Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Ogród pod lasem 16:45, 04 paź 2016

Do góry
no ja to jak juz planuje to wole tak dokladnie bo potem odwale coś sama i do przeróbki się tylko nadaje
Ogród z pergolą 15:50, 04 paź 2016

Do góry
Asia buksy też kupię od Karoli co ogrodek likwiduje. ale cisy tez potrzebuje i tak..i nie nabijac sie tu ze mnie choroba!
Krysiu dziekuję, miło ze zaglądasz
Iwona z ego artykułu wiesz jaką mam ziemię?
btw jak sie robi żeby link ukryc w jakiś słowach?
Ogród z pergolą 15:45, 04 paź 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Anno, co chcesz uzyskać poprzez sadzenie cisa 'Repandens'? Obwódkę na dole?

nie Ewa te bloki. bo Toszka mi pisała że ten baccata to tak 80-100cm a ja przeciez tutaj niższe potrzebuje tak na oko 30-50 myślę
Ogród pod lasem 14:42, 04 paź 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Aniu, koło świdośliwy, tam gdzie masz wyższe ph zrób głębszy dołek i sprawdź ph w głębszej warstwie.... Najpierw glebę musimy rozgryźć. Co w okolicy jest uprawiane na polach?

Ten kupny kompost zazwyczaj na pryzmie jest wapnowany... to może być złudna informacja/pomiar. Właśnie z powodu dodatku wapna.

ten kompost o "próchniaczek" raczej zasadowy właśnie.
w okolicy głownie kukurydza i pszenżyto

a powiedz moje rodki przesadzac jeszcze teraz czy je opryskiem uratuje i do wiosny wytrzymają?
lece ph sprawdzic głębiej
edit: na głebokość szpadla ph 6
Ogród pod lasem 14:38, 04 paź 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Aniu, czy masz info od kobietki o glebie?

Spróbuj wpisać w google gleby gminy (i wpisz swoją)...

nic nie przesłała, zajęta pączkiem chyba..
znalazłam w necie takie coś:
"Gleby regionu to gleby dość słabo zróżnicowane, na których skład miał wpływ dość słabo zróżnicowany skład skał macierzystych. Dominują więc gleby bielicowe rozmaitego składu mineralnego, które stanowią 85% ziem województwa. Powstały one na piaskach, piaskach naglinowych, glinach zwałowych oraz na żwirach i piaskach pochodzenia wodnego. Gleby piaskowe słabo glinowe zaliczane na ogół do V i VI klasy bonitacyjnej, są to gleby słabe na ogół porośnięte różnymi typami lasów. Znaleźć je możemy w różnych ilościach na terenie województwa. Jednak, a może również na omawianym terenie pojawiają się gleby piaskowo-gliniaste (tzw. szczerki) zaliczane do gleb lepszych. "
źródło: http://www.43bis.media.pl/archiwum,08291,3,2013-10,klimat-gleba-rolnictwo,konstantynow-lodzki,wiadomosci.html
Ogród z pergolą 14:32, 04 paź 2016

Do góry
ja nie chce jeszcze młodej yt pokazywać bo zaraz podłapie ona 4 latka ma dopiero
fajne inspiry, ta z buszem oddaje 100% tego co robia róże cieszę się że je ogarne tymi blokami.
ja wciąż bije się z myslami co sadzić..buksy czy cis. myślisz że dobrze by było gdyby na gorze dac buksy bo je ogarne w wys 20-30cm a niżej cisy bo am te 50-60cm bedzie? mówie o cisie baccata bo finansowo muszę na niego sie zdecydować. repens po 7zł mini sadzonka ale on chyba o wiele wolniej rosnie..
Z Pszenicznej ... 14:08, 04 paź 2016

Do góry
AgataP napisał(a)

No kurczę wchodzę na TVN Meteo i widzę przymrozki w nocy 06.10 i 07.10 oby to się nie sprawdziło.

a powiedz kanny przy takich przymrozkach to juz trzeba ściąć i chować?
Ogród pod lasem 14:05, 04 paź 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
najpierw o świdośliwie poczytaj, bo ją trzeba ratować abyś Mazanowi na wiosnę głowy nie zawracała "co dolega mojemu drzewku"?

Na tym stanowisku co planujesz i jest ph 6,5 zapewne sypany był kupny kompost?

poleciałam sprawdzic jeszcze raz ph pod śś, 10cm od pnia 3,5-4 a dalej 30cm ph 6-6,5
ewidentnie źle je posadziłam, powiedz Iwona wyściółkuje je tym moim kupnym kompostem i powinno byc lepiej? po jakim czasie znowu sprawdzić ph?
Ogród z rzeźbą 13:55, 04 paź 2016

Do góry
Zana napisał(a)
Ania, jak wchodzisz w Nasze ogrody ze strony głównej to po prawej stronie przy każdym wątku jest liczba wyświetleń.

to ja mam 224tyś??? chryste.........
Ogród pod lasem 13:47, 04 paź 2016

Do góry
tak sypalismy cienką warstwe pod sianie trawy
Ogród z pergolą 13:40, 04 paź 2016

Do góry
też lubisz? ja swego czasu mocno szukałam wersji rosyjskiej bo wierzę ze dzieci w ten sposób sie ucza jezyka ale nie znalazłam.

