Toszka
10:45, 04 paź 2016
Nawet nie staram się zgadywać oznakowania RV, bo to może być rolne Vklasy, ale i rędziny...sięgnij po te mapy, ew. zapytaj rolnika z okolicy (nadzieja jest, że tym tematem bliżej się zainteresował).
Mając wiedzę choćby o klasie gleby mozna z przybliżeniem określić typ gleby.
Wiesz, teorię znam (w kontekście upraw), ale geolog w praktyce to ze mnie żaden, dlatego podpowiadam jak skorzystać z pracy innych i wykorzystać tę wiedzę. Bo nawet jeśli to klasa V, to mozna zaradzać jak ulepszyć (plan długoterminiwy) i czego nie robić. Ostatni aspekt wbrew pozorom może okazać się kluczowy.
W planowaniu nie pomogę, bo jeśli czegoś nie czuję, to na siłę wymyślać nie będę. Mam jeszcze paskudny nawyk, że jeśli czegoś w praktyce nie "przećwiczyłam" to mądrzyć się nie będę i teorią sypać też nie będę bo ta teoria bardzo często jest jak wróżenie z fusów - nawet jeśli policzysz te fusy, to i tak nigdy nie wiesz jak się ułożą

I ponieważ w planowaniu nie pomagam, to chociaż wesprę dobrym słowem i fluidami podczas ciężkiej pracy kopania i rycia w ziemi. Mnie to zajęło prawie trzy lata - sektor po sektorze. Ale powiem, że warto było mieć odciski, ból krzyża i łzy w oczach. Ty na różance też to już widzisz.
Jeśli to gleba V klasy, a tak coś czuję, to trzeba wprowadzić bardzo dużo próchnicy (szukaj kompostowni), kory, obornika i bardzo dużo mączki. Kora jest wspaniałym dawcą próchnicy i w przeciwieństwie do kompostu butwieje długo (to tak jak siarka granulowana). Do przekopania głęboko możesz użyć świeżej kory o grubej frakcji. Kora i mączka poprawią napowietrzenie gleby i stosunki wodne.
na mapach glebowo-rolniczych masz oznakowane typy gleby. Pod symbolem klasy gleby mogą być różne typy, a sama klasa szczegółowo tego nie określa. Znając typ gleby jesteśmy prawie w domu

Dobra, nie będę wykładu robić, bo to jest bez sensu. Już widzę na niektórych wątkach, że nadmiar informacji jest zgoła szkodliwy, a konkretne porady, odnośnie konkretnych przypadków źle interpretowane przez innych i niepotrzebnie przenoszone na inny grunt.