Asia buksy też kupię od Karoli co ogrodek likwiduje. ale cisy tez potrzebuje i tak..i nie nabijac sie tu ze mnie choroba! Krysiu dziekuję, miło ze zaglądasz Iwonaz ego artykułu wiesz jaką mam ziemię?
btw jak sie robi żeby link ukryc w jakiś słowach?
ten kompost o "próchniaczek" raczej zasadowy właśnie.
w okolicy głownie kukurydza i pszenżyto
a powiedz moje rodki przesadzac jeszcze teraz czy je opryskiem uratuje i do wiosny wytrzymają?
lece ph sprawdzic głębiej
edit: na głebokość szpadla ph 6
nic nie przesłała, zajęta pączkiem chyba..
znalazłam w necie takie coś: "Gleby regionu to gleby dość słabo zróżnicowane, na których skład miał wpływ dość słabo zróżnicowany skład skał macierzystych. Dominują więc gleby bielicowe rozmaitego składu mineralnego, które stanowią 85% ziem województwa. Powstały one na piaskach, piaskach naglinowych, glinach zwałowych oraz na żwirach i piaskach pochodzenia wodnego. Gleby piaskowe słabo glinowe zaliczane na ogół do V i VI klasy bonitacyjnej, są to gleby słabe na ogół porośnięte różnymi typami lasów. Znaleźć je możemy w różnych ilościach na terenie województwa. Jednak, a może również na omawianym terenie pojawiają się gleby piaskowo-gliniaste (tzw. szczerki) zaliczane do gleb lepszych. "
źródło: http://www.43bis.media.pl/archiwum,08291,3,2013-10,klimat-gleba-rolnictwo,konstantynow-lodzki,wiadomosci.html
ja nie chce jeszcze młodej yt pokazywać bo zaraz podłapie ona 4 latka ma dopiero
fajne inspiry, ta z buszem oddaje 100% tego co robia róże cieszę się że je ogarne tymi blokami.
ja wciąż bije się z myslami co sadzić..buksy czy cis. myślisz że dobrze by było gdyby na gorze dac buksy bo je ogarne w wys 20-30cm a niżej cisy bo am te 50-60cm bedzie? mówie o cisie baccata bo finansowo muszę na niego sie zdecydować. repens po 7zł mini sadzonka ale on chyba o wiele wolniej rosnie..
poleciałam sprawdzic jeszcze raz ph pod śś, 10cm od pnia 3,5-4 a dalej 30cm ph 6-6,5
ewidentnie źle je posadziłam, powiedz Iwona wyściółkuje je tym moim kupnym kompostem i powinno byc lepiej? po jakim czasie znowu sprawdzić ph?
też lubisz? ja swego czasu mocno szukałam wersji rosyjskiej bo wierzę ze dzieci w ten sposób sie ucza jezyka ale nie znalazłam.
Asia a czemu Ty do siebie nie zaglądasz? zla jestes że Cię pinerestem zasypałam?
pokolorujesz jakoś sensownie to moją różanke w kóleczka róż i traw? lubie twoje spojrzenie
lawenda wśród azali?? nieźle. natura wariuje..
mój trawnik niedawno skończyl roczek i chyba dopiero w przyszłym mogę robić werykulację? czy teraz na jesieni coś jeszcze zrobić? wczoraj sypałam yara mile to chyba już nie bardzo? mam juz upatrzony wertykulator alko ten co Iwona poleca.
ph trawnika wyszla mi 5,5-6,5 to może jeszcze saletrę wapniową kupić?
dzwoniłam do urzedu RV to rolna klasy V. Pani nic więcej nie wie o moich terenach ale przesle mi na mail jakies opracowanie geologiczne sprzed paru lat to może tam coś znajdę
dzięki Agata za słowa otuchy lepiej się pracuje gdy ktoś doceni i poklepie po ramieniu a nie ciągle wywraca oczami co my tu odczyniamy. ale widze juz po sobie że skóra mi twardnieje, minusem tego jest to że coraz mniej serca mam co do nie których..
no to zaczynamy
10cm obok rodków, ph 5
wbite w filc rodków ph 4,7
wbite 2m dalej pod swidosliwą, ph 3,5
teraz w miejscu gdzie chce je przenieść, ph 6,5
a metr dalej ph 5,5