Asia a czemu Ty do siebie nie zaglądasz? zla jestes że Cię pinerestem zasypałam?
pokolorujesz jakoś sensownie to moją różanke w kóleczka róż i traw? lubie twoje spojrzenie
Ogród pod lasem 13:37, 04 paź 2016

Do góry
nie robiłam tego napewno..
Ogród z pergolą 13:22, 04 paź 2016

Do góry
Filemon24 napisał(a)
Moim zdaniem jak już się w ogóle mężowi rośliny podobają to jest dobrze :0 wsiąknie na pewno w temat ogrodowy tylko po prostu trzeba trochę nad nim popracować posadzisz mu więcej hortek urosną piękne i zobaczysz jaki będzie dumny U mnie cała rodzina jest wciągnięta w ogrodnictwo i to nawet te osoby które w ogóle się nie interesowały roślinami ogrodnictwo jest bardzo zaraźliwe
z teściami nie mieszkasz także się nimi nie martw najważniejsze aby człowiek sam ze swojej pracy był zadowolony

oj tak ogród wciąga bardzo..ja to nawet w niedziele ide coś podłubać. wolę to niż oglądanie bajki z dziećmi :/
Ogród pod lasem 13:18, 04 paź 2016

Do góry
poleciałam jeszcze w innych miejscach sprawdzić. w większości ph6
co teraz Iwonka co z moimi rodkami?
Ogród z pergolą 13:16, 04 paź 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Aniu, odnośnie trawnika dobrze by było zrobić badanie gleby pod nim i wg. ich (instytutu) zaleceń (na 6miesięcy) pielęgnować. Mech nie zawsze jest wskaźnikiem ph. Tak jak i skrzyp. Tak jak i moja samosiejka lawenda rosnąca bujnie wśród azalii (aż dwukrotnie sprawdzałam ph, bo wpadłam w panikę)

Trawnik łatwo jest wzbogacać o próchnicę. U ciebie kluczowe będzie obowiązkowe dwa razy do roku aeracja, wertykulacja i piaskowanie. Po tych zabiegach polecam oprószenie całej powierzchni trawnika kompostem z domieszką obornika (tu koński jest świetny). Oprószyć można przez skrzynkę na warzywa. Brzmi strasznie pracochłonnie, ale tak nie jest, a satysfakcja wielka. Czuję przez skórę, że zbawienny byłby trawnik z mikrokoniczyną, która na takiej glebie zrobi rewelacyjną robotę. Ale to nie obowiązek

lawenda wśród azali?? nieźle. natura wariuje..
mój trawnik niedawno skończyl roczek i chyba dopiero w przyszłym mogę robić werykulację? czy teraz na jesieni coś jeszcze zrobić? wczoraj sypałam yara mile to chyba już nie bardzo? mam juz upatrzony wertykulator alko ten co Iwona poleca.
ph trawnika wyszla mi 5,5-6,5 to może jeszcze saletrę wapniową kupić?

dzwoniłam do urzedu RV to rolna klasy V. Pani nic więcej nie wie o moich terenach ale przesle mi na mail jakies opracowanie geologiczne sprzed paru lat to może tam coś znajdę
Ogród z pergolą 13:10, 04 paź 2016

Do góry
AgataP napisał(a)

Ania będzie tak zobaczysz, mój mąż na początku nie wiedział które to rodki a które hortki hahaha. Teraz czasami sam po ogrodzie chodzi i ogląda, przed kumplami się chwali pięknym ogrodem i pracą żony. Też do pracy trzeba go nakłonić ale powoli do celu. W jednym roku to w kolejnym co innego i tak idzie do przodu.
Teściowa na nic nie zwraca uwagi jak przyjeżdża, ona bardziej z tych co kontempluje chudy schab i łopatkę niż rabatę z roślinami
Ale słowa złego nie powie, bo dostałaby po uszach najpierw od męża a potem ode mnie. Teść jest z tych co ma pilota przyrośniętego do ręki więc temat ogrodniczy jest mu obcy. Chyba że seriale by się odbywały cyklicznie w plenerze mojego ogrodu to by może coś zauważył hahah
Gdyby tata żył miałabym pod ręką "złotą rączkę", ale jest jak jest, na szczęście wsparcie mam u Mamy. W tym roku Ona zasponsorowała cały zakup cebul do sadzenia I mam z kim pogadać o ogrodzie
Więc Ania nie zamartwiaj się, z teściami w dyskusje nie wchodź, to Twój ogród i robisz tak jak uważasz, mąż też Twój i kropa Jak kocha to będzie uszczęśliwiał żonę... choćby przekopaniem rabaty Radość żony bezcenna, za resztę możesz zapłacić kartą hahaha buźka

dzięki Agata za słowa otuchy lepiej się pracuje gdy ktoś doceni i poklepie po ramieniu a nie ciągle wywraca oczami co my tu odczyniamy. ale widze juz po sobie że skóra mi twardnieje, minusem tego jest to że coraz mniej serca mam co do nie których..
Ogród z pergolą 13:05, 04 paź 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ania, wszystko przeczytałam.

ciesze się Ewa, mnie natomiast zachwyciły Twoje okolice i niewiem czy na agrourystyke się do was z dziećmi nie wybiorę
Ogród pod lasem 12:59, 04 paź 2016

Do góry
no to zaczynamy
10cm obok rodków, ph 5

wbite w filc rodków ph 4,7

wbite 2m dalej pod swidosliwą, ph 3,5

teraz w miejscu gdzie chce je przenieść, ph 6,5

a metr dalej ph 5,5
Ogród pod lasem 12:26, 04 paź 2016

Do góry
Kupiłam wracam zaraz będę wytykać bolce
Ogród pod lasem 12:25, 04 paź 2016

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies