Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród pod lasem

Ogród pod lasem

lojalna_ 13:48, 04 paź 2016

anna_t 14:05, 04 paź 2016

Toszka napisał(a)
najpierw o świdośliwie poczytaj, bo ją trzeba ratować abyś Mazanowi na wiosnę głowy nie zawracała "co dolega mojemu drzewku"?

Na tym stanowisku co planujesz i jest ph 6,5 zapewne sypany był kupny kompost?

poleciałam sprawdzic jeszcze raz ph pod śś, 10cm od pnia 3,5-4 a dalej 30cm ph 6-6,5
ewidentnie źle je posadziłam, powiedz Iwona wyściółkuje je tym moim kupnym kompostem i powinno byc lepiej? po jakim czasie znowu sprawdzić ph?
Toszka 14:12, 04 paź 2016

Aniu, czy masz info od kobietki o glebie?

Spróbuj wpisać w google gleby gminy (i wpisz swoją)...
Toszka 14:15, 04 paź 2016

Aniu, koło świdośliwy, tam gdzie masz wyższe ph zrób głębszy dołek i sprawdź ph w głębszej warstwie.... Najpierw glebę musimy rozgryźć. Co w okolicy jest uprawiane na polach?

Ten kupny kompost zazwyczaj na pryzmie jest wapnowany... to może być złudna informacja/pomiar. Właśnie z powodu dodatku wapna.
anna_t 14:38, 04 paź 2016

Toszka napisał(a)
Aniu, czy masz info od kobietki o glebie?

Spróbuj wpisać w google gleby gminy (i wpisz swoją)...

nic nie przesłała, zajęta pączkiem chyba..
znalazłam w necie takie coś:
"Gleby regionu to gleby dość słabo zróżnicowane, na których skład miał wpływ dość słabo zróżnicowany skład skał macierzystych. Dominują więc gleby bielicowe rozmaitego składu mineralnego, które stanowią 85% ziem województwa. Powstały one na piaskach, piaskach naglinowych, glinach zwałowych oraz na żwirach i piaskach pochodzenia wodnego. Gleby piaskowe słabo glinowe zaliczane na ogół do V i VI klasy bonitacyjnej, są to gleby słabe na ogół porośnięte różnymi typami lasów. Znaleźć je możemy w różnych ilościach na terenie województwa. Jednak, a może również na omawianym terenie pojawiają się gleby piaskowo-gliniaste (tzw. szczerki) zaliczane do gleb lepszych. "
źródło: http://www.43bis.media.pl/archiwum,08291,3,2013-10,klimat-gleba-rolnictwo,konstantynow-lodzki,wiadomosci.html
anna_t 14:42, 04 paź 2016

Toszka napisał(a)
Aniu, koło świdośliwy, tam gdzie masz wyższe ph zrób głębszy dołek i sprawdź ph w głębszej warstwie.... Najpierw glebę musimy rozgryźć. Co w okolicy jest uprawiane na polach?

Ten kupny kompost zazwyczaj na pryzmie jest wapnowany... to może być złudna informacja/pomiar. Właśnie z powodu dodatku wapna.

ten kompost o "próchniaczek" raczej zasadowy właśnie.
w okolicy głownie kukurydza i pszenżyto

a powiedz moje rodki przesadzac jeszcze teraz czy je opryskiem uratuje i do wiosny wytrzymają?
lece ph sprawdzic głębiej
edit: na głebokość szpadla ph 6
UrsaMaior 16:05, 04 paź 2016

Ania, właśnie u Ciebie byłam masakrycznie praca wre! Przez ostatnie rozjazdy nie śledziłam bacznie i już się pogubiłam w postępach nad różanką.
anna_t 16:45, 04 paź 2016

no ja to jak juz planuje to wole tak dokladnie bo potem odwale coś sama i do przeróbki się tylko nadaje
UrsaMaior 18:41, 04 paź 2016

U mnie też plan był, ale życie go zweryfikowało
Matko, co za wichura... mam pobojowisko na tarasie, na trawniku, połamane gałęzie, pełno liści. Zapowiadają ulewy...kiedy ja te cebule posadzę to nie wiem.
Zana 22:08, 04 paź 2016

Iza wkleiłam u mnie dla Ciebie aktualne (świeżutko z soboty) prawdziwe zdjęcia Green Jewel. Cmokam.