oprócz siatki nie robić nic.
Chwasty w trawniku 18:07, 23 kwi 2019

Do góry
Może to jest kupkówka pospolita, trawa wysoce niepożądana w trawniku, bardzo trudna w usunięciu bo po wycięciu szpadlem z korzeniami powstają głębokie doły, które trzeba uzupełniać ziemią wolną od rozłogów chwastów i dosiewać trawnik szlachetny.

Wycinaj nożem i dosypuj, albo wykopuj z korzeniami.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:05, 23 kwi 2019

Do góry
Nie można, bo młode siewki zniszczysz także, pomimo że to oprysk na dwuliścienne. Potem chwasty zlikwidujesz. Trzeba to było robić przed siewem, teraz nie można.
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 13:59, 23 kwi 2019

Do góry
grinnn napisał(a)

Moje pytanie brzmi czy taki stan rzeczy występuje zawsze na początku sezonu gdy przyjdzie przymrozek, czy nie grozi to obumarciem drzewa?
Być może drzewko wcześniej było w szkółce pod osłoną, wcześniej wypuściło liście i mróz go zniszczył.
Jakie są wasze doświadczenia z grujecznikiem, czy grujecznik zawsze wcześniej wypuszcza liście które są później narażone na mróz.
Czy przy większym drzewie liście są również takie wrażliwe?
Niewyobrażam sobie dużego grujecznika który po pierwszym mrozie wygląda jak obumarłe a później znów ożywa.

Nie zawsze tak reaguje, obmarza tylko wtedy, gdy wypuścił listki w zaciszu i nie był stopniowo przyzwyczajany do niskich temp. lub spadek temp.był bardzo znaczny. U mnie w tym roku wytrzymały minus 5. Liście wyglądają normalnie.
Wielkość drzewa nie ma znaczenia. Kupiłeś zapewne w centr. ogr. stał w szklarni (malutki jest) lub mógł być w zaciszu, wypuścił więcej niż potrzeba. Nic mu nie będzie, wypuści nowe liście. Te opadną, skruszeją.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies