Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

W ogródku Martki 18:48, 15 lis 2021

Do góry
Połowa listopada przetrwana klon i ambrowce nadal kolorowe.
Plany na ten tydzień są:
- kupić berberysy Erecta i Green Carpet I posadzić
- kupić ambrowce kolumnowe x 3 (miejsce oczywiście się znalazło, EluFranka, dziękuję za podsunięcie pomysłu
- kupić dwa buki Dawyck Purple

O ile pierwsza pozycja z listy jest dostępna w szkółce niedaleko, to z drzewami już nie jest tak łatwo, zobaczymy, co się da zrobić. Jeśli nie da się, to będzie od tego wiosna.
Tymczasem klon Skeeters Broom nadal w czerwieni.

Ambrowiec Gum Ball nadal w kolorkach.

Zaskoczenie: Jakiś mały miskant wybarwia się na fioletowo, powinien to być któryś z dwóch, Yaka Dance albo Adagio.

A duże miskanty już w słomkowych kolorach.

Trawnik skoszony na krótko przed zimą. Ale raczej miałam na myśli: na krótko. Przed zimą.

Dynie hokkaido sukcesywnie przerabiam i mrożę. Oraz rozdaję rodzinie. Dużo tego dobra z jednej siewki

Oraz uwaga, dziś na śniadanie wpadły kosy Długo czekałam na ich pojawienie się u mnie w ogrodzie! Chyba lubią jagody cisowe. Wtórowały im sikorki bogatki, które dawały niesamowite popisy akrobatyczne. Nie miałam obiektywu do uwiecznienia, ale napawałam się tymi widokami. Dobrego tygodnia!

Hortensjowo 17:10, 15 lis 2021

Do góry
Helen napisał(a)
I takie tamy z ogródka.

Ach te Twoje doniczki i astry!
Działka prawie w Borach Tucholskich 16:51, 15 lis 2021

Do góry

Piknik niepodległościowy na forcie Wieka Księża Góra

oryginalne pozostałości zasiek (potykacze) z okresu I wojny

jakimś cudem miedzy starociami wojennymi znalazł się kuter KH-200 którym czasami pływałem po Wiśle -służył do budowy przepraw mostowych i promowych

na maszcie widać światła sygnalizacyjne, widziałem kiedyś jak świecą pod powierzchnią wody, na szczęście kutrzystów udało się wyłowić mimo silnego prądu i ciemności
Wilczy ogród 16:01, 15 lis 2021

Do góry
Magleska napisał(a)
z przyjemnością wracam do twoich jesiennych fotek. Bardzo mi się podoba to połączenie czerwieni ze słomkowym i z taką głęboką zielenią. Żeby u mnie Red Baron chciał lepiej rosnąć...
Ogród Basi i Romka 15:23, 15 lis 2021

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Jest świetna .
Brawo fantastyczny pomysł

Jedno i dwu groszówki, mam takie dzbanuszki z mosiądzu i donica będzie im towarzyszyć

Hortensjowo 14:39, 15 lis 2021

Do góry
Helen napisał(a)
U mnie już tak w gruncie

A u Was?

U nas jeszcze w sklepie . I na liście zakupowej
Daleki od ideału..... 14:19, 15 lis 2021

Do góry
agapant napisał(a)
I takie tam listopadowe foty.

Wiesz, dopiero zobaczyłam, że masz na rabacie z nowymi pergolami jakieś świerki
Wianuszki z mchu, widzę już porobione, stroją! Mnie rozłożyły zatoki i wszelkie chęci ogródkowe i twórcze odeszły Znaczy w głowie są, tylko nie chcą rąk i nóg uruchomić do pracy
Różę BJ zadołowałam i dalej czeka na pomysł, na godne miejsce
U Ciebie jakieś niespodzianki wiosenne...ciemiernik to rozumiem ale pierwiosnki!?
Wilczy ogród 14:18, 15 lis 2021

Do góry
Magleska napisał(a)

szkoda ,że nie masz bliżej zaproszenie aktualne

ja dziś po powrocie z cmentarza powycinałam wszystkie bylinki z żółtej skarpy -zostawiłam tylko trawiszcza

3 taczki ściętych badyli -nie mam już miejsca w kompostownikach ....

oby taka pogoda była jak najdłużej ,bo mam sporo do wycinania
Buziaki

Bardzo ładne, słoneczne zdjęcia
W moim małym ogródeczku - Dorota 14:04, 15 lis 2021

Do góry
Dorota321 napisał(a)
Ja nie mam wyjścia, nie za bardzo mogę jeść kupne ciasta. Czasem zjem i nic złego się nie dzieje, a innym razem mam problemy. Mój organizm nie toleruje nadmiaru spulchniaczy.
Mamy taki niepisany układ z moją mamuśką i sąsiadką, która coś upiecze podaje do spróbowania. Nie oddaje się pustego talerzyka, tylko jak coś się upiecze to dopiero wtedy. Bywa, że w najmniej oczekiwanym momencie dostaję kilka faworków drożdżowych, albo inny kawałek ciasta. Gdy ja zanoszę coś słodkiego - słyszę "wiesz chciało mi się coś dobrego, czytasz w moich myślach". Lubimy te nasze słodkie niespodzianki,

Piękne jesienne roślinki i kolory.
Coraz mniej tych kolorów i mniej.
Ech
Dekoracje jak zawsze na medal
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:02, 15 lis 2021

Do góry
Milka napisał(a)
tu już kwiecie hortensji wycięłam i ciut je skróciłam, wiosną dotnę resztę

zapomniałam o Phanton

śniegowiec wirginijski nadal w liściach

Pięknie opromienione słońcem roslinki.
Dlatego warto je zostawiać.
Ja hortensji w ogóle nie usuwam. Dopiero wiosną.
Oszronione , czy w czapach śniegu bardzo je lubię
LeŚnicZaNka 14:00, 15 lis 2021

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)

sper!!Kawał rabaty
Za drzwiami do ogrodu... 14:00, 15 lis 2021

Do góry
gogo napisał(a)
Aniu, niezłe prace były u Ciebie, a postawienie tunelu to dobry pomysł

Tak, jesień w tym roku czaruje mnóstwem kolorów i to u wszystkich

Grażynko, trochę zmian zaszło w moim ogrodzie. Najbardziej cieszą mnie pergole, które tworzą jednocześnie ogrodzenie, no i oczywiście teraz tunel
Będę teraz czekać na pokaz nowych róż i powojników, a także mam nadzieję na dłuższy u mnie sezon pomidorowy Zmiany i poszerzenia rabat też będą dla mnie nową radością
Teraz jeszcze cieszmy się jesienią, w miarę pogodną i ciepłą. W ogrodzie mimo, że sporo już powycinane, to na zdjęciach barwy się jeszcze nakładają i wydaje się być jeszcze nienudno
LeŚnicZaNka 14:00, 15 lis 2021

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)

Kasiu, nad rozchodnikiem, co to za roślinka ?
Widoczki z ogrodu piękne.
Jeżówkowe kępy i lilie zachwycają
Zacisze Alicji 13:58, 15 lis 2021

Do góry
Alija napisał(a)
Wczoraj była piękna pogoda, więc w przerwach między grabieniem liści a zbieraniem liści pstryknęłam parę fotek w ogrodzie.

no proszę jakie jeszcze te twoje listopadowe róże uroczę.Śliczne
Za drzwiami do ogrodu... 13:54, 15 lis 2021

Do góry
anpi napisał(a)

Basiu już jakieś niedobitki kwitną, ale jak je skupić na zdjęciach to cieszą bardziej

A te dopiero zaczynają...

Piękne.I róże i chryzantemki I ciemiernik też.
Teraz to bezcenne kolory w ogrodzie
Za drzwiami do ogrodu... 13:53, 15 lis 2021

Do góry
anpi napisał(a)

Jakoś Grażynko nie mogę zakończyć sezonu ogrodowego Na szczęście do posadzenia została mi jedna darowana róża,na którą zupełnie nie mogę znaleźć właściwego miejsca I mam jeszcze trochę bylin do wycięcia i liści do zgrabienia. Tunel w czwartek stanął na swoim miejscu! To znaczy złożyliśmy z eMem Teraz czeka mnie przygotowania grządek tzn. odeskowanie i położenie chodniczka oraz przygotowanie podłoża( nawiezienie kompostu, podłoża popieczarkowego, mączki bazaltowej, mam jeszcze trochę drzewnego popiołu i resztę nie wykorzystanej gnojówki z pokrzywy. Myślę ,że dam to wszystko, bo tam rodzima ziemia jest piaszczysta, więc trochę wybiorę, a resztę wymieszam z dobrociami, by polepszyć)
Obok tunelu przygotowujemy placyk by przenieść tam beczkę na wodę i zaplecze robocze. Przy okazji wykorzystamy stare płyty chodnikowe, kostkę i inne resztki betonowe i ceglane, których składzik zajmował miejsce i był "niewyględny" W sobotę musiałam to wszystko przenieść i złożyć o dwa metry dalej, by móc tam przygotować podłoże. Dziwne- nawet nie mam zakwasów, eM mówi jest tego w sumie z tonę Może w tygodniu uda się ułożyć, oby deszcz nie przeszkodził, choć ogólnie bardzo potrzebny, bo wszędzie sucho.

Świetny tunel Aniu
Trochę prac z nim i zajęcia mieliście.
Ale fajnie,ze już jest.
A ten Anafalis ci się mocno rozrósł.
Mj nijaki i ledwo kilka żyje małych.
Może na drugi rok będzie ładniejszy. Albo mus go przesadzić już w inne miejsce.
Ogród Basi i Romka 13:48, 15 lis 2021

Do góry
Basieksp napisał(a)
Ja dziś na bogato nie liczyłam dokładnie, ale koszt tej doniczki tak około 10 zł, plus klej na gorąco, stara donica i trochę wolnego czasu, a teraz go trochę więcej

Jest świetna .
Brawo fantastyczny pomysł
Ogród Basi i Romka 13:47, 15 lis 2021

Do góry
Basieksp napisał(a)
Dziś takie widoki

Cisza, spokój i ostatnie grzyby

Bardzo fajne, miłe widoczki
I jeszcze nawet grzybki znalazłaś. Super!
Daleki od ideału..... 13:29, 15 lis 2021

Do góry
agapant napisał(a)
I takie tam listopadowe foty.

Jeszcze bardzo ładne kolory listopadowe
Trawy jak się rozrosną- tak jak u ciebie Aguś to i pózną jesienią są piękne
Te na dole kępy traw to hakonki ?
Śliczne,okazałe i wielkie
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 13:27, 15 lis 2021

Do góry
Dorii napisał(a)

Hmmm, co metr to za gęsto mówisz? A z takich sadzonek z trzema źdźbłami to po jakim czasie potwory będą?

Jak rosną po prostu na rabacie a za nimi jakieś inne rośliny to idealna odległość. Za gęsto jeśli na rabacie rosną róże.
Ja sadziłam w kwietniu 2018r. takie mikruski:

Miały tam zdecydowanie za mokro bo woda z dachu tarasu ściekała na nie i dlatego wylądowały na suchej różano-lawendowej rabacie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies