Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Pustynia, która będzie kiedyś ogrodem 21:29, 11 cze 2014

Do góry

Od kilku miesięcy powstaje moja rabata przy palenisku. Wciąż nie mogę się zdecydować co i gdzie dodać. Może żurawki lub trawy?

Anetko, całą prostokatną rabatę obsadz bukszpanem, kolejna warstwa wewnątrz to lawenda (tez dookoła), w środku róże i...koniec, nic więcej. Pęchęrznicy absolutnie nie sadź na tej rabacie w formie krzewiastej, bo za trzy lata będziesz tam miała tylko ją i... nic więcej, bukszpan zginie pod nią

Inna wersja: zostawić bukszpan na obwódce, w środku róże i jakieś trawy typu stipa brachytricha (wieloletnia w naszych warunkach). Może jeszcze do tego lawenda lub szałwia, ale ta ładna, o sztywnych łodyżkach (taką ma chyba Aga - Gusiarz). Pęchęrznicę przesadź, ewentualnie można ją prowadzic w formie malego drzewka na pniu, ale musi miec prostą lodyzkę, by ją tak wyprowadzić (zobacz u mnie rosną na skalniaku - jedno z ostatnio wklejanych zdjęć).

Jeśli to ma byc rabata o stopniowanej wysokości, to trzeba - patrząc na nią - zacząć od obwodki bukszpanowej, potem idzie lawenda, potem miskant Morning Light, potem róże i na koniec szpaler z cisów hiksii, ale żeby to uzyskać, rabata powinna mieć ok. 3 metrów szerokości: bukszpan - 0,5m, lawenda - 0,5 metra, trawa - 0,5 metra, róże - ok. 0,8 metra, cis - ok. 0, 6 metra (ile wyszło?) Tak w ogóle, to potrzebowałabym więcej fotek tego miejsca i wymiary
Ogród przy lesie początek 2012/2013 16:05, 11 cze 2014

Do góry
JoannA napisał(a)
Piękne róże Renatko. A szałwia jaka wypasiona.
Moje sadzone wiosną bardzo powoli zabierają sie za kwitnienie, zaledwie jeden kwiatek, reszta w pąkach. Ale u nas wosna trochę później zawitała.
pozdrawiam

Asiu ,szałwie ,dają czadu to racja ,bardzo je lubię ,mam i białe i różowe i fiolet ,róż kupiony też wiosną jak i u Ciebie ,ostatnio kupiłam 2 nowe miały być niebieskie a są białe .pozdrawiam
Moja "przyziemna" :) pasja 12:22, 11 cze 2014

Do góry
Zielona napisał(a)
A co Ci nie leży z rabatą przed murkiem? Czegoś brakuje? Pisz co Ci tam chodzi po głowie

Wydaje mi się jakaś taka przerysowana... w całej tej swojej geometryczności . Szałwia mi tam nie pasuje, jeśli już, to raczej coś kwitnącego na biało. Pewnie, gdy trawy się rozrosną i utworzą pierzasty dywan, odbiór rabaty trochę się zmieni. Berberysy też muszą się zagęścić...

Myślę, że gdy mur będzie gotowy, inaczej na nią spojrzę i dojdę do konkretnych wniosków .
Kolorowy ogród na piasku 01:29, 11 cze 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Poranny spacer po Twoim ogrodzie wprowadził mnie w dobry nastrój. Przy żywopłocie berberysowym był szpaler Bonicy (jak pamiętam), a teraz go tam nie widzę...chyba, że jeszcze nie kwitnie i nie widać na fotkach? To niebieskie tam to kocimiętka czy szałwia? Twój ogród Vivo nieodmiennie mnie zachwyca. Pozdrawiam bardzo serdecznie

Agnieszko, Bonica jest (przerzedzona w ubiegłym roku przez nornice), jeszcze nie kwitnie. Teraz szaleje kocimiętka
Dziękuję

-
Ogród prawie romantyczny 22:59, 10 cze 2014

Do góry
Moje piękności
Szałwia

Róża NN. Śliczna. A miała być różowa ...
Ogród cioci czyli ciociogród :) 22:49, 10 cze 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Szałwia już prawie

A to prosiło się o kokardę

Bardzo słusznie z tą kokarda, piękna jest ale co z nią zima zrobisz?Avatarek śliczny.
Dwa ogrody 22:24, 10 cze 2014

Do góry
Małgoś, szałwia i u mnie szaleje, będę ciąć i przesadzać, bo podobnie jak u Ciebie róże zagłusza. Kolejne potworry, cięte pęcherznice znów się rozpychają, za nimi kaliny, jeszcze sezon i jak kaliny podrosną pęcherznice pójdą wek. Ale te ciemne miały zostać i coś mi się wydaje, że też za duże będą. ML zaczyna wreszcie porządnie się ruszać, za to rude trawy do wyciepania, straciły na urodzie

Irenko, jak pisałam, Novalis nie miała szans do tej pory u mnie, teraz przesadzona i pokazuje pąk

Natomiast "dziwna Novalis", którą pokazywałam w poprzednim poście to Charles de Gaulle, sprawdziłam zapiski i wreszcie zgadzają mi się nazwy, jak róże zaczęły pokazywać kolory. Muszę je oznaczyć, póki kwitną

Z kolei ta różyczka to słodka niespodzianka, od spodu czerwonomalinowa do bieli po brzegach płatków. Fres Pink

Ogród cioci czyli ciociogród :) 21:44, 10 cze 2014

Do góry
Szałwia już prawie

A to prosiło się o kokardę

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:24, 10 cze 2014

Do góry
Lawenda i szałwia

Jasmina I Prince Charles
Wersja mini mini 20:38, 10 cze 2014

Do góry
Ozz napisał(a)
Wpadam z rewizytą (stwierdzając przy okazji, że podobnie Ci deweloperzy teraz budują ;P) i od razu chcę spytać - te cisy które masz pod płotem to zwykłe Hicksii czy fastigiaty/Wojtek? Bo boję się, że Hicksii będzie za szeroki na mój ,,areał"

Oj taaaak, bardzo podobnie

Cisy pod płotem, to Hicksii, jak dla mnie, to na wąskie miejsce są rewelacyjne. Zdradzę Ci, że ta moja cała rabata ma ok.60-70 cm szerokości i są tam cisy, róże, stipy, szałwia i bukszpanowy żywopłot. Rabatę planuję bardziej wysunąć do przodu ale tylko i wyłącznie ze względów estetycznych, jak dla mnie jest za równo/płasko.
Ogród, który ciągle zmieniam 20:32, 10 cze 2014

Do góry
Katkak napisał(a)
Jagódko widoki ogrodu jak zwykle zapierają dech w piersiach. Mam nadzieję, że moja szałwia też tak zaszaleje .

Kasiu dzięki jestes miła szałwia rozsiewa się sama więc jak nie wydziubiesz jak będziesz pieliła to będziesz jej miała całe mnóstwo buziole
Ogród, który ciągle zmieniam 20:19, 10 cze 2014

Do góry
Jagódko widoki ogrodu jak zwykle zapierają dech w piersiach. Mam nadzieję, że moja szałwia też tak zaszaleje .
Ogród przy lesie początek 2012/2013 17:34, 10 cze 2014

Do góry
Piękne róże Renatko. A szałwia jaka wypasiona.
Moje sadzone wiosną bardzo powoli zabierają sie za kwitnienie, zaledwie jeden kwiatek, reszta w pąkach. Ale u nas wosna trochę później zawitała.
pozdrawiam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:01, 10 cze 2014

Do góry
ciekawa jestem nazwy tej żurawki, jest niesamowita

kwitną kolejne lilie

stąd też kilka razy eksmitowana szałwia omszona i lilie i uparciuchy są, zostawiam...bo nigdy do przodu nie pójdę

zakwitła róża kaskadowa Super Dorothy....mało jej nie ususzyłam, nie wyrabiałam z podlewaniem
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 05:37, 10 cze 2014

Do góry
Margarete napisał(a)
O rany ale sliczne miejsca pokazujesz..
Lubie taki busz... u mnie powolutku tez sie busz zaczyna miejscami robić...az sie martwie przyszłością... jak tak dalej sie rozwijac będzie, np. szałwia omszała zdominowała cały fragment rabaty, wyrosła w górę, zakrzyczła trawy obok niej ( w tym miejscu konkuruje nawet z miskantem ML),zakrywa nawet róże, dobrze ze rosnie obok eden rose która jest stosunkowo wysoka, ale i tak nowe odgąłezienia idące od korzenia rózy sa zakrzyczane, musze kupic dla szałwi w Obi podpory jak do peonii żeby ja troche spacyfikowac bo sie "rozwala" na boki...

Malgosiu dlatego lubię busz gdy jest kontrolowany sekatorem. Polecam te koła z obi jako podpory do kwiatów. U mnie sprawdziły sie też przy austince.
Dwa ogrody 00:53, 10 cze 2014

Do góry
Pieknie, kolorowo i pachnąco masz.........i takie pene te rabaty
Nie mam ostróżek ani naparstnic, na kwiatowej rabacie brakuje mi własnie tego wyższego piętra.
Twoja szałwia w nowym ogrodzie sliczna, moja w tym roku dosatał jakegos nadprzyrodzonego poweru, zakrzyczała wszysto dookoła,wyrosła mocno w góre i próbuje zdominowac róże obok oraz kładzie sie na scieżke.......nie chciałam aż takich krzaczorów....jest zdrowa, gesta i ma piękny kolor ale jest za wielka...
Pozdrawiam !
Mazury i mój kawałek ziemi 00:32, 10 cze 2014

Do góry
Cos kiepsko mi fotki się wygrywają szałwia i róża posadzone wiosną

Ogród, który ciągle zmieniam 23:16, 09 cze 2014

Do góry
szałwia robi szał

zbliżenie ajk robiłam foto było pełno pszczół ,ale jakoś ich nie widać

stawik z liliami
Starorzecze na górce 22:43, 09 cze 2014

Do góry
W podobnej tonacji fioletu i niebieskości:

czyściec wielkokwiatowy, ma piękne grube kwiatostany, choć czule zwę go pokrzywką

urokliwy pięknem wsiowego kwiatka bodziszek wielkopłatkowy czy też wspaniały:

bodziszek i kolega z pola przywiany - rzepak zdaje się:

szałwia (z tyłu różowe to rosarium uetersen):

dzwonek w lawendzie:

wsiowa lwia paszcza, którą bardzo lubię - przezimowała sobie bez szwanku (choć nie miała) i kwitnie

Ogród do kwadratu 22:20, 09 cze 2014

Do góry
gusiarz napisał(a)
Justynko - nie wiem czy ta moje to nie jest właśnie caradonna... ale głowy nie dam. Jeśli potrzebujesz mogę zebrać ci nasionka lub siewki, bo mam ich troszkę.

Sylwio dzięki za komplementy... ja nie lubiłam ścinać szałwii gdy cięłam po gałązce... teraz ciacham nożycami nisko i fajnie się zagęszcza. Raz dwa i po robocie. Niestety szałwia nie kwitnie zbyt długo, ale cieszy drugim kwitnieniem
a ma bordowo-fioletowe łodygi? bo caradonna takie ma.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies